Στη Ρώμη με αγάπη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Στη Ρώμη με αγάπη
To Rome with Love
ΣκηνοθεσίαΓούντι Άλεν[1][2][3]
ΠαραγωγήΛέτι Άρονσον
ΣενάριοΓούντι Άλεν
ΠρωταγωνιστέςΓούντι Άλεν[2][4][5], Ρομπέρτο Μπενίνι[2][5][6], Πενέλοπε Κρουζ[2][4][5], Άλεκ Μπάλντουιν[2][5][6], Τζούντι Ντέιβις[5][7][8], Τζέσι Άιζενμπεργκ[4][3][5], Γκρέτα Γκέργουιγκ[5][7][8], Έλιοτ Πέιτζ[4][5][7], Αλεσάντρο Τιμπέρι[5][8], Αλεσσάντρα Μαστρονάρντι[5][8], Σιμόνα Καπαρίνι[5], Ορνέλλα Μούτι[5][8], Αντόνιο Αλμπανέζε[5][8], Φλάβιο Παρέντι[5], Σέρτζιο Σόλι[5], Άλισον Πιλ[5][8], Ρικάρντο Σκαμάρτσιο[5][8], Vinicio Marchioni[5], Λίνα Σάστρι[5][8], Μαρία Ροζάρια Ομάτζιο[5], Κοράντο Φορτούνα[5], Μάρτα Ζοφόλη[5][8], Φραντσέσκο Ντε Βίτο[5], Φάμπιο Μπονίνι, Κάρολ Αλτ[5][8], Τζιανμάρκο Τονιάτσι[5], Mariano Rigillo[5][8], Λούκα Καλβάνι[5][8], Έντουαρντο Λέο[5][8], Ντονατέλλα Φινοκιάρο[5], Νίνι Μπρουσκέτα[5][8], Τζουλιάνο Τζέμα[5][8], Φάμπιο Αρμιλιάτο[5], Κριστιάνα Παλατσόνι[5], Τζοβάνι Εσπόζιτο[5], Ιζαμπέλλα Φεράρι[8], Λίνο Γκουαντσάλε[5], Σεσίλια Καπριότι[5], Μαρίνα Ρόκο[5][8], Ρομπέρτο Ντε Λα Κάζα[5][8], Maricel Álvarez[8], Σέρτζιο Ρουμπίνι[8], Μάσιμο Ντε Λορέντζο[8], Μάσιμο Γκίνι[8], Μαργκερίτα Βικάριο[8], Κλαούντιο Καϊόλο[8], Τζιάντα Μπενεντέτι[8], Γκαετάνο Αμάτο[8], Μάσιμο Φερόνι[8] και Τζουζέπε Παμπιέρι[8]
ΦωτογραφίαΝταριούς Χοντζί
ΜοντάζΑλίσα Λεπσέλτερ
Εταιρεία παραγωγήςMFE - MediaForEurope
ΔιανομήMFE - MediaForEurope, Big Bang Media[9] και Netflix
Πρώτη προβολή30  Αυγούστου 2012 (Γερμανία και Ουγγαρία)[10][9] και 2012
Διάρκεια112 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ιταλία και Ισπανία
ΓλώσσαΙταλικά και Αγγλικά

To Στη Ρώμη με αγάπη (πρωτότυπος τίτλος: To Rome with Love) είναι μια μαγική ρεαλιστική ρομαντική κωμωδία του 2012 [11] σε σενάριο και σκηνοθεσία του Γούντι Άλεν, ο οποίος και συμπρωταγωνιστεί στην πρώτη του επανεμφάνιση μετά το 2006. Η ταινία διαδραματίζεται στη Ρώμη της Ιταλίας. Κυκλοφόρησε στις ιταλικές αίθουσες στις 13 Απριλίου 2012, και στο Λος Άντζελες και τη Νέα Υόρκη στις 22 Ιουνίου 2012. [12]

Η πλοκή εκτυλίσσεται με βάση τέσσερις ξεχωριστές ιστορίες: ένας υπάλληλος ξυπνά και αντιλαμβάνεται ότι είναι διάσημος, ένας αρχιτέκτονας ξαναπηγαίνει στον δρόμο όπου ζούσε ως φοιτητής, ένα νεαρό ζευγάρι κάνει τον μήνα του μέλιτος και ένας Ιταλός ιδιοκτήτης γραφείου τελετών του μαγεύει με την ασυνήθιστη ικανότητά του στο τραγούδι τον μέλλοντα συμπέθερό του, έναν Αμερικανό σκηνοθέτη όπερας.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιστορία της Χέιλι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αμερικανίδα τουρίστρια Χέιλι αρραβωνιάζεται τον δικηγόρο Μικελάντζελο τον οποίο γνώρισε σε καλοκαιρινές διακοπές στη Ρώμη. Οι γονείς της Χέιλι, Τζέρι και Φίλις, πηγαίνουν αεροπορικώς στην Ιταλία για να συναντήσουν τον αρραβωνιαστικό της κόρης τους. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο πατέρας του Μικελάντζελο, Τζιανκάρλο, ιδιοκτήτης γραφείου τελετών, τραγουδά στο ντους και ο Τζέρι, πρώην σκηνοθέτης όπερας, εμπνέεται θέλοντας να κάνει γνωστή την ανακάλυψή του στο κοινό. Ο Τζιανκάρλο πείθεται από τον Τζέρι να περάσει από οντισιόν, αλλά έχει κακή απόδοση πάνω στη σκηνή.

Ο Τζέρι τότε συνειδητοποιεί ότι το ταλέντο του Τζιανκάρλο συνδέεται με την άνεση και την ελευθερία που νιώθει στο ντους. Στήνει μια συναυλία στην οποία ο Τζιανκάρλο εμφανίζεται στην Όπερα της Ρώμης ενώ στην πραγματικότητα κάνει ντους επί σκηνής. Η παράσταση γνωρίζει μεγάλη επιτυχία, έτσι ο Τζέρι και ο Τζιανκάρλο αποφασίζουν να ανεβάσουν την όπερα Οι παλιάτσοι με την παρουσία του ντους σε όλες τις σκηνές. Ο Τζιανκάρλο λαμβάνει διθυραμβικές κριτικές, αλλά αποφασίζει να αποσυρθεί από το τραγούδι, προτιμώντας να εργάζεται ως νεκροθάφτης και να περνά χρόνο με την οικογένειά του.

Η ιστορία του Αντόνιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι νεόνυμφοι Αντόνιο και Μίλι σχεδιάζουν να μετακομίσουν στη Ρώμη αφού οι θείοι του Αντόνιο του προσφέρουν δουλειά στην οικογενειακή επιχείρηση. Πριν γνωρίσει τους συγγενείς του Αντόνιο, η Μίλι χάνεται στη Ρώμη και χάνει επίσης και το κινητό της. Αφού καταλήγει στα γυρίσματα μιας ταινίας, η Μίλι γνωρίζει τον Λούκα Σάλτα, έναν ηθοποιό που λατρεύει. Στο ξενοδοχείο όπου μένει το ζευγάρι, η Άννα, μια πόρνη, πηγαίνει κατά λάθος στο δωμάτιο του Αντόνιο.

Πριν ξεκαθαρίσει η παρεξήγηση, φτάνουν οι συγγενείς του Αντόνιο. Για να τηρήσει τα προσχήματα, ο Αντόνιο πείθει την Άννα να υποδυθεί τη Μίλι. Όλοι μαζί πηγαίνουν για μεσημεριανό φαγητό και μετά σε μια δεξίωση. Εκεί, ο Αντόνιο μιλάει στην Άννα για το πόσο αγνή είναι η Μίλι. Αφού ανακαλύωψει ότι ο Αντόνια ήταν παρθένος πριν γνωρίσει τη Μίλι, η Άννα τον αποπλανεί στους θάμνους.

Εντωμεταξύ, ο Λούκα προσπαθεί να αποπλανήσει τη Μίλι στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του. Η Μίλι αποφασίζει να κάνει σεξ μαζί του, αλλά στη συνέχεια εισβάλλει στο δωμάτιο ένας ένοπλος κλέφτης. Αργότερα, εμφανίζεται η γυναίκα του Λούκα και ένας ιδιωτικός ερευνητής. Η Μίλι και ο κλέφτης πέφτουν στο κρεβάτι και πείθουν την κυρία Σάλτα ότι το δωμάτιο είναι δικό τους, ενώ ο Λούκα κρύβεται στο μπάνιο. Μόλις φύγει η γυναίκα του, ο Λούκα φεύγει τρέχοντας. Ο διαρρήκτης φλερτάρει τη Μίλι και εκείνη κάνει σεξ μαζί του. Αφού επιστρέψουν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, εκείνη και ο Αντόνιο αποφασίζουν να επιστρέψουν στη επαρχιακή τους πόλη — αλλά πρώτα κάνουν έρωτα.

Η ιστορία του Λεοπόλντο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Λεοπόλντο ζει μια ζωή ρουτίνας με τη γυναίκα του και τα δύο του παιδιά. Ανεξήγητα, ξυπνά ένα πρωί για να ανακαλύψει ότι έχει γίνει εθνική διασημότητα. Οι παπαράτσι καταγράφουν κάθε του κίνηση, θέλοντας να μάθουν τα πάντα για αυτόν. Ο Λεοπόλντο γίνεται διευθυντής στην εταιρεία του και αρχίζει να βγαίνει με μοντέλα και να πηγαίνει σε επίσημες εκδηλώσεις. Η διαρκής προσοχή του κοινού είναι πάνω του. Μια μέρα, στη μέση μιας συνέντευξης, οι παπαράτσι εντοπίζουν κάποιον «που φαίνεται πιο ενδιαφέρων» και εγκαταλείπουν τον Λεοπόλντο. Στην αρχή, ο Λεοπόλντο ανακουφίζεται με την επιστροφή στην παλιά του ζωή, αλλά ένα απόγευμα καταρρέει, καθώς του λείπει η προσοχή του κόσμου.

Η ιστορία του Τζον[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τζον, γνωστός αρχιτέκτονας, επισκέπτεται τη Ρώμη με τη γυναίκα του και τους φίλους τους. Ζούσε εκεί πριν από περίπου 30 χρόνια, και προτιμά να ξαναεπισκεφτεί τα παλιά του στέκια παρά να δει τα αξιοθέατα μαζί με τους άλλους. Ψάχνοντας να βρει το παλιό του διαμέρισμα, ο Τζον γνωρίζει τον Τζακ, έναν Αμερικανό φοιτητή αρχιτεκτονικής που τον αναγνωρίζει. Ο Τζακ τυχαίνει να μένει στην παλιά πολυκατοικία του Τζον και τον προσκαλεί στο διαμέρισμα που μοιράζεται με τη φίλη του Σάλι. Σε όλη την υπόλοιπη ιστορία, ο Τζον εμφανίζεται ως φιγούρα μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας που κάνει ειλικρινή σχόλια στον Τζακ. [13] Μια μέρα, η Σάλι προσκαλεί την καλύτερή της φίλη Μόνικα να μείνει μαζί τους. Ο Τζακ τα πάει πολύ καλά μαζί της και οι δυο τους καταλήγουν να τα φτιάξουν.

Ο Τζακ σχεδιάζει να αφήσει τη Σάλι, αλλά αποφασίζει να περιμένει μέχρι να τελειώσει τις εξετάσεις της στη σχολή. Όταν έρχεται εκείνη η μέρα, η Μόνικα μαθαίνει ότι έχει επιλεγεί για να παίξει σε μια υπερπαραγωγή του Χόλιγουντ. Έχοντας επικεντρωθεί πλήρως στην προετοιμασία για τον ρόλο, η Μόνικα ξεχνά ότι θα έφευγε με τον Τζακ, ο οποίος συνειδητοποιεί πόσο ρηχή είναι. Ο Τζον και ο Τζακ αργότερα χωρίζουν. Είναι πιθανό ότι όλη η εμπειρία του Τζον να ήταν στην πραγματικότητα η ανάμνηση του τι του συνέβη πριν από 30 χρόνια, καθώς υπονοείται ότι η Σάλι είναι τώρα η γυναίκα του.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ομαδοποιήση ανά ιστορία

Η ιστορία της Χέιλι
  • Άλισον Πιλ ως Χέιλι
  • Φλάβιο Παρέντι ως Μικελάντζελο Σαντόλι
  • Γούντι Άλεν [14] ως Τζέρι Πιλ
  • Τζούντι Ντέιβις [14] ως Φίλις
  • Φάμπιο Αρμιλιάτο ως Τζιανκάρλο Σαντόλι
Η ιστορία του Λεοπόλντο
  • Ρομπέρτο Μπενίνι ως Λεοπόλντο Πιζανέλο [14]
  • Μόνικα Νάπο ως Σοφία Πιζανέλο
  • Σετσίλια Καπριότι ως Σεραφίνα
  • Μάρτα Ζόφολι ως Μαρίζα Ραγκούζο
Η ιστορία του Αντόνιο
  • Αλεσάντρο Τίμπερι ως Αντόνιο
  • Αλεσάντρα Μαστρονάρντι ως Μίλι
  • Πενέλοπε Κρουθ ως Άννα
  • Σιμόνα Καπαρίνι ως Τζοβάνα
  • Ορνέλλα Μούτι ως Πία Φούζαρι
  • Αντόνιο Αλμπανέζε [15] ως Λούκα Σάλτα
  • Ρικάρντο Σκαρμάτσιο ως κλέφτης
  • Ρομπέρτο Ντελακάζα ως θείος Πάολο
  • Τζουλιάνο Τζέμα ως ξενοδόχος
Η ιστορία του Τζον
  • Η Κριστιάνα Παλατσίνι, παρουσιάστρια του TG3, είναι πραγματική δημοσιογράφος στη Rai 3. Η σκηνή έχει γυριστεί σε πραγματικό τηλεοπτικό στούντιο.[16]
  • Ο Πιερλουίτζι Μαρκιόνε, που παίζει έναν τροχονόμο στην πρώτη σεκάνς, είναι πραγματικός τροχονόμος στη Ρώμη. Ο Γούντι Άλεν τον είδε να ρυθμίζει την κυκλοφορία στην Πιάτσα Βενέτσια και πρόσθεσε τη συγκριμένη σκηνή στην ταινία.

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To Στη Ρώμη με αγάπη αφηγείται τέσσερις ασύνδετες ιστορίες που διαδραματίζονται στη Ρώμη. Η ιστορία του Αντόνιο, είναι προσαρμογή με κάποιες τροποποιήσεις μιας ολόκληρης ταινίας του Φεντερίκο Φελίνι με τίτλο Ο λευκός σεΐχης (1952).

Η οικονομική υποστήριξη για την ταινία προήλθε από διανομείς στη Ρώμη, οι οποίοι προσφέρθηκαν να χρηματοδοτήσουν μια ταινία για τον Άλεν, εφόσον γυριζόταν στη Ρώμη. Ο Άλεν δέχτηκε, βλέποντας την προσφορά ως τρόπο να δουλέψεις στην πόλη και «να πάρεις τα χρήματα για τη δουλειά γρήγορα και από μία μόνο πηγή». Οι τέσσερις ιστορίες που παρουσιάζονται στην ταινία βασίζονται σε ιδέες και σημειώσεις που είχε γράψει έναν χρόνο πριν γράψει το σενάριο. Όλες οι ιστορίες ασχολούνται με το θέμα της φήμης και της επιτυχίας, αν και ο Άλεν δήλωσε ότι δεν σκόπευε να έχουν κάποια θεματική σχέση μεταξύ τους. [17] Αρχικά ονόμασε την ταινία Bop Decameron, μια αναφορά Δεκαήμερο που έγραψε τον 15ο αιώνα ο Ιταλός συγγραφέας Βοκάκιος, αλλά αρκετοί δεν κατάλαβαν την αναφορά, γι' αυτό και την ονόμασε Στη Ρώμη με αγάπη, αν και έχει δηλώσει ότι μισεί αυτόν τον τίτλο. [18]

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Δεκέμβριο του 2011, η εταιρία Sony Pictures Classics απέκτησε τα δικαιώματα διανομής της ταινίας.

Εισπράξεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To Στη Ρώμη με αγάπη ήταν εισπρακτική επιτυχία. Ως τις 27 Νοεμβρίου 2012, είχε αποφέρει 16.685.867 δολάρια [19] στις Ηνωμένες Πολιτείες και 73.039.208 δολάρια παγκοσμίως. [19]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία έχει λάβει γενικά μεικτές κριτικές. Ο ιστότοπος Rotten Tomatoes δίνει στην ταινία βαθμολογία 46% με βάση 179 κριτικούς με μέσο όρο βαθμολογίας 5,4/10. Η κριτική συναίνεση είναι ότι στην ταινία ο Άλεν "συνθέτει μια ιταλική καρτ ποστάλ φαρσοκωμωδίας, φαντασίας και κωμωδίας με μέτρια επιτυχία". [20] Το Metacritic δίνει στην ταινία μέσο όρο βαθμολογίας 54 στα 100, και ως εκ τούτου «μεικτές ή μέσες κριτικές», βασισμένες σε 38 επαγγελματίες κριτικούς. [21] Ο Ρότζερ Έμπερτ έδωσε στην ταινία 3 στα 4 αστέρια. [11]

Το 2016, οι κριτικοί κινηματογράφου Ρόμπι Κόλις και Τιμ Ρόμπι την κατέταξαν στις χειρότερες ταινίες του Άλεν. [22]

Αντιπαραθέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 10 Νοεμβρίου 2017, η Έλιοτ Πέιτζ έκανε μια ανάρτηση στην επίσημη σελίδα της Facebook στην οποία περιέγραψε τη δουλειά στην ταινία ως τη «μεγαλύτερη απογοήτευση» της καριέρας της, αναφερόμενη στους ισχυρισμούς της υιοθετημένης κόρης του Άλεν, Ντίλαν Φάροου, για σεξουαλική κακοποίηση. Υποστήριξε ότι δέχτηκε πιέσεις από άλλους που της είπαν ότι έπρεπε οπωσδήποτε να παίξει στην ταινία του Γούντι Άλεν. [23] [24] Τον Ιανουάριο του 2018, η Γκρέτα Γκέργουιγκ είπε επίσης ότι μετάνιωσε που δούλεψε στην ταινία. [25] [26]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.imdb.com/title/tt1859650/. Ανακτήθηκε στις 14  Απριλίου 2016.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 www.adorocinema.com/filmes/filme-192634/. Ανακτήθηκε στις 14  Απριλίου 2016.
  3. 3,0 3,1 www.filmaffinity.com/en/film415960.html. Ανακτήθηκε στις 14  Απριλίου 2016.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 www.metacritic.com/movie/to-rome-with-love. Ανακτήθηκε στις 14  Απριλίου 2016.
  5. 5,00 5,01 5,02 5,03 5,04 5,05 5,06 5,07 5,08 5,09 5,10 5,11 5,12 5,13 5,14 5,15 5,16 5,17 5,18 5,19 5,20 5,21 5,22 5,23 5,24 5,25 5,26 5,27 5,28 5,29 5,30 5,31 5,32 5,33 5,34 5,35 5,36 5,37 www.imdb.com/title/tt1859650/fullcredits. Ανακτήθηκε στις 14  Απριλίου 2016.
  6. 6,0 6,1 www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=192634.html. Ανακτήθηκε στις 14  Απριλίου 2016.
  7. 7,0 7,1 7,2 www.the-numbers.com/movie/To-Rome-with-Love. Ανακτήθηκε στις 14  Απριλίου 2016.
  8. 8,00 8,01 8,02 8,03 8,04 8,05 8,06 8,07 8,08 8,09 8,10 8,11 8,12 8,13 8,14 8,15 8,16 8,17 8,18 8,19 8,20 8,21 8,22 8,23 8,24 8,25 8,26 8,27 8,28 (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
  9. 9,0 9,1 nmhh.hu/dokumentum/198182/terjesztett_filmalkotasok_art_filmek_nyilvantartasa.xlsx.
  10. (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt1859650/releaseinfo. Ανακτήθηκε στις 18  Αυγούστου 2016.
  11. 11,0 11,1 Ebert, Roger (June 27, 2012). «To Rome with Love». Chicago Sun-Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις June 29, 2012. https://web.archive.org/web/20120629083545/http://rogerebert.suntimes.com/apps/pbcs.dll/article?AID=%2F20120627%2FREVIEWS%2F120629976. Ανακτήθηκε στις June 27, 2012. 
  12. Scott, A. O. (June 21, 2012). «When in Rome, Still an Anxious New Yorker». The New York Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις June 21, 2012. https://web.archive.org/web/20120621142316/http://movies.nytimes.com/2012/06/22/movies/woody-allens-latest-to-rome-with-love.html. Ανακτήθηκε στις June 21, 2012. 
  13. Dana Stevens (22 Ιουνίου 2012). «To Rome With Love». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2012. 
  14. 14,0 14,1 14,2 14,3 14,4 «Στη Ρώμη με Αγάπη - FLIX». flix.gr. Ανακτήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2022. 
  15. «Greta Gerwig, Alison Pill Join Woody Allen Movie». The Hollywood Reporter. 20 Ιουνίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιουνίου 2011. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουνίου 2011. 
  16. «To Rome With Love Filming Locations – Rome, Italy». Woody Allen Pages. 26 Φεβρουαρίου 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Ιανουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2018. 
  17. Eisenberg, Eric (22 Ιουνίου 2012). «Woody Allen Explains Why Annie Hall And Hannah And Her Sisters Were Disappointments». Cinema Blend. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουλίου 2012. 
  18. «Woody Allen dislikes own films, but won't retire». Hindustan Times. 26 Ιουνίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουλίου 2012. 
  19. 19,0 19,1 «To Rome With Love». Box Office Mojo. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιανουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2013. 
  20. «To Rome with Love». Rotten Tomatoes. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Αυγούστου 2020. Ανακτήθηκε στις 1 Μαΐου 2020. 
  21. «To Rome with Love». Metacritic. 16 Απριλίου 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Απριλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 16 Απριλίου 2018. 
  22. Collin, Robbie; Robey, Tim (October 12, 2016). «All 47 Woody Allen movies – ranked from worst to best». The Telegraph (London, England). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις January 18, 2021. https://web.archive.org/web/20210118143535/https://www.telegraph.co.uk/films/0/woody-allens-best-and-worst-movies/. Ανακτήθηκε στις February 12, 2017. 
  23. Page, Elliot (10 Νοεμβρίου 2017). «Posts». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιανουαρίου 2018. 
  24. Bitette, Nicole (November 12, 2017). «Ellen Page takes aim at Hollywood abusers, including ex-bosses Brett Ratner and Woody Allen». New York Daily News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις November 16, 2017. https://web.archive.org/web/20171116052711/http://www.post-gazette.com/ae/movies/2017/11/12/Ellen-Page-takes-aim-at-Hollywood-abusers-including-ex-bosses-Brett-Ratner-and-Woody-Allen/stories/201711120208. Ανακτήθηκε στις November 27, 2017. 
  25. Shanley, Patrick (9 Ιανουαρίου 2018). «Greta Gerwig Says She Regrets Working With Woody Allen». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Ιανουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2018. 
  26. Bruni, Frank (9 Ιανουαρίου 2018). «Greta Gerwig, Aaron Sorkin: Hollywood Must Change». The New York Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Ιανουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2018. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]