Ριχάρδα, μαρκησία του Σαλούτσο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ριχάρδα του Σαλούτσο
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1410
Θάνατος16  Αυγούστου 1474[1]
Φερράρα
Τόπος ταφήςCorpus Domini Monastery
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΝικολό Γ΄ ντ'Έστε
ΤέκναΈρκολε Α΄ ντ'Έστε
Σιγισμούνδος των Έστε (1433-1507)
ΓονείςΘωμάς Γ΄ του Σαλούτσο και Μαργαρίτα του Ρονσύ
ΑδέλφιαΛουδοβίκος Α΄ του Σαλούτσο
ΟικογένειαDel Vasto
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ριχάρδα, ιταλ.: Ricciardia, marchioness of Saluzzo (1410 - 16 August 1474, Φερράρα) ήταν κόρη του μαρκησίου του Σαλούτσο και με τον γάμο της έγινε δούκισσα της Φερράρα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν κόρη του Θωμά Γ΄ μαρκησίου του Σαλούτσο και της Γαλλίδας συζύγου του Μαργαρίτας του Πιερπόν, κόρης του Ούγου Β΄ του Πιερπόν, του Ρονσύ και του Μπραιν.

Το 1429 παντρεύτηκε τον Nικολό Γ΄ δούκα της Φερράρα ως η 3η σύζυγός του, μετά την Τζιλιόλα της Καρράρα και την Παριζίνα Μαλατέστα. Είχαν παιδιά:

Μετά το τέλος του Nικολό το 1441, ο 10ετής Έρκολε θα μπορούσε θεωρητικά να διαδεχόταν τον πατέρα του, ως το μεγαλύτερο νόμιμο παιδί του. Ωστόσο, ο πατέρας της άφησε τον τίτλο στον νόθο γιο του Λεονέλλο, [2] ο οποίος εξόρισε τη Ριχάρδα και τα δύο παιδιά της στη Νάπολη. [3]

Ο Λεονέλλο κυβέρνησε για εννέα χρόνια και στη συνέχεια τον διαδέχτηκε ο αμφιθαλής αδελφός του Μπόρσο, ο οποίος κυβέρνησε για άλλα 21 χρόνια. Ωστόσο, εν τω μεταξύ η Ριχάρδα είχε δημιουργήσει συμμαχίες, έτσι με το τέλος του Μπόρσο κατάφερε να γίνει ο Έρκολε δούκας της Φερράρα. [4]

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1429 παντρεύτηκε τον Nικολό Γ΄ δούκα της Φερράρα ως η 3η σύζυγός του, μετά την Τζιλιόλα της Καρράρα και την Παριζίνα Μαλατέστα. Είχαν παιδιά:

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]