Ρουθ Όρκιν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρουθ Όρκιν
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ruth Orkin (Αγγλικά)
Γέννηση1921-09-03
Βοστώνη, Μασαχουσέτη
Θάνατος1985-01-16
Νέα Υόρκη
Αιτία θανάτουκαρκίνος
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά[1]
ΣπουδέςLos Angeles City College
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταφωτογράφος, φωτορεπόρτερ, σκηνοθέτης
Αξιοσημείωτο έργοΜια Αμερικανίδα στην Ιταλία (1951)
Οικογένεια
ΣύζυγοςΜόρις Ένγκελ
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΒ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος
Ιστότοπος
www.orkinphoto.com
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ρουθ Όρκιν (Ruth Orkin) ήταν Αμερικανίδα φωτογράφος, φωτορεπόρτερ και σκηνοθέτης.

Γεννήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου του 1921 στη Βοστώνη, πρωτεύουσα της πολιτείας της Μασαχουσέτης, ενώ μεγάλωσε στο Χόλυγουντ, καθώς η μητέρα της εργαζόταν εκεί ως ηθοποιός. Το 1931 πήρε την πρώτη της φωτογραφική μηχανή και τότε άρχισε να ασχολείται και να πειραματίζεται με τη φωτογραφία. Στα 17 της χρόνια ξεκίνησε ένα ταξίδι με ποδήλατο από το Λος Άντζελες ως τη Νέα Υόρκη, για να παρακολουθήσει την Παγκόσμια Έκθεση του 1939. Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού τράβηξε πολλές φωτογραφίες.

Το 1940 παρακολούθησε για λίγο μαθήματα φωτορεπορτάζ, ενώ στη συνέχεια εργάστηκε ως αγγελιοφόρος στα MGM Studios. Εντάχθηκε αργότερα στο Γυναικείο Βοηθητικό Σώμα Στρατού με την ελπίδα να αποκτήσει γνώσεις σχετικά με την παραγωγή ταινιών, γεγονός που δεν πραγματοποιήθηκε. Στη προσπάθεια της για μα καριέρα ως ανεξάρτητη φωτορεπόρτερ μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όπου ανέλαβε την πρώτη της δουλειά από το The New York Times το 1945. Σύντομα η δουλειά της έγινε γνωστή και άρχισε να ταξιδεύει σε διεθνές επίπεδο συμβάλλοντας σε γνωστά περιοδικά με τις φωτογραφίες της.

Το 1952 η Ρουθ Όρκιν παντρεύτηκε τον Μόρις Ένγκελ (Morris Engel), ο οποίος ήταν φωτογράφος, σκηνοθέτης και μέλος της Photo League. Το ζευγάρι συνεργάστηκε σε δύο πετυχημένες ταινίες τις "Little Fugitive" (1953) και "Lovers and Lollipops" (1955). Η Όρκιν αργότερα δίδαξε φωτογραφία στη Σχολή Εικαστικών Τεχνών και στο Διεθνές Κέντρο Φωτογραφίας. Σημείο αναφοράς για την καριέρα της είναι η φωτογραφία Μια Αμερικανίδα στην Ιταλία,η οποία αποτέλεσε μέρος μιας σειράς φωτογραφιών με θέμα Μη φοβάσαι να ταξιδέψεις μόνη. Η φωτογραφία αυτή θα παραμείνει στην ιστορία ως ενα κίνητρο για τη νέα γενία και κυρίως για τις γυναίκες, ώστε να αναζητούν καινούριες εμπειρίες ελεύθερες και χωρίς φόβο. Έπειτα από πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και βραβεύσεις, η Ρουθ Όρκιν πέθανε στις 16 Ιανουαρίου του 1985 από καρκίνο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]