Σταυρωτές κεφαλές αλόγων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σταυρωτές κεφαλές αλόγων σε σκεπή σπιτιού στο Ανόβερο

Οι σταυρωτές κεφαλές αλόγων είναι διακοσμητικό αρχιτεκτονικό χαρακτηριστικό στοιχείο[1][2] της βόρειας Γερμανίας, και συναντάται στις στέγες στην Κάτω Σαξονία και σε άλλες βορινές γερμανικές επαρχίες.

Προέλευση και ερμηνεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχικά, στο σημείο αυτό η στέγη είχε ένα άνοιγμα, το οποίο οδηγούσε στο εσωτερικό. Το άνοιγμα αυτό εξυπηρετούσε τον εξαερισμό του σπιτιού, και την ελεύθερη είσοδο αρπακτικών πουλιών, π.χ της κουκουβάγιας, η οποία κυνηγούσε τα ποντίκια και βοηθούσε με αυτό το τρόπο την υγεία των κατοίκων του σπιτιού. Το άνοιγμα αυτό λειτουργούσε μειονεκτικά για την σταθερότητα του υλικού της στέγης, η οποία ήταν καλυμμένη με άχυρα αντί για κεραμίδα. Για να μην φθείρονται τα άχυρα από την βροχή και τον αέρα, οι κτίστες έβαζαν ξύλινες τάβλες, τις οποίες κάποια στιγμή τις άφησαν να προεξέχουν και τις διαμόρφωσαν καλλιτεχνικά.

Διαμόρφωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην πιο απλή τους μορφή παρουσιάζουν δύο κεφαλές αλόγων, οι οποίες είναι στραμμένες είτε αντικριστά, είτε αντίθετα. Ανάλογα με τις διαθέσεις οι κεφαλές έχουν απλή ή πλούσια χαίτη, συνοδεύονται από πουλιά, φοράν χαλινάρι, είναι στολισμένα με φύλλα βελανιδιάς ή φέρουν άλλα διακοσμητικά στοιχεία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Die Welt der Giebelzeichen. Freddie Bijkerk, Stralsund August 2006» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 6 Δεκεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2011. 
  2. «Das grosse Kunstlexikon von P.W. Hartmann - Pferdeköpfe, gekreuzte». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Δεκεμβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2011.