Σταύρος Μπένος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σταύρος Μπένος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση30  Δεκεμβρίου 1947
Καλαμάτα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός[1]
τοπογράφος
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΠανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΈλληνας υφυπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης‎ (1997–1999)
μέλος της Βουλής των Ελλήνων (1990–2004, εκλογική περιφέρεια Μεσσηνίας)[2]
Υφυπουργός Πολιτισμού‎ (1995–1996)
Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας (Ιανουάριος 1996 – Σεπτέμβριος 1996)
Υπουργός Αιγαίου της Ελλάδας (1999–2000)
μέλος της Βουλής των Ελλήνων (2004–2007, εκλογική περιφέρεια Β΄ Αθηνών)
δήμαρχος (1978–1990, Δήμος Καλαμάτας)
πρόεδρος (Διάζωμα)[3]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Σταύρος Μπένος (30 Δεκεμβρίου 1947) είναι Έλληνας τοπογράφος-μηχανικός και πολιτικός. Υπήρξε Δήμαρχος Καλαμάτας (1978-1990), Βουλευτής του Νομού Μεσσηνίας (1990-2004) και της Β' Αθήνας (2004-2007), υφυπουργός Πολιτισμού κατά την τελευταία Κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου και υπουργός Πολιτισμού, υπουργός Αιγαίου και υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη. Με πρωτοβουλία του ιδρύθηκαν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

Έχει επουδάσει στο Τμήμα Αγρονόμων Τοπογράφων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.  

Σήμερα είναι πρόεδρος του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», μιας Κίνησης Πολιτών που κύριο στόχο έχει την προστασία και την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων[4][5]. Eίναι παντρεμένος με την Ευτυχία Σερέτη και έχει δύο παιδιά, την Κασσιανή και τον Θοδωρή.[6]

Σταδιοδρομία στην αυτοδιοίκηση και την πολιτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δήμαρχος Καλαμάτας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1978 εξελέγη δήμαρχος Καλαμάτας και επανεξελέγη άλλες δύο φορές στις εκλογές του 1982 και 1986. Έγινε γνωστός για το έργο που επιτέλεσε ως δήμαρχος, περίοδο στην οποία κατάφερε να ανοικοδομήσει την πόλη αλλά και να αλλάξει τον χαρακτήρα της μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1986. Η προσπάθεια πολεοδομικής ανασυγκρότησης της Καλαμάτας βραβεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολεοδόμων (για την πρότυπη και ανθρωποκεντρική πολεοδομική ανάταξη της Καλαμάτας), και από την EuropaNostra (για τη Διάσωση και ανάδειξη των μνημείων της πόλης).[εκκρεμεί παραπομπή]

Μεταξύ άλλων, κατά τη θητεία του, ίδρυσε τη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΔΕΠΑΚ) με Ωδείο, τμήματα χορού, εικαστικών κ.τ.λ., όπως και το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας. Ακόμη συνέβαλε στην διάσωση του πολιτιστικού κτιριακού πλούτου της πόλης, την αποκατάσταση και ανάδειξή του. Ο Δήμος απέκτησε - είτε με παραχώρηση από το Δημόσιο είτε με αγορά από ιδιώτες - 15 από τα καλύτερα νεοκλασικά κτίρια της πόλης που σήμερα στεγάζουν σημαντικές διοικητικές και πολιτιστικές λειτουργίες του Δήμου.

Στον τομέα της Ποιότητας Ζωής προώθησε, το Σχέδιο Πόλης, που μείωσε σημαντικά τους συντελεστές δόμησης. Με βάση τις προτάσεις του Σχεδίου Πόλης, δρομολογήθηκαν μεγάλα έργα, όπως το Πάρκο του Ο.Σ.Ε. στο κέντρο της πόλης, η μαρίνα στη δυτική παραλία, η καθιέρωση δακτυλίου στο κέντρο της πόλης, η νέα είσοδος της πόλης, η κάλυψη του ποταμού Νέδοντα και η δημιουργία 700 θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων, αθλητικών χώρων, ευρύτατη ζώνη πρασίνου κ.ο.κ.

Βουλευτική δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως βουλευτής υπήρξε εισηγητής στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ, υπό την καθοδήγηση της Μελίνας Μερκούρη ώστε να προβληθούν τα προβλήματα και αιτήματα του πολιτισμού στη Βουλή. Θεσμοθετήθηκαν μετά από πρότασή του, η δυνατότητα ίδρυσης Περιοχών Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης και με ιδιωτική πρωτοβουλία και η ένταξη τουριστικών επενδύσεων στον αναπτυξιακό νόμο.[7]

Υπουργείο Πολιτισμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σταύρος Μπένος υπήρξε υφυπουργός Πολιτισμού την περίοδο Σεπτέμβριος 1995 - Ιανουάριος 1996, και στη συνέχεια υπουργός Πολιτισμού μέχρι Σεπτέμβριο του 1996. Μεταξύ άλλων, στη διάρκεια της θητείας του:

  • Διηύρυνε το Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων (ΕΠΔΠ) σε 21 πόλεις της χώρας και το εμπλούτισε με το Δίκτυο Δημοτικών Κινηματογράφων, το Δίκτυο Εργαστηρίων Εικαστικών Τεχνών, και με την υπογραφή 50 προγραμματικών συμβάσεων με Δήμους της Χώρας για την ανάπτυξη πολιτιστικών προγραμμάτων με στόχο την δημιουργία σημαντικών πολιτιστικών θεσμών στην περιφέρεια και την ανάδειξη της σύγχρονης πολιτιστικής φυσιογνωμίας της χώρας
  • Εκπόνησε πρόγραμμα αναστήλωσης μνημείων και ένταξής τους στην σύγχρονη πολιτιστική ζωή. Στο πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνονται 25 αρχαία θέατρα και 50 Κάστρα (Κάστρων περίπλους).
  • Προώθησε προγράμματα ανάδειξης ευρύτερων αρχαιολογικών συνόλων: Ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας, Αρχαία Μεσσήνη, Αρχαία Ολυμπία, Πελλαία χώρα.
  • Επεξέτεινε τον ηλεκτρονικό κόμβο ΟΔΥΣΣΕΥΣ του ΥΠΠΟ στο Διαδίκτυο και εγκαινίασε τον υποκόμβο του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ στη Θεσσαλονίκη.[8]

Υπουργός Αιγαίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως Υπουργός Αιγαίου (Φεβρουάριος 1999 - Απρίλιος 2000) πρότεινε ειδικές νησιωτικές πολιτικές και έθεσε σε εφαρμογή τρία επιχειρησιακά προγράμματα:

  • Το Πρόγραμμα "Αστερίας" για την διοικητική εξυπηρέτηση των πολιτών
  • Το Πρόγραμμα "Ιπποκράτης" για την υγειονομική θωράκιση των νησιών
  • Το Πρόγραμμα  "Ασπίς" για τη διαχείριση κρίσεων στο Αιγαίο. 

Στον κρίσιμο τομέα των μεταφορών στο Αιγαίο:

  • Αύξησε τα δρομολόγια των συνδέσεων των μικρών νησιών
  • Εισηγήθηκε το "ΜΕΤΡΟ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ" για την επίλυση του προβλήματος των μεταφορών.
  • Ενέγραψε κωδικό στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Αιγαίου για την επιδότηση των άγονων αεροπορικών γραμμών.

Διαβλέποντας τη μεγάλη σημασία των νέων τεχνολογιών για το νησιωτικό χώρο έθετε σε εφαρμογή το πρόγραμμα "ΣΧΕΔΙΑ" ( ένα πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης για τη βοήθεια των παιδιών των δημοτικών σχολείων των μικρών νησιών και των απομονωμένων περιοχών) και έθεσε σε λειτουργία πλωτό, πλήρως εξοπλισμένο ιπτάμενο δελφίνι, το οποίο υποστηρίζει πρόγραμμα τηλε-ιατρικής και επισκέπτεται σε τακτά χρονικά διαστήματα τα μικρά νησιά και τις απομονωμένες περιοχές παρέχοντας ιατρική κάλυψη.Ταυτόχρονα κατάρτισε επιχειρησιακά προγράμματα για την απασχόληση, τον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό, την προστασία του περιβάλλοντος.[9]

Υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην πρώτη του θητεία ως Υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (Σεπτέμβριος 1997 - Φεβρουάριος 1999)  ανέλαβε τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας και ξεκίνησε την υλοποίηση ενός μεγάλου προγράμματος για τη δημόσια διοίκηση, με στόχο την πάταξη της γραφειοκρατίας και την άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη στην επαφή του με το Κράτος.

Οι κυριότερες από τις αλλαγές αυτές περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα «Ποιότητα για τον Πολίτη» και καθιέρωσαν νέους κανόνες εξυπηρέτησης του πολίτη, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

  • Η τηλεφωνική γραμμή 1502 για τη χορήγηση και ταχυδρομική αποστολή στο σπίτι 70 διαφορετικών πιστοποιητικών, βεβαιώσεων και άλλων δημοσίων εγγράφων με ένα απλό τηλεφώνημα. Η τηλεφωνική γραμμή 1502 κέρδισε το πρώτο παγκόσμιο βραβείο από τον ΟΗΕ ως η πλέον εξυπηρετική για τον πολίτη.
  • Η νομοθέτηση της εγκυρότητας εγγράφων που διακινούνται με fax και  ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email]
  • Η εκπόνηση Χαρτών Δικαιωμάτων του Πολίτη, μέσω των οποίων η Διοίκηση αποζημιώνει τους πολίτες που ζημιώνονται με δική τους υπαιτιότητα.

Στη διάρκεια της δεύτερης θητείας του ως Υφυπουργός στο ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. (Οκτώβριος 2001 - Ιούλιος 2003) προχώρησε στην ίδρυση και λειτουργία περίπου 1.000 Κέντρων Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ) απ' άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα. Τα ΚΕΠ αποτελούν μια καινοτομία στο χώρο της Δημόσιας Διοίκησης υιοθετώντας τη φιλοσοφία της «υπηρεσίας μιας στάσης».

Πρόκειται για πλήρη υποκαταστήματα του κράτους, κέντρα ολοκληρωμένων συναλλαγών που εξυπηρετούν τους πολίτες με μια απλή επίσκεψη για όλες τις υποθέσεις τους με το Κράτος, δηλαδή για περισσότερες από 1.000 διοικητικές πράξεις. Το τελικό όραμα για τα ΚΕΠ συνοψίζεται στα εξής

  • μία επίσκεψη του πολίτη
  • προθεσμία διεκπεραίωσης
  • αποζημίωση, αν δεν τηρηθεί η προθεσμία διεκπεραίωσης

Με τα ΚΕΠ η δημόσια διοίκηση αναβαθμίστηκε ουσιαστικά και μεταλλάχτηκε σε διοίκηση στόχων και αποτελεσμάτων. Αυτό αποτυπώνεται στην κοινή γνώμη, όπως μετρήθηκε από έρευνα της εταιρείας VPRC, που διενεργήθηκε το διάστημα 10-11/2005 σε δείγμα 6.000 ατόμων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, το 94% των ερωτηθέντων εκφράζουν θετική γνώμη ως προς την αποτελεσματικότητα των ΚΕΠ, ποσοστό πρωτοφανές για τη Δημόσια Διοίκηση.[10]

Επιτροπή Ανασυγκρότηση Εύβοιας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την μεγάλη πυρκαγιά που έκαψε μεγάλο μέρος της βόρειας Εύβοιας, ο Σταύρος Μπένος τέθηκε επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης Εύβοιας.[11] Το Στρατηγικό Σχέδιο (MasterPlan) παραδόθηκε στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις 16 Ιανουαρίου 2023.[12]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 431cb90c-c2aa-4fa5-b40a-437d147c7cf4. Ανακτήθηκε στις 23  Απριλίου 2022.
  2. Βουλή των Ελλήνων. 431cb90c-c2aa-4fa5-b40a-437d147c7cf4. Ανακτήθηκε στις 23  Απριλίου 2022.
  3. www.diazoma.gr/members/. Ανακτήθηκε στις 10  Αυγούστου 2021.
  4. «"ΔΙΑΖΩΜΑ" , οι πολίτες για τα αρχαία θέατρα». 
  5. «Σταύρος Μπένος». Το Ποντίκι. 
  6. «Οι μηχανικοί στα έδρανα της Βουλής». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Ιουνίου 2004. 
  7. Η περίοδος της Κοινοβουλευτικής και κομματικής δράσης. «Ο Σταύρος Μπένος - Ως Βουλευτής». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Ιανουαρίου 2017. 
  8. «Ο Σταύρος Μπένος - Ως Υπουργός Πολιτισμού». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Απριλίου 2016. 
  9. «Ο Σταύρος Μπένος - Ως Υπουργός Αιγαίου». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Απριλίου 2016. 
  10. «Ο Σταύρος Μπένος - Ως Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Απριλίου 2016. 
  11. «Ο Σταύρος Μπένος επικεφαλής της επιτροπής για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας». CNN.gr. 10 Αυγούστου 2021. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουλίου 2022. 
  12. ««ΜΙΑ ΣΥΝΘΕΣΗ ΟΝΕΙΡΩΝ», Η επίσημη παράδοση της μελέτης Στρατηγικού Σχεδιασμού (Master Plan) για την Ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας στον Πρωθυπουργό». Σωματείο "ΔΙΑΖΩΜΑ". 17 Ιανουαρίου 2023.