Σισί-οντόσι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ένα shishi-odoshi σπάει την ησυχία ενός γιαπωνέζικου κήπου όταν ο σωλήνας από μπαμπού χτυπά τον βράχο.

Το Σισί-οντόσι (鹿威し) (κυριολεκτικά, "τρομάζοντας τα ελάφια" ή "τρομάζοντας τα αγριογούρουνα"), ή και Σόζου ήταν ένα γιαπωνέζικο είδος σκιάχτρου, που χρησιμοποιεί τον ξαφνικό, κοφτό ήχο για να τρομάξει τα ζώα που τρώνε τις σοδειές. Σήμερα, αποτελεί μέρος του σχεδιασμού ενός γιαπωνέζικου κήπου υψηλής αισθητικής αξίας.

Το σισί-οντόσι είναι ένας τύπος σιντριβανιού που χρησιμοποιείται σε ιαπωνικούς κήπους. Αποτελείται από έναν σωλήνα, συνήθως από μπαμπού, που περιστρέφεται στη μία πλευρά του σημείου ισορροπίας του. Σε κατάσταση ηρεμίας, το βαρύτερο άκρο του είναι κάτω και ακουμπά πάνω σε ένα βράχο. Όταν στάλες νεροου στο πάνω άκρο του σωλήνα συσσωρευτούν τόσο ώστε να μετακινήσουν το κέντρο βάρους του σωλήνα πέρα από τον άξονα περιστροφής, προκαλούν την περιστροφή του σωλήνα και την ρίψη του νερού. Το βαρύτερο άκρο στη συνέχεια πέφτει πίσω στον βράχο, βγάζοντας έναν οξύ ήχο και ο κύκλος επαναλαμβάνεται.[1]

Αυτά τα σιντριβάνια προορίζονταν αρχικά να τρομάξουν κάθε φυτοφάγο ζώο, όπως ελάφια ή κάπρους, που μπορεί να βόσκουν τα φυτά σε κήπους, αλλά τα σισί-οντόσι αποτελούν πλέον μέρος του οπτικού και ακουστικού σχεδιασμού των κήπων και χρησιμοποιούνται κυρίως για την αισθητική τους αξία.[2]

Φωτοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Cerwén, Gunnar (November 22, 2019). «Listening to Japanese Gardens: An Autoethnographic Study on the Soundscape Action Design Tool». International Journal of Environmental Research and Public Health 16 (23): 4648. doi:10.3390/ijerph16234648. 
  2. Young, Michiko· Young, David (21 Μαΐου 2019). The Art of the Japanese Garden: History / Culture / Design. Tuttle Publishing. ISBN 9781462905829. Ανακτήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]