Σίσσυ, Η νεαρή Αυτοκράτειρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σίσσυ, Η νεαρή Αυτοκράτειρα
Κινηματογραφική αφίσα
ΣκηνοθεσίαΈρντστ Μαρίσκα[1][2]
ΠαραγωγήΈρντστ Μαρίσκα[1], Karl Ehrlich[1] και Alexander Sawczynski[1]
ΣενάριοΈρντστ Μαρίσκα[1]
ΠρωταγωνιστέςΡόμι Σνάιντερ[1], Karlheinz Böhm[1], Μάγκντα Σνάιντερ[1], Gustav Knuth[1], Josef Meinrad[1], Vilma Degischer[1], Walther Reyer[1], Senta Wengraf[1], Iván Petrovich[1], Helene Lauterböck[1], Erich Nikowitz[1], Hans Ziegler[1], Karl Fochler[1], Richard Eybner[1], Egon von Jordan[1], Joseph Egger[1], Hugo Gottschlich[1], Franz Böheim[1], Hilde Wagener, Otto Treßler[1], Ulrich Bettac[1], Peter Weck και Uta Franz
ΜουσικήAnton Profes[1]
ΦωτογραφίαΜπρούνο Μόντι[1]
ΜοντάζAlfred Srp[1]
ΣκηνογραφίαFritz Jüptner-Jonstorff[1]
ΕνδυματολόγοςLeo Bei[1] και Gerdago[1]
ΧορογραφίαWilly Fränzl[1]
ΔιανομήNetflix
Πρώτη προβολή1956[1]
Διάρκεια101 λεπτά
ΠροέλευσηΑυστρία[1]
ΓλώσσαΓερμανικά

Η Σίσσυ, Η νεαρή Αυτοκράτειρα (γερμανικά: Sissi - Die junge Kaiserin) είναι αυστριακή δραματική ταινία του 1956 σε σκηνοθεσία Έρντστ Μαρίσκα.

Η ταινία αναφέρεται στην αυτοκράτειρα Ελισάβετ της Αυστρίας στην αρχή του έγγαμου βίου της με τον Αυστριακό Αυτοκράτορα Φραγκίσκο Ιωσήφ Α'. Είναι η δεύτερη ταινία της τριλογίας με κεντρική ηρωίδα την Σίσσυ, όπου την υποδυέται όπως και στις άλλες δύο ταινίες η Ρόμι Σνάιντερ.

Η ταινία Σίσσυ, η νεαρή Αυτοκράτειρα πήρε μέρος στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ των Καννών του 1957.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά από έναν υπέροχο γάμο, η Σίσσυ ζει στο ανάκτορο με τον σύζυγό της και την πεθερά της Αρχιδούκισσα Σόφια και πολλούς αυλικούς.

Επειδή η Αρχιδούκισσα πιστεύει ότι η Αυτοκράτειρα Σίσσυ είναι ακόμα πολύ νεαρή και δεν μπορεί να πάρει τις σωστές αποφάσεις της, αναλαμβάνει την εκπαίδευση της αυτοκράτειρας. Η Σίσσυ μελετά γλώσσες, γεωγραφία και άλλες επιστήμες.

Η Αρχιδούκισσα έβαλε τις καλύτερες δασκάλες για την εκπαίδευση της νεαρής αυτοκράτειρας, ωστόσο όμως τις διέταξε να τις αναφέρουν το κάθε βήμα της νύφης της. Ως εκ τούτου, η μελλοντική αυτοκράτειρα αισθάνεται κλειδωμένη σε ένα χρυσό κλουβί, όπου γράφει στους γονείς της: «Έχω τα πάντα και δεν υπάρχει τίποτα». Παρότι η Σίσσυ βοήθησε με πολλούς τρόπους τη δημιουργία φιλικών σχέσεων μεταξύ της Αυστρίας και της Ουγγαρίας, ωστόσο δεν κατάφερε να πείσει την Αρχιδούκισσα ότι δεν είναι πλέον κοριτσάκι και μπορεί να αντεπεξέλθει στα καθήκοντα μιας αυτοκράτειρας. Όλα θα γίνουν περίπλοκα με τη γέννηση της κόρης της Σίσσυ, πριγκίπισσας Σοφίας.

Στην αρχή, όλα πάνε καλά: ο Σίσσυ και ο Φράντς είναι ευχαριστημένοι με την έλευση του πρώτου παιδιού τους, αλλά εδώ παρεμβαίνει η Αρχιδούκισσα. Αποφασίζει ότι η Σίσσυ είναι πολύ άπειρη για το ρόλο της μητέρας και παίρνει την εγγονή της από την Σίσσυ. Ο Φραντς σταματά να μιλάει με την μητέρα του και στη συνέχεια η Σίσσυ φεύγει και πηγαίνει στους γονείς της στο Ποζενχόφεν. Εκεί μοιράζεται τα προβλήματα της με τον πατέρα της. Ο Φραντς αποφασίζει να επιστρέψει στη Σίσσυ, αφού η ζωή του μακριά της είναι ανυπόφορη για τον ίδιο. Με την επιστροφή της Σίσσυς ο Φραντς θα την πάρει σε ένα ρομαντικό ταξίδι στα βουνά. Εκεί θα είναι πολύ χαρούμενοι και οι δύο, αλλά με την άφιξή τους στη Βιέννη τα προβλήματα θα επιστρέψουν.

Παρά το γεγονός ότι ο Φραντς παίρνει την πλευρά της συζύγου του, η μητέρα του δεν συμφωνεί να δώσει την εγγονή της. Και μόνο η μητέρα της Σίσσυς θα καταφέρει να πείσει την Αρχιδούκισσα Σοφία ότι τα παιδιά πρέπει να ζουν με τους γονείς τους.

Αυτό αποδεικνύεται πολύ χρήσιμο, δεδομένου ότι η στέψη του Φράντς θα έπρεπε να γίνει από τον βασιλιά της Ουγγαρίας και χωρίς την Σίσσυ οι Ούγγροι δεν θα δεχόταν ως νέο αυτοκράτορα.

Η ταινία τελειώνει με τη σκηνή της στέψης του Φραντς, με τους Ούγγρους τον υποδέχονται τον νέο αυτοκράτορα και την νεαρή αυτοκράτειρα Σίσσυ.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]