Σβαντιστάνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το δεύτερο γνωστό τσάκρα ονομάζεται ιερό τσάκρα ή αλλιώς Σβαντιστάνα (Σανσκριτικά: स्वाधिष्ठान) που είναι η έδρα του υποσυνείδητου νου όπου αποθηκεύονται όλες οι εμπειρίες της ζωής από την αρχή της ύπαρξής μας. Θεωρείται ως το ενεργειακό κέντρο που αφορά το συναισθηματικό πλούτο του ανθρώπου, τις σχέσεις του με τους άλλους, τον ερωτισμό, τη σεξουαλικότητα, το πάθος, την οικειότητα, την ευχαρίστηση και τη δημιουργικότητα[1].

Η Σβαντιστάνα έχει έξι πέταλα και ένα μισοφέγγαρο.

Οι ασκητές της γιόγκας πιστεύουν πως το Σβαντιστάνα βρίσκεται στην κάτω κοιλιακή χώρα, περίπου τρία δάκτυλα κάτω από τον αφαλό του καθενός. Συνδέεται με το στοιχείο του νερού που θεωρείται πως καθρεφτίζει την αρμονία όλων των πτυχών της ζωής, τη ροή και την ελαστικότητα. Το χρώμα που το αντιπροσωππεύει είναι το πορτοκαλί. Μέσω αυτού, ισορροπείται η αρσενική και η θηλυκή ενέργεια και διαμορφώμεται η σεξουαλικότητα του ανθρώπου.

Φιλοσοφική Θεώρηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όσοι πιστεύουν στα τσα τσάκρα θεωρούν πως όταν το τσάκρα Σβαντιστάνα βρίσκεται σε ισορροπία, ο άνθρωπος έρχεται πιο κοντά με τους άλλους, αποκτά θετικότητα, αισιοδοξία, ζει τη στιγμή, είναι πιο χαρούμενος, έχει περισσότερη όρεξη και τονώνεται η σεξουαλική του ζωή. Η επιτυχία, ο πλούτος, ο ενθουσιασμός, η αφθονία και ο αισθησιασμός θεωρούνται επίσης χαρακτηριστικά του Σβαντιστάνα.

Για την διατήρηση αυτή της ισορροπίας οι ασκητές πιστεύουν πως μεγάλο ρόλο παίζει η διατροφή, η περιποίηση του σώματος και η ενασχόληση με κάποιο χόμπι, όπως ο χορός και το κολύμπι. Πιστεύουν πως έτσι, ο άνθρωπος θα ανακαλύψει ότι έχει απεριόριστη δύναμη και ότι ακολουθεί έναν πιο υγιή τρόπο ζωής. Επιπλέον πως θα κατανοήσει βαθύτερα συναισθήματα, θα γίνει πιο εκφραστικός και θα δει ότι η σχέση με τον εαυτό του και τους γύρω του λειτουργεί αρμονικά. Σημαντική είναι και η εξάσκηση της Ταντρικής Γιόγκα, η οποία συνδέει το σώμα με τον αισθησιασμό.[2]

Από την άλλη πλευρά πιστεύουν πως αν το Σβαντιστάνα μπλοκαριστεί, δημιουργούνται προβλήματα όπως φοβίες, η ανασφάλεια, ο υπερβολικός συναισθηματισμός, το πάθος με καταστάσεις και ανθρώπους, καθώς και η σεξουαλική εξάρτηση, οι εμμονές, οι ψυχαναγκασμοί και οι αγενείς συμπεριφορές. Όσον αφορά το σωματικό κομμάτι, δημιουργούνται πόνοι, σεξουαλικά θέματα, προβλήματα με το ουροποιητικό σύστημα, γυναικολογικά ή ανδρολογικά θέματα, αναιμία, χαλαρότητα της κοιλιάς, και δυσκοιλιότητα.

Ως θεραπεία του δεύτερου τσάκρα μπορούν να θεωρηθούν αρκετά πράγματα. Για παράδειγμα, η σχέση που έχει ο άνθρωπος με το περιβάλλον παίζει καθοριστικό ρόλο. Το να ξαπλώνει στο φως του ηλίου, να αγναντεύει τα φυσικά τοπία, να ακούει τους ήχους της φύσης και να διαλογίζεται, φέρνουν πίσω τη χαμένη ισορροπία. Ο σωστός τρόπος αναπνοής είανι κάτι που επίσης θα φέρει θετική ενέργεια και αποτελέσματα όσον αφορά το ξεμπλοκάρισμα του ιερού τσάκρα. Τέλος, δεν θα πρέπει να παραληφθεί η σημαντικότητα του ήχου, καθώς διαδραματίζει μεγάλο ρόλο για το τσάκρα αυτό.   

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Svadhishthana Chakra - Lower Abdominal Centre». Yoga In Daily Life. 
  2. «What You Need to Know About the Sacral Chakra». Yoga Journal. 27 Απριλίου 2021.