Ρεκιβέργα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρεκιβέργα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση7ος αιώνας ή 630 (περίπου)
Θάνατος652 (περίπου)
Βασίλειο του Τολέδο
Τόπος ταφήςSan Román de Hornija
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο του Τολέδο
ΘρησκείαΝικαιώτικος Χριστιανισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςλατινική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΒασιλική σύζυγος
Περίοδος ακμήςΔεκαετία του 640
Οικογένεια
ΣύζυγοςΣινδάσβινθ
ΤέκναΡεκέσβινθ

Η Ρεκιβέργα, Recciberga, επίσης γράφεται: Reciberga ή Reciverga, λατινικά: Rekiverga, (απεβ. μεταξύ 18 Οκτωβρίου 646 και 13 Νοεμβρίου 657) ήταν βασίλισσα των Βησιγότθων (όχι αργότερα από το 646 - όχι αργότερα από το 657) με τον γάμο της με τον Σινδάσβινθ ή τον Ρεκέσβινθ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ύπαρξή της επιβεβαιώνεται από δύο πηγές. Το πρώτο είναι ένας βασιλικό καταστατικό [1] με ημερομηνία 646, και το δεύτερο είναι το επιτάφιο επίγραμμά της [2] [3]

Η καταγωγή της Ρεκιβέργας δεν αναφέρεται σε κανένα από τα έγγραφα. Θα μπορούσε να ήταν από μία σημαντική οικογένεια ευγενών Βησιγότθων και πιθανώς να είχε σχέση με τον Ρικίμιρ.

Στις 18 Οκτωβρίου 646 ο βασιλιάς Σινδάσβινθ εξέδωσε καταστατικό στον ηγούμενο ενός μοναστηριού κοντά στο Eλ Βιέρθo, αναφέροντας τη Ρεκιβέργα ως βασίλισσα.[1] Ωστόσο, υπάρχει ακόμη κάποια διαφωνία μεταξύ των μεσαιωνολόγων ως προς την αυθεντικότητα αυτού τού εγγράφου. Το καταστατικό εμφανίζει τα εξής:

« Domnis sanctis gloriosissimis mihique post Deum fortissimis patronis sanctorum μαρτύριο Iusti et Pastoris sive sancte Marie et sancti Martini episcopi, απαρτία βασιλική, vel monasterium situm est juxta rivulum quod dicitur Molinago, sub Funding μοναστήρι μια κνήμη Fructuoso Abbate, ego Chindasvintux rex και Reciverga regina"

Το επιτάφιο επίγραμμά της, γραμμένο από τον Ευγένιο αρχιεπίσκοπο του Τολέδο, την καταγράφει ως παντρεμένη με τον βασιλιά για επτά χρόνια.

Δεν υπάρχει επί του παρόντος συναίνεση μεταξύ των ιστορικών σχετικά με το ποιος από τους ηγεμόνες του Βησιγοτθικού βασιλείου ήταν πνυμφευμένος με τη Ρεκιβέργα. Μερικοί μεσαιωνολόγοι τη θεωρούν σύζυγο του βασιλιά Σινδάσβινθ, [2] που κυβέρνησε τους Βησιγότθους το 642-653, και προτείνουν ότι η Ρεκιβέργα ήταν η μητέρα του μεγαλύτερου γιου και κληρονόμου του, Ρεκέσβινθ. Άλλοι ιστορικοί την αποκαλούν σύζυγο του Ρεκέσβινθ. Πιστεύουν ότι η πρώτη αναφορά της ως βασίλισσας χρονολογείται από την εποχή, που ο σύζυγός της ήταν συγκυβερνήτης με τον πατέρα του και είχε επίσης βασιλικό τίτλο. Σε αυτή την περίπτωση, η Ρεκιβέργα θα έπρεπε να είχε αποβιώσει πολύ πριν από τον σύζυγό της, ο οποίος απεβίωσε την 1η Σεπτεμβρίου 672. Δεν υπάρχουν στοιχεία για την έγγαμη ζωή του βασιλιά Ρεκέσβινθ στις μεσαιωνικές πηγές, και έτσι υποτίθεται ότι απεβίωσε άτεκνος.

Το τέλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Απεβίωσε απότομα σε ηλικία 22 ετών και οκτώ μηνών, [2][4] σύμφωνα με το επιτάφιο επίγραμμά της. Η ακριβής ημερομηνία του τέλους της είναι άγνωστη, [5] αλλά υποτίθεται ότι θα έπρεπε να είχε αποβιώσει όχι νωρίτερα από το 646, όταν αναφερόταν στο καταστατικό, και το αργότερο στις 13 Νοεμβρίου 657, ημερομηνία θανάτου τού Ευγένιου τού Τολέδο. [4]

Τάφηκε στο μοναστήρι του Σαν Ρομάν δε Ορνίχα, που βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό. Αργότερα, εκεί τάφηκε και ο βασιλιάς Σινδάσβινθ, και το επιτάφιο επίγραμμά του γράφτηκε από τον ίδιο αρχιεπίσκοπο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Canellas López (1979). Revista de Historia Jerónimo Zurita (στα spanish). Zaragosa: Institución Fernando el Católico. σελίδες 333–335. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  2. 2,0 2,1 2,2 Remie Constable, Olivia· Zurro, Damien (2012). Medieval Iberia: Readings from Christian, Muslim, and Jewish Sources. University of Pennsylvania Press. σελίδες 27–29. ISBN 978-0-8122-2168-8. 
  3. Hartmann, Martina (2009). Die Königin im frühen Mittelalter. Stuttgart: Kohlhammer. ISBN 978-3-17-018473-2. 
  4. 4,0 4,1 Earenfight, Theresa (2013). Queenship in Medieval Europe. Palgrave Macmillan. ISBN 978-1-137-30392-9. 
  5. «SPAIN: VANDALS, SUEVI & VISIGOTHS». fmg.ac. Ανακτήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2022.