Σταυρός της Ελευθερίας και της Αλληλεγγύης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σταυρός της Ελευθερίας και της Αλληλεγγύης
Krzyż Wolności i Solidarności
Απονέμεται γιαΑναμνηστική παρασημοφόρηση αξίας
Ημερομηνία5 Αυγούστου 2010
Χώρα Πολωνία
ΠαρουσιαστέςΠρόεδρος της Πολωνίας

Ο Σταυρός της Ελευθερίας και της Αλληλεγγύης (πολωνικά: Krzyż Wolności i Solidarności) καθιερώθηκε στις 5 Αυγούστου 2010, για να τιμήσει τα μέλη της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στην Πολωνία που μεταξύ των ετών 1956 και 1989 σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή πληγώθηκαν σοβαρά, συνελήφθησαν, κρατήθηκαν ή φυλακίστηκαν τουλάχιστον 30 ημέρες, που έχασαν δουλειά ή αποβλήθηκαν από το σχολείο ή το πανεπιστήμιο για τουλάχιστον 6 μήνες ως αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων τους προς όφελος μιας ελεύθερης και δημοκρατικής Πολωνίας.[1] Τα άτομα που έχουν βρεθεί ότι έχουν συνεργαστεί με το κομμουνιστικό καθεστώς δεν μπορούν να βραβευτούν.

Σχέδιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σταυρός είναι ένας ασημένιος, κόκκινος επισμαλτωμένος ελληνικός σταυρός, παρόμοιος με αυτόν του Τάγματος του Σταυρού της Ανεξαρτησίας και του Σταυρού της Ανεξαρτησίας του 1930. Αναγράφεται το «WOLNOŚĆ I SOLIDARNOŚĆ» (ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ) στις οριζόντιες λωρίδες. Στο κέντρο του σταυρού υπάρχει σκαλισμένη στυλιζαρισμένη εικόνα του Λευκού Αετού. Η πίσω πλευρά του σταυρού είναι λεία. Ο σταυρός έχει διάμετρο 42 χιλ...

Ο Σταυρός της Ελευθερίας και της Αλληλεγγύης είναι κρεμασμένος από μια λευκή κορδέλα, πλάτους 38 χιλ. Συμμετρικά διατεταγμένες κατά μήκος των άκρων της κορδέλας είναι χρυσές και βυσσινί λωρίδες, η κάθε μία πλάτους 3 χιλ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]