Στέλιος Βάσκος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Στέλιος Βάσκος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση24-07-1953
Τρίκαλα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ύψος1.76m
Βάρος64kg
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταAθλητής & Προπονητής Ποδηλασίας
Γνωστός γιαΠανελλήνιες & Παγκόσμιες Διακρίσεις στην Ποδηλασία καθώς σε διαδρομές πολύ μεγάλων αποστάσεων
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Στέλιος Βάσκος (1953[1] – ) είναι Έλληνας ποδηλάτης.

Γεννήθηκε στις Καρυές Τρικάλων στις 24 Ιουλίου 1953. Είναι παντρεμένος με την Παρασκευή Παπαδημητρίου και έχουν τρία παιδιά, τον Στέφανο, Τρύφωνα και τη Δήμητρα.

Αθλητική πορεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΟΤΑΝ Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΞΕΠΕΡΝΑΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Για τους περισσότερους το ποδήλατο είναι ένα απλό μέσο μετακίνησης, για τον Στέλιο Βάσκο όμως αποτελεί μέσο βαθύτερης έκφρασης. Εκφράζει τα ιδανικά, τα πιστεύω του και τις αξίες μιας ολόκληρης ζωής.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύονται έμπρακτα ρίχνοντας μια ματιά στο παρελθόν του. Διετέλεσε βασικό στέλεχος στην εθνική ομάδα ποδηλασίας ενώ ανήκε στο δυναμικό της ΑΕΚ. Πρωταθλητής Ελλάδος επί σειρά ετών, Μεσογειονίκης, Βαλκανιονίκης αλλά και παγκόσμιος πρωταθλητής με την Εθνική Ομάδα της Πυροσβεστικής.

Το ερέθισμα να ασχοληθεί με την αγωνιστική ποδηλασία το είχε από μικρή ηλικία, βλέποντας τυχαία έναν λαϊκό ποδηλατικό αγώνα στα Τρίκαλα με την επωνυμία ‘Χατζηπέτρεια’. Αυτή η στιγμή αποτέλεσε το ερέθισμα και το πάθος να ασχοληθεί με την αγωνιστική ποδηλασία.

Δυστυχώς εκείνη την εποχή στα Τρίκαλα, δεν υπήρχε σύλλογος που να ασχολείται με την αγωνιστική ποδηλασία και γι’ αυτό το λόγο, τον Αύγουστο το 1969 πήρε την τολμηρή απόφαση να ταξιδέψει ποδηλατώντας[2] στην Αθήνα, χωρίς να γνωρίζει τους κινδύνους που εγκυμονούν οι μεγάλες αποστάσεις. Έτσι ένα πρωινό τον Αύγουστο του 1969, με τα λιγοστά υπάρχοντά του και κρυφά απ’ την οικογένεια, πήρε το ποδήλατό του, το οποίο δεν ήταν καν αγωνιστικό, αλλά ένα διπλοσκέλετο βαρύ και ασήκωτο μάρκας Γκόρεκ. Ήταν τότε μόλις 16 ετών!

Το ταξίδι προς το όνειρο του μικρού Στέλιου διήρκεσε μιάμιση μέρα και κατά την διάρκεια της διαδρομής αντιμετώπισε πολλά προβλήματα. Ανεβαίνοντας το Δομοκό ήρθαν τα πρώτα σημάδια της κούρασης. Όμως συνέχισε! Πέρασε το χωριό Μεταλλεία και θεώρησε καλό να σταματήσει για ξεκούραση. Αποκοιμήθηκε και όταν μετά από λίγη ώρα ξύπνησε έχασε τον προσανατολισμό και αντί να πάει προς Λαμία, βρέθηκε ξανά στο Δομοκό. Όταν αντιλήφθηκε το λάθος του μπήκε το μεγάλο δίλλημα. Ή θα γυρίσει στα Τρίκαλα ή θα συνεχίσει στην Αθήνα. Πέρασε αρκετή ώρα για να αποφασίσει, τελικά συνέχισε για Αθήνα. Αφού πέρασε τη Λαμία και τα Καμμένα Βούρλα τον έπιασε η νύχτα και η κόπωση ήταν μεγάλη. Έτσι βρήκε ένα βενζινάδικο και κοιμήθηκε έξω στην ύπαιθρο. Αργά τη νύχτα ξύπνησε γιατί κρύωνε, ανέβηκε στο ποδήλατο και συνέχισε το ταξίδι του. Το σώμα του άρχισε να πονάει, να βαραίνουν τα πόδια του λόγω έλλειψης τροφής και νερού με συνέπεια να πάθει υπογλυκαιμία και αφυδάτωση. Τα εμπόδια ήταν παρά πολλά, όμως στο τέλος τα κατάφερε.

Έτσι όταν έφτασε στην Αθήνα πήγε στο Χαϊδάρι να βρει τη μεγαλύτερη αδερφή του. Βλέποντας τον Στέλιο πάνω στο ποδήλατο και αφού της είπε ότι ήρθε με το ποδήλατο από τα Τρίκαλα, δεν μπορούσε να το πιστέψει αυτό που είδε. Έπαθε σοκ και για λίγα λεπτά έμεινε άφωνη, νομίζοντας ότι έβλεπε όνειρο.

Η προσπάθεια και η υπομονή για να διακριθεί σαν αθλητής ήταν τεράστια. Και έτσι κατάφερε να δημιουργήσει ένα ανεπανάληπτο ρεκόρ προσφέροντας τα μέγιστα στην Εθνική Ομάδα Ποδηλασίας, στην Α.Ε.Κ (από το 1970 στο ποδηλατικό τμήμα Βυζαντίου [1]) καθώς και στα Τρίκαλα.


Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την ομάδα ποδηλασίας της ΑΕΚ κέρδισε 10 πρωταθλήματα ατομικά και ομαδικά.

Με την Εθνική ομάδα ποδηλασίας ανδρών συμμετείχε σε:

  • 12 βαλκανικά πρωταθλήματα (Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, Ρουμανία, Τουρκία),
  • 3 Μεσογειακούς αγώνες (Μαρόκο, Αλγέρι, Γιουγκοσλαβία),
  • 2 παγκόσμια πρωταθλήματα (Ολλανδία, Ελβετία).

Με την ομάδα ποδηλασίας της Πυροσβεστικής συμμετείχε σε 3 παγκόσμια πρωταθλήματα (Αυστρία, Σουηδία και Γαλλία).

Από τις διακρίσεις του ξεχωρίζουν οι ακόλουθες[1][3]:

  • 1972: 3ος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα αντοχής 145χλμ, 1ος στο ομαδικό αγώνισμα 100 χλμ.
  • 1974: 1ος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα αντοχής 145χλμ, 1ος στο ομαδικό αγώνισμα 100 χλμ.
  • 1975: 2ος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα αντοχής 145χλμ, 1ος στο ομαδικό αγώνισμα 100 χλμ.
  • 1975: 3ος στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα αντοχής 145χλμ, 2ος στο ομαδικό αγώνισμα.
  • 1975: 3ος στους Μεσογειακούς Αγώνες (Αλγέρι) στο ομαδικό αγώνισμα 100χλμ.
  • 1975: 1ος στην Ανάβαση Πάρνηθας.
  • 1975: 3ος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα πίστας στη Ρόδο στο ατομικό αγώνισμα 4χλμ, 1ος στο ομαδικό 4χλμ με πανελλήνιο ρεκόρ.
  • 1976: 1ος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα αντοχής 145χλμ, 1ος στο ομαδικό αγώνισμα 100χλμ.
  • 1976: 3ος στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα αντοχής (Βουλγαρία) 145χλμ, 2ος στο ομαδικό αγώνισμα.
  • 1977: 1ος στο σιρκουί Τατοΐου Αθηνών (είχε παραστεί και ο αείμνηστος Λουκάς Μπάρλος, πρόεδρος της ΑΕΚ).
  • 1977: 2ος στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα.
  • 1978: 2ος στη γενική κατάταξη στον Γύρο της Αιγύπτου, τρία χρυσά μετάλλια.
  • 1978: 1ος στην Ανάβαση Βούλας Αθηνών.
  • 1979: 2η θέση σε ένα από τα 12 εταπ στον γύρο Μεξικού.
  • 1979: 3ος στο Βαλκανικό πρωτάθλημα στην Αθήνα στο ομαδικό, 4ος στο ατομικό.
  • 1979: 1ος στα Βενιζέλεια Χανίων.
  • 1980: 2ος στη γενική κατάταξη στον Γύρο Λουξεμβούργου 1.000χλμ, ένας συναρπαστικός αγώνας με επαγγελματίες ποδηλάτες.
  • 1980: 1ος στην ανάβαση Υμηττού Αθηνών.
  • 1981: 1ος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα αντοχής 145χλμ, 1ος στο ομαδικό αγώνισμα 100χλμ.
  • 1983: 3ος στο ομαδικό αγώνισμα 100χλμ, Βαλκανικό Πρωτάθλημα Τουρκία.
  • 1984: 1ος στο εταπ Αρχαία Ολυμπία-Τρίπολη 140χλμ, Διεθνής Γύρος Ελλάδος.
  • 1992: 1ος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας με την ομάδα της Πυροσβεστικής.
  • 1992: 4ος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας στην Αυστρία με την ομάδα της Πυροσβεστικής.
  • 1993: 3ος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας στη Σουηδία με την ομάδα της Πυροσβεστικής.
  • 1998: 1ος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα δρόμου Μάστερς (1η θέση στα σιρκουί Γαλάτσι, Θρακομακεδόνες, Ν. Φιλαδέλφεια Αθηνών, 1η θέση στον αγώνα αντοχής Τρίκαλα, 6 στροφές στα Μετέωρα).

Επίσης στην κατηγορία Μάστερς Mountain bike έχει 1η θέση σε: Αθήνα, Μάνδρα Αττικής, Πάτρα, Σπάρτη, Ρόδο, Θεσσαλονίκη, Άρτα, Χαλκίδα, Λαμία, Φλώρινα, Κίσσαβο, Αγιά Λάρισας, Συκούριο Λάρισας, Αλκαζάρ Λάρισας, Κατσιμίδη Αθηνών.


Προπονητική και μεγάλες αποστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1980 ο Στέλιος Βάσκος και ενώ ήταν στο απόγειο της καριέρας και παρά τις αγωνιστικές υποχρεώσεις που είχε με την εθνική ομάδα, πήρε την απόφαση μαζί με συνεργάτες να ιδρύσουν δυο αγωνιστικές ομάδες. Την Τρίκκη και τον Ασκληπιό, καθώς ήταν ο άνθρωπος που μετέδωσε την ποδηλατική φλόγα στην Τρικαλινή κοινωνία!

Ως διπλωματούχος προπονητής με εμπειρία πολλών ετών και με σπουδαίους αθλητές και αθλήτριες, δημιούργησε μία σχολή που στη πορεία κατέκτησε ανεπανάληπτες επιτυχίες, όχι μόνο στη Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτή η προσπάθεια δεν θα είχε την ανάλογη επιτυχία εάν δεν είχε πλαισιωθεί από ικανούς παράγοντες.

Ο Στέλιος Βάσκος ασχολήθηκε τα επόμενα χρόνια με τις μεγάλες αποστάσεις, αψηφώντας τους κινδύνους, τη σωματική καταπόνηση και τις επιπτώσεις στην υγεία του και παρά τις προειδοποιήσεις από την επιστημονική κοινότητα αλλά και τις ενστάσεις από το οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον. Σκοπός αυτών των εγχειρημάτων ήταν να μεταδώσει μηνύματα για τον αθλητισμό αλλά και υλική προσφορά σε ασθενείς κοινωνικές ομάδες και ιδρύματα.

Οι σημαντικότερες διαδρομές μεγάλων αποστάσεων ήταν οι ακόλουθες:

  • 2006: Διένυσε τη διαδρομή Τρίκαλα - Αθήνα (Σύνταγμα) - Τρίκαλα 645 χλμ. χωρίς στάση σε 24 ώρες και 52 λεπτά. Η εκκίνηση έγινε την Παρασκευή 2 Ιουνίου ώρα 7 μμ και ο τερματισμός έγινε το Σάββατο 3 Ιουνίου μετά τις 7 μμ. Σε ολόκληρη τη διάρκεια της επιστροφής ο οργανισμός του Στέλιου έπαθε σοκ με συνέπεια να τερματίσει στα Τρίκαλα σχεδόν στα όρια της αντοχής του. Αξιοσημείωτο ήταν ότι η τροφοδοσία, η υδροποσία και διάφορες ανάγκες γινόταν πάνω στο ποδήλατο! Κι ενώ τιμήθηκε απ’ τη Δημοτική Αρχή μέσα στα ζεστά χειροκροτήματα των Τρικαλινών πού τον υποδέχτηκαν, αποχώρησε με το αυτοκίνητο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας με οδηγό τον Βασίλη Καμπαγιάννη με προορισμό το σπίτι του, έχασε τις αισθήσεις του και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για τις απαραίτητες βοήθειες.
  • 2009: Είχε προγραμματίσει να διανύσει την απόσταση Τρίκαλα - Κωνσταντινούπολη - Τρίκαλα 1600 χλμ. χωρίς στάση. Στην επιστροφή όμως και ενώ είχε συμπληρώσει περίπου 1300 χλμ. πάνω στο ποδήλατο, σταμάτησε κοντά στη Θεσσαλονίκη λόγω προβλήματος υγείας και με την εισήγηση του γιατρού μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Τρικάλων[4].
  • 2010: Παρά τα σημάδια της κούρασης που ήταν έντονα στο πρόσωπο του από το προηγούμενο εγχείρημα, δεν το έβαλε κάτω και έτσι αποφάσισε μαζί με την επιτροπή η οποία ήταν συνέχεια δίπλα του να πραγματοποιήσει και να διανύσει τη διαδρομή Τρίκαλα - Βουλγαρία - Τουρκία-Τρίκαλα 1700 χλμ χωρίς στάση. Λόγω καθυστέρησης στα σύνορα της Τουρκίας αναγκαστικά η αποστολή σταμάτησε για να δοθούν και οι πρώτες βοήθειες στον Στέλιο Βάσκο. Η αποστολή συνέχισε και αφού μπήκε στην Τουρκία, στην περιοχή της Ανδριανούπολης πήραν την επιστροφή για την Ελλάδα όπου και επέστρεψε στα Τρίκαλα όπου τον περίμεναν χιλιάδες Τρικαλινοί. Τα έσοδα από τους χορηγούς θα διανέμονταν σε ιδρύματα των Τρικάλων για ΑΜΕΑ.[5].
  • 2012: Πήρε μια γενναία απόφαση να κάνει ένα νέο εγχείρημα για τέταρτη συνεχόμενη φορά και προσπάθησε να ξεπεράσει τον ίδιο τον εαυτό του επιχειρώντας να διανύσει τη διαδρομή Τρίκαλα - Μόναχο - Τρίκαλα 4000 χλμ. για το Χαμόγελο του παιδιού.[6]. Η αποστολή ήταν δύσκολη περνώντας από εκατοντάδες χωριά και πόλεις σε δρόμους με μεγάλη κίνηση, ανεβαίνοντας τις Αυστριακές Άλπεις, καταπονώντας τον οργανισμό του και βάζοντας τη ζωή του σε κίνδυνο.[7]
  • 2017: Ο Στέλιος ξεπέρασε τα ανθρώπινα όρια και αντοχές πραγματοποιώντας τον γύρο της Ευρώπης σε 22 μέρες[8] κάνοντας ένα παγκόσμιο ρεκόρ, μια συγκλονιστική προσπάθεια σε ένα αδιανόητο ταξίδι που έμοιαζε με τιτάνια οδύσσεια. Πολλές οι χώρες, μεγάλη κίνηση στους δρόμους, με πολύ βροχή, αέρα, κρύο και ζέστη και το χειρότερο ήταν όταν εγκλωβίστηκε στο Μαυροβούνιο σε μια στενή σήραγγα χωρίς φώτα, γλυτώνοντας από θαύμα τα χειρότερα. Η εκκίνηση δόθηκε από το δημαρχείο Τρικάλων στις 7 Ιουνίου 2017 στις 9:00 μμ και ο τερματισμός στο δημαρχείο Τρικάλων στις 29 Ιουνίου 2017 στις 9:00 μμ. Οι χώρες που διένυσε με το ποδήλατο είναι οι εξής: Ελλάδα - Βουλγαρία - Ρουμανία - Ουγγαρία - Σλοβακία - Πολωνία - Γερμανία - Ολλανδία - Βέλγιο - Γαλλία - Ελβετία - Ιταλία - Σλοβενία - Κροατία - Μαυροβούνιο - Αλβανία - Ελλάδα. Μετά από έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (ΣΕΦΑΑ), διαπιστώθηκε πως κατά τη διάρκεια του εγχειρήματος η καρδιά του υπεραθλητή διοχέτευσε πάνω από 160 τόνους αίματος και οι πνεύμονες του διαχειρίστηκαν 1,5 εκατομμύριο λίτρα αέρα καθώς και η ευχέρεια κάλυψης 196 χιλιάδων θερμίδων! Να σημειώσουμε ότι το ποδήλατο ήταν ειδικά σχεδιασμένο για τον Στέλιο μάρκας Fidusa, από τον κατασκευαστή των γνωστών Ελληνικών ποδηλάτων Γεώργιο Βογιατζή. Η οργανωτική επιτροπή και ο Στέλιος Βάσκος με τις χορηγίες και με την αγάπη του κόσμου, βοήθησε παραμονές Χριστουγέννων 118 άπορες οικογένειες που είχαν πραγματική ανάγκη. Σε παιδιά με ειδικές ανάγκες, σε ένα αγοράκι για να πάει στο εξωτερικό και σε πολλά ιδρύματα της πόλης των Τρικάλων.

Φυσικά εκτός από τις χορηγίες ήταν δίπλα του σε όλα τα εγχειρήματα ο Δήμος Τρικκαίων, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Αστυνομική Διεύθυνση, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Original 21, η Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας, οι φίλοι και συγχωριανοί του από τις Καρυές και πολλοί εθελοντές.

Κοινωνική Προσφορά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Στέλιος Βάσκος είναι ένας άνθρωπος με τεράστια προσφορά στην ποδηλασία και με μεγάλη διάρκεια στην αθλητική του σταδιοδρομία.

Με εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα στο ενεργητικό του με το ποδήλατο στο δρόμο, κάτι που πολύ λίγοι στον κόσμο έχουν κατορθώσει, αντιμετωπίζοντας όλων των ειδών τις καιρικές συνθήκες αλλά και την επικινδυνότητα στην έκθεση της κυκλοφορίας του δρόμου, όπου υπάρχει μεγάλος κίνδυνος. Ανήκει αποδεδειγμένα στην κατηγορία εκείνων που δεν φοβούνται να “θυσιαστούν” προκειμένου να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο και να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση, θέτοντας τα υψηλά ιδανικά του και την ορμή του σώματος και της ψυχής του πάνω από όλα, ακόμα και από τον ίδιο του τον εαυτό.

Το 2010 τιμήθηκε με το μεγαλύτερο αξίωμα της πόλης με το χρυσό κλειδί του Δήμου Τρικκαίων[1].

Έχει βραβευτεί για τη δράση του από τη Σχολή ΤΕΦΑΑ Τρικάλων[9].

Το 2012 ανέλαβε πρόεδρος του ποδηλατικού συλλόγου ΠΑΣ Ασκληπιός[10].

Είναι επίσης χαρακτήρας στο παιδικό παραμύθι «Παραμύθι σε δύο ρόδες» της Βάσως Μπουλογιώργου[11], το οποίο έχει παρουσιαστεί και σε ανάλογες δομές[12].

Τέλος, έχει αναπτύξει πλούσια και ενεργή παρουσία σε κοινωνικές και φιλανθρωπικές δραστηριότητες όπως επισκέψεις σε σχολεία, προώθηση δράσεων, στήριξη συλλόγων κ.τ.λ.[13][14][15].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Τιμή για το Βάσκο
  2. Οι πρώτοι Έλληνες ποδηλάτες
  3. Οι πρώτοι Έλληνες ποδηλάτες
  4. «Τέλος το όνειρο του Στέλιου Βάσκου μετά από 53 ώρες». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Ιουνίου 2017. Ανακτήθηκε στις 1 Νοεμβρίου 2016. 
  5. Ολοκλήρωσε τον άθλο του ο Στέλιος Βάσκος
  6. «Ο Στέλιος Βάσκος για «Το Χαμόγελο του Παιδιού»». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 1 Νοεμβρίου 2016. 
  7. ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ Ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΣΚΟΣ
  8. Στέλιος Βάσκος ποδηλάτης ξεκίνησε ταξίδι Ευρώπη Τρίκαλα δημαρχείο διαδρομή Τετάρτη 7-6-2017, https://www.youtube.com/watch?v=BERQGm4_bwc, ανακτήθηκε στις 2021-12-19 
  9. Βράβευση Στέλιου Βάσκου στα ΤΕΦΑΑ
  10. «Ο Στέλιος Βάσκος πρόεδρος στον Ποδηλατικό Σύλλογο ΠΑΣ Ασκληπιός». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Αυγούστου 2016. Ανακτήθηκε στις 1 Νοεμβρίου 2016. 
  11. Παραμύθι σε δύο ρόδες, Βάσω Μπουλογιώργου
  12. ««Παραμύθι σε Δυο Ρόδες» με τη Βασιλική Μπουλογιώργου στο Ειδικό Σχολείο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 1 Νοεμβρίου 2016. 
  13. «Στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμπάκας ο Στέλιος Βάσκος». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Αυγούστου 2014. Ανακτήθηκε στις 1 Νοεμβρίου 2016. 
  14. «Πρόγραμμα Κοινωνικής Υπευθυνότητας σε Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Φαρκαδόνας». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Νοεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 1 Νοεμβρίου 2016. 
  15. «Στο ειδικό σχολείο βρέθηκε σήμερα ο Στέλιος Βάσκος». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Αυγούστου 2016. Ανακτήθηκε στις 1 Νοεμβρίου 2016.