Ελβετική Φρουρά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Ελβετική Φρουρά είναι το όνομα που δίνεται στους Ελβετικούς στρατιωτικούς σχηματισμούς που υπηρετούν ως σωματοφύλακες, φρουροί παλατιού και διάφορων τελετών στις βασιλικές αυλές της Ευρώπης, από τα τέλη του 15ου αιώνα. Αναβιώνονται συμβολικά μέσω της Παπικής Ελβετικής Φρουράς. Φημίζονται ιδιαίτερα για την πειθαρχία και την αφοσίωση στους εργοδότες τους. Πέρα από τα καθήκοντα φρούρησης, μερικές μονάδες έχουν υπηρετήσει στα πεδία των μαχών. Σχηματισμοί Ελβετών μισθοφόρων έχουν υπηρετήσει ως τακτικά στρατεύματα (με πιο γνωστούς του Ελβετούς σαρισοφόρους) σε διάφορους στρατούς, κυρίως της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Νάπολης, μέχρι και τον 19ο αιώνα.

Η πρώτη Ελβετική μονάδα του είδους που αναφέρεται είναι η "Cent Garde", δηλαδή "φρουρά των εκατό" (1497 - 1830), στη βασιλική αυλή της Γαλλίας. Αυτό το σώμα συμπληρώθηκε το 1567 από ένα Σύνταγμα Ελβετών Φρουρών. Η Παπική Ελβετική Φρουρά στο Βατικανό ιδρύθηκε το 1506 και είναι η μοναδική που υπάρχει ακόμα.

Παπική Ελβετική Φρουρά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παπική Ελβετική Φρουρά
Το λάβαρο της Παπικής Ελβετικής Φρουράς, με τους θυρεούς του Έλμαρ Μίντερ (πρώην διοικητής της Φρουράς, 2002-2008), του Πάπα Φραγκίσκου του Α΄ και του Πάπα Ιουλίου του Β΄.
Το λάβαρο της Παπικής Ελβετικής Φρουράς
Ίδρυση1506
ΧώραΒατικανό
ΠίστηΠάπας Φραγκίσκος
ΤύποςΠεζικό
ΡόλοςΣτενή Προστασία
Δύναμη135
ΑρχηγείοΒατικανό
ΡητόAcriter et Fideliter
Διοίκηση
ΣυνταγματάρχηςΚριστόφ Γκραφ

Η Παπική Ελβετική Φρουρά (γερμανικά: Päpstliche Schweizergarde, γαλλικά: Garde suisse pontificale, ιταλικά: Guardia Svizzera Pontificia, λατινικά: Pontificia Cohors Helvetica ή Cohors Pedestris Helvetiorum a Sacra Custodia Pontificis) αποτελεί εξαίρεση στις ελβετικές αποφάσεις του 1874 και 1927. Μια μικρή δύναμη διατηρείται από την Αγία Έδρα, η οποία είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια του Πάπα, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας του στο Αποστολικό Παλάτι. Η Ελβετική Φρουρά χρησιμεύει ως ο de facto Στρατός του Βατικανού.

Στελέχωση και υπηρεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η υπηρεσία στην Παπική Ελβετική Φρουρά διαρκεί από 2 έως 25 έτη. Για την ένταξη στις τάξεις της πρέπει ο υποψήφιος να είναι Καθολικός στο θρήσκευμα, να έχει Ελβετική υπηκοότητα, να έχει λάβει βασική εκπαίδευση στον Ελβετικό στρατό και συστάσεις καλής διαγωγής, καθώς και ηλικία από 19 έως 30 έτη.

Τωρινός διοικητής της Παπικής Ελβετικής Φρουράς είναι ο Κριστόφ Γκραφ.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]