Σεσίλια Κνούτσντατερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σεσίλια Κνούτσντατερ
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΔεκαετία του 1080[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΔανία
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςErik jarl
ΤέκναInger Eriksdatter[2]
Carl
ΓονείςΚνούτος Δ΄ της Δανίας[3][2] και Αδέλα της Φλάνδρας[3][2]
ΑδέλφιαΊνγκεργερντ Κνούτσντοτερ της Δανίας
Γουλιέλμος Β΄ της Απουλίας
Κάρολος Α΄ της Φλάνδρας

Η Σεσίλια Κνούτσντατερ, δαν.: Cecilia Knudsdatter, (1081/85 – μετά τις 7 Ιανουαρίου 1131), ήταν Δανή πριγκίπισσα, κόρη του Κνούτου Δ΄ της Δανίας και της Αδέλας της Φλάνδρας, κόρης του Ροβέρτου Α΄ κόμη της Φλάνδρας.

Κατά την εκτόπιση και τη δολοφονία του πατέρα της το 1086, η μητέρα της εγκατέλειψε τη Δανία και επέστρεψε στη Φλάνδρα με τον γιο της Κάρολο Α΄, ενώ η Σεσίλια και η αδελφή της Ίνγκεγκερντ ακολούθησαν τον εκ πατρός θείο τους Έρικ Α΄ της Δανίας και τη θεία Μπόεντιλ Τούργκοτσντατερ, που έγιναν ανάδοχοι γονείς τους, στη Σουηδία. [4]

Ο Έρικ Α΄ και η Μπόεντιλ επέστρεψαν στη Δανία, όταν ο Έρικ Α΄ παραιτήθηκε του θρόνου το 1095. Και οι δύο αδελφές παντρεύτηκαν Σουηδούς ευγενείς. Η Σεσίλια παντρεύτηκε τον κόμη (jarl) Έρικ. [4] Αργότερα επέστρεψε στη Δανία, όπου ο σύζυγός της έγινε κόμης του Φάλστερ, και το ζευγάρι εγκαταστάθηκε στο Χάραλντστεντ στο Ρίνγκστεντ. Το ζευγάρι είχε δύο γιους: τον Kνουντ και τον Καρλ, δούκα του Χάλαντ. Πιθανώς είχε επίσης μία κόρη, την Ίνγκερ Έρικσντοτερ, η οποία παντρεύτηκε τον Άσερ Ρινγκ, έναν μεγιστάνα της φυλής Χβίντε από το Φγιένεσλεβ στη Ζηλανδία, και ήταν η μητέρα του Έσμπερν Σνάρε και του Aμπσαλόν.

Το 1131 ο Κνούτος Λαβάρντ την επισκέφτηκε. Αυτή υποψιάστηκε ότι θα τη δολοφονούσαν και προσπάθησε να τον πείσει να μην πάει στη συνάντησή του με τον Μάγκνους, όπου επρόκειτο να σκοτωθεί, αλλά εκείνος αγνόησε τη συμβουλή της.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Ανακτήθηκε στις 23  Νοεμβρίου 2018.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 Leo van de Pas: (Αγγλικά) Genealogics. 2003.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.
  4. 4,0 4,1 Line 2007, σελ. 499-500.