Σίβυλλα Χριστίνα του Άνχαλτ-Ντέσαου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σίβυλλα Χριστίνα του Άνχαλτ-Ντέσαου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση10  Ιουνίου 1603[1]
Ντέσαου
Θάνατος11  Φεβρουαρίου 1686[1]
Χάναου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΦρειδερίκος Κάζιμιρ του Χάναου-Λίχτενμπεργκ (από 1647)[2]
Φίλιππος Μαυρίκιος του Χάναου-Μύντσενμπεργκ (από 1627)[2]
ΤέκναΦίλιππος Λουδοβίκος Γ΄ του Χάναου-Μύντσενμπεργκ
ΓονείςΙωάννης Γεώργιος Α΄ του Άνχαλτ-Ντέσαου και Δωροθέα του Παλατινάτου-Ζίμμερν
ΑδέλφιαΣοφία Ελισάβετ του Άνχαλτ-Ντέσαου
Ελεονώρα Δωροθέα του Άνχαλτ-Ντέσαου
Σουζάννα Μαργαρίτα του Άνχαλτ-Ντέσαου
Άννα Ελισάβετ του Άνχαλτ-Ντέσαου
Αγνή Μαγδαληνή του Άνχαλτ-Ντέσαου
Γεώργιος Αριβέρτος του Άνχαλτ-Ντέσαου
Ιωάννης Καζιμίρ του Άνχαλτ-Ντέσαου
Ιωακείμ Ερνέστος του Άνχαλτ-Ντέσαου
ΟικογένειαHouse of Ascania (Anhalt-Dessau branch)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Σίβυλλα-Χριστίνα, γερμ.: Sibylle Christine von Anhalt-Dessau (11 Ιουλίου 1603 στο Ντέσαου - 21 Φεβρουαρίου 1686 στο Χάναου), από τον Οίκο των Ασκάνια ήταν κόρη του πρίγκιπα του Άνχαλτ-Ντέσαου και με τους γάμους της έγινε πρώτα κόμισσα του Χάναου-Μύνσενμπεργκ και μετά κόμισσα του Χάναου-Λίχτενμπεργκ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν η έκτη κόρη (3η από τον 2ο γάμο) του Ιωάννη-Γεωργίου Α΄ πρίγκιπα του Άνχαλτ-Ντέσαου και της δεύτερης συζύγου του Δωροθέας των Βίττελσμπαχ, κόρης του Ιωάννη-Κάζιμιρ πρίγκιπα του Παλατινάτου-Ζίμμερν.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτα στο Ντέσαου, στις 26 Δεκεμβρίου 1627, η Σίβυλλα-Χριστίνα παντρεύτηκε τον Φίλιππο-Μαυρίκιο κόμη του Χάναου-Μύντσενμπεργκ. Είχαν πέντε παιδιά, 2 γιους και 3 κόρες, αλλά όλα τους, εκτός από τον μεγαλύτερο γιο και διάδοχο Φίλιππο-Λουδοβίκο Γ΄, απεβίωσαν πριν από το πρώτο έτος τους.

Μετά το τέλος του συζύγου της το 1638, ενήργησε ως επίτροπος για λογαριασμό τού γιου της Φιλίππου-Λουδοβίκου Γ΄. Μετά το πρόωρο τέλος του γιου της το 1641, η Σίβυλλα-Χριστίνα μετακόμισε στην επίσημη κατοικία τού Οίκου του Χάναου, στο κάστρο Στάιναου στο Στάιναου αν ντερ Στράσε.

Τον Φίλιππο-Λουδοβίκο Γ΄ διαδέχτηκε ο εξάδελφος τού πατέρα του Ιωάννης-Ερνέστος (τελευταίο άρρεν μέλος του κλάδου Χάναου-Μύντσενμπεργκ). Ωστόσο αυτός απεβίωσε το 1642 άγαμος. Διάδοχός του έγινε ο Φρειδερίκος-Κάζιμιρ, επικεφαλής του Λουθηρανικού κλάδου της οικογένειας Χάναου-Λίχτενμπεργκ.

Η διαδοχή του Φρειδερίκου-Κάζιμιρ πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Τριακονταετούς Πολέμου, ο οποίος τον άφησε σε μία οικονομικά άβολη κατάσταση. Από την άλλη, ως χήρα κόμισσα η Σίβυλλα-Χριστίνα έβαλε σημαντικές φορολογικές πιέσεις στην κομητεία Χάναου-Μύντσενμπεργκ για τη συντήρησή της. Για να αποφύγει ο Φρειδερίκος-Γουλιέλμος την απαιτούμενη οικονομική υποστήριξη για μία νέα σύζυγο, παντρεύτηκε τη Σίβυλλα-Χριστίνα στις 13 Μαΐου 1647. Αυτή η ένωση με τη χήρα κόμισσα είχε ως αποτέλεσμα να ηρεμήσει τους Μεταρρυθμισμένους υπηκόους τού Φρειδερίκου-Κάζιμιρ στο Χάναου-Μύντσνμπεργκ, που έβλεπαν με καχυποψία τον νέο Λουθηρανό κόμη. Ο γάμος παρέμεινε άτεκνος, πιθανώς λόγω της μεγάλης διαφοράς ηλικίας μεταξύ των συζύγων: η Σίβυλλα-Χριστίνα ήταν 20 χρόνια μεγαλύτερη από τον Φρειδερίκο-Κάζιμιρ. Η ένωση χαρακτηριζόταν και από άλλες διαφορές, όπως το ότι ο Φρειδερίκος-Κάζιμιρ βασίστηκε στην περιουσία τής συζύγου του για να επιδοτήσει τις δαπάνες του.

Μετά το τέλος και τού δεύτερου συζύγου της το 1685, η Σίβυλλα-Χριστίνα αποσύρθηκε και πάλι στο σπίτι της, το κάστρο Στάιναου. Απεβίωσε εκεί έναν χρόνο αργότερα και τάφηκε στις 25 Μαρτίου 1686 στην οικογενειακή κρύπτη του Mάριενκιρχ στο Χάναου.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε πρώτα το 1627 τον Φίλιππο-Μαυρίκιο κόμη του Χάναου-Μύντσενμπεργκ και είχε τέκνο:

Το 1638 απεβίωσε ο Φίλιππος-Μαυρίκιος και η Σίβυλλα-Χριστίνα έκανε δεύτερο γάμο το 1647 με τον Φρειδερίκο-Κάζιμιρ κόμη του Χάναου-Λίχτενμπεργκ. Δεν απέκτησαν απογόνους και ο κόμης απεβίωσε το 1685, ένα έτος πριν τη σύζυγό του.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 www.lagis-hessen.de/en/subjects/rsrec/sn/bio/register/person/entry/anhalt-dessau%252C%2Bjohann%2Bgeorg%2Bi.%2Bfuerst%2Bvon. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. 2,0 2,1 p4110.htm#i41094. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.