Πύλη Παν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πύλη γης
Πύλη νερού

Η Πύλη Παν ή Πανμεν (Παραδοσιακά κινέζικα:盘门) είναι ένα ιστορικό ορόσημο στο Σουτσόου της επαρχίας Τσιανγκσού στην Κίνα. Βρίσκεται στη νοτιοδυτική γωνία του κύριου καναλιού του Σουτσόου. Αρχικά χτίστηκε κατά την περίοδο της Άνοιξης και του Φθινοπώρου στην πολιτεία Wu, με τους ιστορικούς να εκτιμούν ότι είναι περίπου 2.500 ετών. Είναι πλέον μέρος της γραφικής περιοχής της Πύλης Παν. Είναι γνωστό για τα «τρία ορόσημα της Πύλης Παν». Είναι η παγόδα Ruiguang, η παλαιότερη παγόδα στο Σουτσόου που χτίστηκε το 247, η γέφυρα Wu Gate Bridge, η είσοδος της πύλης εκείνη την εποχή πάνω από το υδάτινο πέρασμα και η υψηλότερη γέφυρα στο Σουτσόου εκείνη την εποχή, και η Πύλη Παν. Η παγόδα Ruigang είναι κατασκευασμένη από τούβλα με ξύλινες πλατφόρμες και έχει απλά βουδιστικά σκαλίσματα στη βάση της. [1]

Η Πύλη Παν είναι μέρος του αρχαίου τείχους της πόλης που χτίστηκε το 514 π.Χ. που περιέβαλλε και προστάτευε τη Σουζού. Η Πύλη Παν ήταν η μόνη είσοδος στο τείχος που περίκλεινε την αρχαία Σούτζου. Είναι επίσης γνωστό στην Κίνα, για την αρχιτεκτονική του. Είναι τόσο διάσημο για το σύμπλεγμα των πυλών πόλεων της ξηράς και του νερού που πολλές φορές, οι άνθρωποι το αναφέρουν άμεσα ως «Πύλη Γης και Νερού». Για να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες, τα τελευταία χρόνια, η πόλη του Σουτσόου ανακαίνισε το παλιό τείχος και έχτισε πολλά άλλα αξιοθέατα γύρω από την αρχική πύλη στη γραφική περιοχή της Πύλης Παν.

Η σημερινή κατασκευή χτίστηκε το 11ο έτος της βασιλείας του Zhizheng (1333-1370 μ.Χ.) στο τέλος της δυναστείας Γιουάν (1271-1368).

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Τείχος της πόλης του Σούζου

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. China. Eye Witness Travel Guides. σελ. 213.