Σιρμάλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σιρμάλ του Λάκναου

Το Σιρμάλ (περσικά: شیرمال, Ουρντού: شیرمال "συρμάλ", Χίντι: शीरमल), είναι παραδοσιακό ψωμί που τρώγεται στο Μεγαλύτερο Ιράν και την Ινδική υποήπειρο, στην οποία ήρθε πιθανότατα από περσικές επιρροές. Είναι μια από τα πολλά σπάνια φαγητά του Λάκναου και του Χαϊντεραμπάντ στην Ινδία.[1] Αποτελεί μέρος της Αουαντικής κουζίνας[2] και τρώγεται στη Παλιά Μποπάλ, ειδικά με κρεατικές λιχουδιές.

Προετοιμασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σιρμάλ είναι ήπια γλυκιά πίτα από μάιντα, προζύμι με μαγιά, ψημένη σε ταντούρ ή στο φούρνο. Το Σιρμάλ παρασκευαζόταν παραδοσιακά σαν το ρότι. Σήμερα, το σιρμάλ παρασκευάζεται όπως το νάαν. Το ζεστό νερό στη συνταγή για το νάαν με ρότι αντικαταστάθηκε με ζεστό γάλα γλυκισμένο με ζάχαρη και αρωματισμένο με σαφράν και το κάρδαμο. Το τελικό προϊόν μοιάζει με τη ζαχαροπλαστική της Δανίας.

Στο Ιράν, υπάρχουν μικρές παραλλαγές στην παρασκευή του σιρμάλ. Μάλιστα το σιρμάλ χρησιμοποιείται μερικές φορές ως ενθύμιο όταν κάποιος ταξιδεύει μεταξύ των περιφερειών.

Το Σιρμάλ σερβίρεται είναι μερικές φορές με κεμπάμπ του Λάκναου ή παράλληλα με νιχάρι.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «The Hindu : A nawabi affair». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Οκτωβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2014. 
  2. «A slice of the Awadh exotica». The Hindu. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Νοεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2014.