Σημαία της Χιλής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λόγος σημαίας: 2:3

Η σημαία της Χιλής αποτελείται από δύο ισομεγέθεις οριζόντιες λωρίδες χρώματος λευκού (στην κορυφή) και κόκκινου. Υπάρχει ένα μπλε τετράγωνο στο ίδιο ύψος με τη λευκή λωρίδα στην πλευρά που κυματίζει η σημαία στην άκρη. Το τετράγωνο φέρει στο κέντρο του ένα λευκό πεντάκτινο αστέρι που συμβολικά οδηγεί τη χώρα στην πρόοδο και την τιμή, το μπλε συμβολίζει τον ουρανό, το λευκό τις χιονοσκέπαστες Άνδεις και το κόκκινο το αίμα που χύθηκε στο βωμό της ανεξαρτησίας.

Ιστορικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σημαία υψώθηκε για πρώτη φορά στις 4 Ιουλίου 1812, στη διάρκεια εορτασμών για την επέτειο της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Το 1814 αντικαταστάθηκε από τη σημαία της Ισπανίας. Η τελευταία χρήση της σημαίας αυτής ήταν στη μάχη της Ρανκάγουας, τον Οκτώβριο του 1814. Στην περίοδο μετά, που ονομάστηκε «Επανακατάκτηση» («Reconquista»), ο Στρατός των Απελευθερωτών πολεμούσε με τη Σημαία της Αργεντινής. Η ισπανική σημαία ήταν σε χρήση ως το 1817.

Έπειτα από τη νικηφόρα μάχη στο Τσακαμπούκο, το 1817, υιοθετήθηκε μια νέα σημαία, που έλαβε την ονομασία «Σημαία της Αλλαγής» («Bandera de la Transición»). Η σημαία αυτή είχε τρεις λωρίδες: μπλε, λευκή και κόκκινη. Η σημαία αυτή σύντομα εξαφανίστηκε και ουδέποτε έγινε επίσημη. Ανάμεσα στις αιτίες, ήταν και το γεγονός ότι συγχεόταν με τη σημαία της Ολλανδίας.

Η σημερινή σημαία της Χιλής σχεδιάστηκε από τον Αντόνιο Άρκος, αν και ορισμένοι ισχυρίζονται ότι ο σχεδιαστής είναι ο Γκρεγόριο ντε Αντία ι Βαρέλα. Το σχέδιο αυτό χρησιμοποιήθηκε επίσημα το 1817 κατά την επίσημη τελετή ανακήρυξης της ανεξαρτησίας και οι διαστάσεις ορίστηκαν το 1854. Το 1912 καθορίστηκε και η διάμετρος του αστεριού.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]