Σαμπάτα (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σαμπάτα
Κινηματογραφική αφίσα
ΣκηνοθεσίαΤζιανφράνκο Παρολίνι[1][2]
ΠαραγωγήΑλμπέρτο Γκριμάλντι
ΣενάριοΡενάτο Ίτσο
ΠρωταγωνιστέςΛι Βαν Κλιφ[2], Γουίλιαμ Μπέργκερ, Φράνκο Ρέσελ, Ρόμπερτ Χούνταρ, Τζάνι Ρίτσο, Κάρλο Ταμπερλάνι, Λουτσιάνο Πιγκότσι, Τζον Μπάρθα, Ρομάνο Πούπο, Ινιάτσιο Σπάλα, Λίντα Βέρας, Τζιλμπέρτο Γκαλιμπέρτι[3], Αντρέα Αουρέλι[3], Φορτουνάτο Αρένα[3], Μίμο Πόλι[3], Αντόνιο Γκραντόλι[3] και Σπάρτακο Κονβέρσι[3]
ΜουσικήMarcello Giombini
ΦωτογραφίαΣάντρο Μάνκορι
ΜοντάζEdmondo Lozzi
ΕνδυματολόγοςCarlo Simi
ΔιανομήUnited Artists και Netflix
Πρώτη προβολή1969
Διάρκεια111 λεπτά
ΠροέλευσηΙταλία
ΓλώσσαΙταλικά και Αγγλικά

Σαμπάτα (Ιταλικά: Ehi amico... c'è Sabata. Hai chiuso!), είναι ένα σπαγγέτι γουέστερν του 1969 σε σκηνοθεσία Τζανφράνκο Παρολίνι και πρωταγωνιστεί ο Λι Βαν Κλιφ στον ομώνυμο ρόλο.

Η ταινία αποτελεί το πρώτο μέρος της Τριλογίας Σαμπάτα του Παρολίνι, με το δεύτερο μέρος να είναι το Αντίος, Σαμπάτα (1970) και να ολοκληρώνει την τριλογία Η Επιστροφή του Σαμπάτα (1971).

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Ντολτσέρτι Σίτι, μια μικρή πόλη του Τέξας, κάποια μέλη της υψηλής κοινωνίας θα ληστέψουν την τοπική τράπεζα του Στρατού με λεία 100 χιλιάδες δολάρια, για να μπορέσουν να αγοράσουν την έκταση, απ'όπου σύντομα θα κατασκευαστεί ο καινούργιος σιδηρόδρομος,

Στην πόλη όμως θα εμφανιστεί ο Σαμπάτα (Λι Βαν Κλιφ), ένας κυνηγός επικηρυγμένων. Ενώ πίνει στο σαλούν, μαθαίνει ότι έχει γίνει ληστεία στην τράπεζα.

Ο τοπικός σερίφης θα προσφέρει ανταμοιβή 5.000 δολάρια, σε όποιον καταφέρει να εντοπίσει τους ληστές, γεγονός που δεν αφήνει αδιάφορο τον Σαμπάτα, ο οποίος θα ξεκινήσει να ψάχνει τους υπεράνω υποψίας ληστές της τράπεζας.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.imdb.com/title/tt0064916/. Ανακτήθηκε στις 11  Απριλίου 2016.
  2. 2,0 2,1 www.filmaffinity.com/en/film542017.html. Ανακτήθηκε στις 11  Απριλίου 2016.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]