Στέφαν Βούκανοβιτς Νέμανιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Στέφαν Βούκανοβιτς Νέμανιτς
Γενικές πληροφορίες
Τόπος ταφήςMorača
ΘρησκείαΑνατολικός Ορθόδοξος Χριστιανισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΒούκαν Νέμανιτς
ΑδέλφιαΤζόρτζε Νέμανιτς
Ντμίταρ Νέμανιτς
ΟικογένειαΟίκος των Νεμάνια
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Στέφραν Βούκανοβιτς, σερβ. Стефан Вукановић Немањи (άκμασε το α' ήμισυ τού 13ου αι.) από τον Οίκο των Νέμανιτς ήταν πρίγκιπας της Σερβίας, ανιψιός τού βασιλιά της Σερβίας. Έκτισε το μοναστήρι της Μόρασα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος τού Βούκαν μεγάλου πρίγκιπα, που αυτοανακηρύχθηκε "βασιλιάς της Διόκλειας, Δαλματίας, Τραβούνιας, Τόπλιτσας και Χβόσνο" το 1195 και κυβέρνησε τη Σερβία για λίγο (1202-1204). Θείος του ήταν ο Στέφανος ο Πρωτόστεπτος της Σερβίας (βασ. 1196-1217).

Ο Στέφαν είχε τον τίτλο τού κνεζ (πρίγκιπα) και είχε δύο αδελφούς: τον Τζόρτζε, τελευταίο πρίγκιπα της Διόκλειας/Ζέτας (1208-1216) και τον Ντμίταρ ζουπάνο (κύριο επαρχίας) και μοναχό.

Το 1252 ο Στέφαν έκτισε το μοναστήρι της Μόρασα. Το έκτισε στις όχθες τού ομώνυμου ποταμού στην καρδιά των εδαφών της Διόκλειας (σήμερα ανήκει στο Μαυροβούνιο). Ιδρύθηκε κατά τη βασιλεία τού εξαδέλφου του Στέφανου Ούρου Α΄ (βασ. 1243-1276) στη δεξιά όχθη του Μόρασα, στο μέρος που το φαράγγι του ποταμού είναι ευρύ και λέγεται Ντόνια Μόρασα. Έχει θέα στο ποτάμι και έχει υψόμετρο 40 μ. Κοντά είναι ο καταρράκτης Σβέτιγκορα, που θεωρείται ο ωραιότερος του Μαυροβουνίου.

Το μοναστήρι που ίδρυσε ο Στέφαν στην όχθη του ποταμού Μόρασα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Fine, John Van Antwerp (1994), The Late Medieval Balkans: A Critical Survey from the Late Twelfth Century to the Ottoman Conquest, University of Michigan Press, ISBN 978-0-472-08260-5
  • Ćorović, Vladimir (1941). "Історија српског народа (Istorija srpskog naroda)". Internet, 2001) (in Serbian). Пројекат Растко: Библиотека српске културе; Projekat Rastko: Biblioteka srpske kulture.