Ρούσος Α. Κούνδουρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρούσος Α. Κούνδουρος
Γέννηση
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΕπαρχιακόν Κόμμα
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμέλος της Βουλής των Ελλήνων (εκλογική περιφέρεια Λασιθίου)

Ο Ρούσος Κούνδουρος του Ανδρέα (και Ρούσσος Κούνδουρος, 1891 - 29 Αυγούστου 1944) ήταν Έλληνας δικηγόρος και πολιτικός από την Κρήτη.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης το 1891 από γονείς Σφακιανούς, τον Ανδρέα Γ. Κουνδουράκη και τη Σμαράγδη Στ. Βουρδουμπά. Έμαθε τα πρώτα του γράμματα στο Γυμνάσιο Νεάπολης (μοναδικό στην περιοχή την εποχή εκείνη) και στη συνέχεια έκανε νομικές σπουδές στην Αθήνα. Πρακτική δικηγορική άσκηση έκανε στο γραφείο του εξαδέλφου του Μανούσου Κούνδουρου, στα Χανιά όπου και ορκίστηκε (1916). Διακρίθηκε ως μαχητικός δικηγόρος και δεινός ρήτορας.[1]

Εξελέγη βουλευτής Λασιθίου το 1926 με το Επαρχιακόν Κόμμα και δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Αγίου Νικολάου (1930 έως 1939, οπότε και παύθηκε από τον μεταξικό νομάρχη Λασιθίου), και συνέβαλε στην εκτέλεση σημαντικών έργων στον Άγιο Νικόλαο, όπως ο ηλεκτροφωτισμός και η έναρξη λειτουργίας του Νοσοκομείου και το δίκτυο ύδρευσης της πόλης.[1] Συμμετείχε με τον εξάδελφό του Ιωσήφ στο βενιζελικό κίνημα του 1935 και φυλακίστηκε. Ήταν παντρεμένος με τη δασκάλα Μαρία Παντερμαράκη από τη Νεάπολη και είχαν 5 παιδιά.[2] . Ήταν ιδρυτικό μέλος του ΕΑΜ στην Κρήτη και επιδίωξε την ενότητα των αντιστασιακών οργανώσεων.[3] Καταδόθηκε και συνελήφθη από τους ναζί, και εκτελέστηκε στην Αγυιά Χανίων, έπειτα από βασανιστήρια. Στη μνήμη του ιδρύθηκε η Κουνδούρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη στον Άγιο Νικόλαο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Κρήτη, Το Αφιέρωμα, Βιογραφίες, τ. 10, εκδ. οίκος Αρσινόη, Αθήνα 1985.
  2. Εκδήλωση για τον «Ρούσσο Ανδρέα Κούνδουρο»[νεκρός σύνδεσμος], Ανατολή, 22-8-2013, ανάκτηση 5-11-2015.
  3. Βιογραφία, 19-1-2015.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Γιάννης Παυλάκης, Ρούσος Ανδρέου Κούνδουρος 1891-1944, Αθήνα, "Ελληνικές Πανεπιστημιακές Εκδόσεις", 1993.