Σικονόλφος του Σαλέρνο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σικονόλφος του Σαλέρνο
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση9ος αιώνας
Ιταλία
Θάνατος849
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταPrincipality of Salerno
Οικογένεια
ΣύζυγοςItta
ΤέκναΣίκο του Σαλέρνο
ΓονείςΣίκο του Μπενεβέντο
ΑδέλφιαΣικάρδος του Μπενεβέντο
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Σίκονουλφ (Siconulf, Siconolf, Sikenolf, Siconolfo ή Siconulfus) ήταν ο πρώτος πρίγκιπας του Σαλέρνο, αδελφός του Σίκαρντ πρίγκιπα του Μπενεβέντο (832-839), ο οποίος δολοφονήθηκε από τον Ράντελχις. Σε απάντηση στη δολοφονία του Σίκαρντ, οι κάτοικοι του Σαλέρνο ανακήρυξαν τον Σίκονουλφ πρίγκιπα σε αντίθεση με τον Ράντελχις. Την εποχή αυτή ο Ράντελχις κρατούσε τον Σίκονουλφ αιχμάλωτο στον Τάραντα. Μία ομάδα ανθρώπων από τις πόλεις Σαλέρνο και Αμάλφι πήγε εκεί, μεταμφιεσμένοι ως Αμαλφινοί έμποροι και έσωσαν τον Σίκονουλφ από τη φυλακή, φέρνοντάς τον στο Σαλέρνο. [1]

Ήταν ο Ράντελχις, που κάλεσε για πρώτη φορά τη βοήθεια των Σαρακηνών εναντίον του Σίκονουλφ το 841, αν και ο Σίκονουλφ σύντομα ανταπέδωσε, κάνοντας το ίδιο εναντίον τού αντιπάλου του. Ο πόλεμος κράτησε δέκα χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων οι καταστροφές των Σαρακηνών επιδεινώθηκαν και οι εκκλησίες λεηλατήθηκαν. Τελικά το 849 ο βασιλιάς της Λομβαρδίας Λουδοβίκος Β΄ κατέβηκε στη Νότια Ιταλία και επιβεβαίωσε τη διαίρεση του πριγκιπάτου του Μπενεβέντο, αναγκάζοντας τους δύο αντιπάλους να υπογράψουν ειρήνη και να κάνουν τον Σίκονουλφ πρίγκιπα του Σαλέρνο. Οι μεγάλες πόλεις στο νέο πριγκιπάτο ήταν ο Τάραντας, το Κασάνο Ιρπίνο, το Παίστουμ, η Κόντσα, το Σάρνο, η Τσιμιτίλε (Νόλα), η Κάπουα, το Τεάνο και η Σόρα. Απεβίωσε αμέσως μετά και τον διαδέχθηκε ο γιος του Σίκο Β΄.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Kreutz, Barbara M. Before the Normans: South Italy in the Ninth and Tenth Centuries. (University of Pennsylvania Press: Philadelphia, 1991) p. 23.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Gwatkin, HM, Whitney, JP, edd. The Cambridge Medieval History: Volume III . Cambridge University Press, 1926.