Πόλεμος του Καστελαμαρέζε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Πόλεμος του Καστελαμάρεζε (αγγλικά: Castellammarese war) ήταν ένας αιματηρός αγώνας εξουσίας για τον έλεγχο της ιταλοαμερικανικής μαφίας που έλαβε χώρα στη Νέα Υόρκη από τον Φεβρουάριο του 1930 έως τον Απρίλιο του 1931, μεταξύ των συμμοριών του Τζο «Το Αφεντικό» Μασερία και εκείνων του Σαλβατόρε Μαραντζάνο.[1] Το όνομα αυτού του πολέμου της μαφίας προέρχεται από την πόλη της Σικελίας Καστελαμάρε ντελ Γκόλφο, η οποία είναι η γενέτειρα του Μαραντζάνο.

Η παράταξη του Μαραντζάνο κέρδισε, στη συνέχεια διαίρεσε τις οικογένειες εγκληματιών της Νέας Υόρκης στις διαβόητες πέντε οικογένειες και ανακήρυξε τον εαυτό του capo di tutti capi («αφεντικό όλων των αφεντικών»). Ωστόσο, δολοφονήθηκε σύντομα, τον Σεπτέμβριο του 1931, κατόπιν εντολής του Λάκι Λουτσιάνο, ο οποίος ίδρυσε μια συμφωνία κατανομής δυνάμεων που ονομάστηκε «Η Επιτροπή», μια ομάδα οικογενειών μαφίας ίσου ύψους, για να αποφευχθούν παρόμοιοι πόλεμοι στο μέλλον.[1]

Υπόβαθρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι επιχειρήσεις της μαφίας στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 1920 ελέγχονταν από τον Τζο Μασερία, του οποίου η οικογένεια αποτελούνταν κυρίως από μαφιόζους από τη Σικελία, τις περιοχές της Καλαβρίας και της νότιας Ιταλίας.

Ο Σικελός μαφιόζος Βίτο Κάσιο Φέρρο αποφάσισε να πάρει τον έλεγχο των δραστηριοτήτων της μαφίας στις ΗΠΑ, στέλνοντας από την βάση του στο Καστελαμαρέζε Ντελ Γκόλφο, τον Σαλβατόρε Μαραντζάνο για να καταλάβει τον έλεγχο. Εξωτερικά, ο πόλεμος του Καστελαμαρέζε ήταν μεταξύ των δυνάμεων του Μασερία και του Μαραντζάνο. Στην πραγματικότητα, ήταν μια διαμάχη γενεών, ένας πόλεμος ανάμεσα στην παλιά σικελική μαφία, γνωστή ως το «Μουστάς Πιτ» για το μακρύ μουστάκι, και τη νέα γενιά Ιταλών, εκείνων που γεννήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες ή πήγαν στη χώρα ως μετανάστες.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Ο πόλεμος του Καστελαμάρεζε της Ιταλο-Αμερικανικής μαφίας nationalcrimesyndicate.com ανακτήθηκε 1 Μαρτίου 2020 (Αγγλικά)

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]