Σίμων Β΄ του Κάρτλι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σίμων Β΄ του Κάρτλι
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΔεκαετία του 1610[1]
Ισφαχάν
Θάνατος1629
Χώρα πολιτογράφησηςΙράν
ΘρησκείαΣιιτισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
Τέκνα'Izz-i-Sharif
ΓονείςΒαγράτ Ζ΄ του Κάρτλι
ΟικογένειαΔυναστεία των Μπαγκρατιόνι
Θυρεός

Ο Σίμων Β΄, γεωργιανά: სიმონ II, γνωστός και ως Σβίμον ή Σεμαγυούν Χαν (γενν. γύρω στις αρχές της δεκαετίας του 1610 – απεβ. το 1630), ήταν βασιλιάς που διορίστηκε από τους Πέρσες (στην πραγματικότητα χαν ) τού Kάρτλι (στην κεντρική Γεωργία), από το 1619 έως το 1630/1631. [2]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γιος του Μπαγκράτ Χαν, ο Σίμων ήταν Γεωργιανός, που ασπάστηκε το Ισλάμ. Ανατράφηκε ως μουσουλμάνος στο Ισπαχάν της Περσίας.

Μετά το τέλος τού πατέρα του το 1619, ο Σίμων, που ήταν ακόμη στην ανηλικιότητά του, τοποθετήθηκε από τον σαχ Αμπάς Α΄ ως χαν τού Κάρτλι. Ένας Γεωργιανός ευγενής, επίσης προσήλυτος, ο Γκιόργκι Σαακάντζε, διορίστηκε ως vekil (αντιβασιλιάς) και βεζίρης του. Σε μεγάλο βαθμό αντιδημοφιλές στους χριστιανούς υπηκόους του, το «χανάτο» τού Σίμωνα Β΄ δεν εκτεινόταν πέρα από την πρωτεύουσα Τιφλίδα και την επαρχία Κάτω Κάρτλι, όπου οι περιφέρειες Σομχίτι και Σαμπαρατιάνo είχαν καταληφθεί από περσικές δυνάμεις.

Τον Μάρτιο του 1625, ο Σαακάντζε τάχθηκε με την αντιπολίτευση στο Kάρτλι και στο γειτονικό Kαχέτι. Οδήγησε τις γεωργιανές δυνάμεις και κατέστρεψαν έναν περσικό στρατό στη μάχη τού Mαρτκόπι. Ο Σίμων και οι Πέρσες του κατέφυγαν από την Τιφλίδα στο φρούριο Aγκγιακάλα στο Κάτω Κάρτλι: οι επαναστάτες έδωσαν το Κάρτλι στον βασιλιά Τεϊμουράζ Α΄ τού Καχέτι. Την 1η Ιουλίου 1625, οι Πέρσες νίκησαν τους Γεωργιανούς στη μάχη τού Μαραμπντά. Ένας Πέρσης στρατηγός, ο Iσά Χαν, επανέφερε τον Σίμωνα στην Τιφλίδα, αλλά σημαντικά τμήματα τού Κάρτλι παρέμειναν υπό τον έλεγχο τού Τεϊμουράζ και τού Σαακάντζε. Ο σαχ Αμπάς Α΄ χρησιμοποίησε τον ανταγωνισμό μεταξύ των ηγετών των ανταρτών, για να τους διχάσει.

Λίγο μετά το 1626, ένας από τους επαναστάτες ευγενείς και ισχυρός άρχοντας των βουνών, ο Ζουράμπ, δούκας τού Αράγκβι, αυτομόλησε στον Σίμωνα Β΄. Ο Ζουράμπ έκανε αργότερα μία μυστική συμμαχία με τους αντάρτες. Το 1630 δολοφόνησε τον κοιμισμένο χαν. Ο Ζουράμπ έστειλε το κομμένο κεφάλι τού Σίμωνα Β΄ στον Τεϊμουράζ, ο οποίος αργότερα ανέκτησε την εξουσία στο Κάρτλι.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε τη Τζαχάν Μπανού Μπεγκούμ, εγγονή του Σάχη Αμπάς Α΄ από την κόρη του Φατιμά Σουλτάν Μπεγκούμ. [3] Πιθανότατα είχαν μία κόρη, την πριγκίπισσα Iζ-ι-Σαρίφ Μπεγκούμ, η οποία παντρεύτηκε τον πρίγκιπα των Σαφαβιδών Σαγίντ Αμπντουλάχ αλ-Χασάνι αλ-Mαρασί, γιο του Mιρζά Μουχάμαντ Σαφί. Ο μεγαλύτερος γιος τους με τη σειρά του, ο Sayyid Mirza Muhammad Daud al-Husaini al-Marashi (Ισπαχάν, 25 Ιανουαρίου 1655 - π. 1715), μουταβαλί τού Ιερού Ναού του Ιμάμ Ρεζά στο Mασάντ, νυμφεύτηκε την πριγκίπισσα Σαχρ Μπανού Μπεγκούμ των Σαφαβιδών, κόρη του βασιλιά Σουλεϊμάν Α΄.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Ανακτήθηκε στις 28  Νοεμβρίου 2018.
  2. Mikaberidze, Alexander (2015). Historical Dictionary of Georgia (2 έκδοση). Rowman & Littlefield. σελ. 600. ISBN 978-1442241466. SIMON II. Ruler of Kartli in 1619–1631. The son of Bagrat VII, he was raised at the Safavid court of Persia, where he converted to Islam. In 1619, Shah Abbas I appointed the young Simon as khan of Kartli and sent Giorgi Saakadze to advise him. 
  3. Willem Floor,Edmund Herzig. Iran and the World in the Safavid Age I.B.Tauris, 2015 (ISBN 1780769903) p 484

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]