Ρέζοβο (ποταμός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρέζοβο (ποταμός)
ΠηγέςΣτράντζα
ΕκβολέςΜαύρη Θάλασσα
ΧώραΒουλγαρία και Τουρκία
Μήκος112 χλμ

Ο ποταμός Ρέζοβο (βουλγαρικά: Резовска река· τουρκικά: Mutludere) βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Βουλγαρίας και στο βόρειο τμήμα της ευρωπαϊκής Τουρκίας. Τοποθετείται στον Φυσικό Δρυμό Στράντζα της Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με μια υπόθεση, το όνομα του ποταμού συνδέεται με τον βασιλέα των Θρακών, Ρήσο.

Λεκάνη απορροής ποταμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ρέζοβο έχει μήκος 112 χιλιόμετρα και οι πηγές του βρίσκονται στο τουρκικό τμήμα των βουνών Στράντζα, ανατολικά του Κόφτσαζ στην Τουρκία με την τουρκική ονομασία Πασπαλντερεσί. Γενικά ρέει ανατολικά από την Τουρκία προς την Βουλγαρία και, μετά το χωριό Πασπάλα της επαρχίας Σαράντα Εκκλησιών στην Τουρκία, καθίσταται συνοριακός ποταμός μεταξύ Τουρκίας και Βουλγαρίας μέχρι τις εκβολές του στη Μαύρη Θάλασσα στο Ρέζοβο. Αυτή η τοποθεσία αποτελεί το νοτιότερο σημείο της βουλγαρικής ακτής της Μαύρης Θάλασσας και το βορειότερο σημείο της τουρκικής ακτής της Μαύρης Θάλασσας, καθώς επίσης και το νοτιοανατολικότερο σημείο της Βουλγαρίας και το βορειοανατολικότερο σημείο της Τουρκικής Θράκης. Η λεκάνη απορροής του ποταμού εκτείνεται σε 739 τ.χλμ, εκ των οποίων τα 555 τ.χλμ βρίσκονται στην Τουρκία και τα 184 τ.χλμ στη Βουλγαρία.[1] Ο μεγαλύτερος παραπόταμός του είναι ο Βέλικα.[2]

Ποτάμια σύνορα Βουλγαρίας-Τουρκίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα σύνορα στις εκβολές του ποταμού Ρέζοβο αποτέλεσαν αντικείμενο μικρής εδαφικής διαμάχης μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας, η οποία διευθετήθηκε τη δεκαετία του 1990. Ως αποτέλεσμα μιας συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών της 6ης Μαΐου 1992 (που επικυρώθηκε από τη Βουλγαρία το 1998), η Βουλγαρία έλαβε μια μικρή έκταση αρκετών τετραγωνικών χιλιομέτρων στον κόλπο Ρέζοβο σε αντάλλαγμα για υδάτινη περιοχή στην υφαλοκρηπίδα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Statistical Yearbook 2017, Εθνικό Στατιστικό Ινστιτούτο (Βουλγαρία), p. 17
  2. «BGGLOBE — Rezovska river». www.bgglobe.net. Ανακτήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2008.