Σέρκιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σέρκιο
ΕκβολέςΛιγουριανή Θάλασσα
ΧώραΙταλία
Μήκος111 χλμ
ΠαραπόταμοιLima, Canale Ozzeri, Serchio di Gramolazzo και Corfino River

Ο Σέρκιο (Serchio) είναι, με μήκος 126 χιλιόμετρα ή σύμφωνα με άλλη πηγή[1] 106 χιλιόμετρα, ο τρίτος σε μήκος ποταμός στην Τοσκάνη της Ιταλίας, μετά τον Άρνο και τον Ομπρόνε. Από απόψεως μέσης ροής (παροχής), έρχεται δεύτερος στην Τοσκάνη μετά τον Άρνο. Στη ρωμαϊκή εποχή ήταν γνωστός με την ονομασία Άουσερ (λατ. Auser).

Η βασική πηγή του βρίσκεται στις πλαγιές του βουνού Σιλλάνο, σε υψόμετρο περίπου 1.500 μέτρα (η κορυφή του Σιλλάνο είναι στα 1.864 μέτρα). Τα νερά της ενώνονται με αυτά ενός δευτερεύοντος κλάδου, του Σέρκιο ντι Γκραμολάτσο (Serchio di Gramolazzo), στην κωμόπολη Πιάτσα αλ Σέρκιο.

Στη συνέχεια ο ποταμός διασχίζει την περιοχή Γκαρφανιάνα από βορρά προς νότο, από το χωριό Σιλλάνο μέχρι πέρα από την κωμόπολη Καστελνουόβο ντι Γκαρφανιάνα. Κατόπιν ρέει στη «Μέση Κοιλάδα» (Media Valle), ορίζοντας το σύνορο του δήμου Μπάργκα και διασχίζοντας το έδαφος του δήμου Μπόργκο α Μοτσάνο. Κοντά στην αντίστοιχη πόλη, υπάρχει η αξιοσημείωτη μεσαιωνική γέφυρα Πόντε ντελλα Μανταλένα. Σε αυτό το κύριο τμήμα του, ο Σέρκιο δέχεται τα νερά των δεξιών παραποτάμων Έντρον, Τούρριτε Σέκκα, Τούρριτε ντι Γκαλλικάνο, Τούρριτε Κάβα και Πεντόνια, και των αριστερών παραποτάμων Φιούμε, Καστιλιόνε, Σίλλικο και του σημαντικότερου από όλους τους παραπόταμούς του, του Λίμα. Ο τελευταίος πηγάζει από το Πάσσο ντελλ Αμπετόνε και συλλέγει τα νερά των υψηλών Απεννίνων των επαρχιών της Μόντενα και της Πιστόια, επιτυγχάνοντας μια μέση παροχή μεγαλύτερη των 20 κυβικών μέτρων ανά δευτερόλεπτο.

Μετά το Μπόργκο α Μοτσάνο, ο Σέρκιο εισέρχεται στην πεδιάδα της Λούκκα, πόλη την οποία διαρρέει, και δέχεται τα νερά του χειμάρρου Φρεντάνα, ενώ στη συνέχεια στρέφεται προς τα δυτικά, διασχίζει τα «στενά» του Φιλεττόλε και εισέρχεται στην Επαρχία της Πίζας. Εδώ περνά δίπλα από τις πόλεις Σαν Τζουλιάνο Τέρμε και Βεκκιάνο, προτού εκβάλει στην Τυρρηνική θάλασσα λίγα χιλιόμετρα βορείως της Πίζας, σε γεωγραφικές συντεταγμένες 43°46′49΄΄ Βόρειο πλάτος και 10°16′09΄΄ Ανατολικό μήκος. Η λεκάνη απορροής του Σέρκιο έχει έκταση 1.525 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ η μέση παροχή του είναι 46 κυβ. μέτρα ανά δευτερόλεπτο.

Η εθνική οδός SS 12 (Αμπετόνε-Μπρέννερο) ακολουθεί τον ρου του Σέρκιο από την πεδιάδα της Λούκκα μέχρι την κωμόπολη Μπάνι ντι Λούκκα.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]