Πυλωρός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πυλωρός
Εσωτερικό του στομάχου (ο πυλωρός επισημαίνεται στο κέντρο αριστερά)
Αναγνωριστικά
MeSHD011708
TAA05.5.01.017
FMA14581
Ορολογία ανατομίας

Ο πυλωρός, ή πυλωρικό τμήμα, συνδέει το στομάχι με το δωδεκαδάκτυλο. Ο πυλωρός θεωρείται ότι έχει δύο μέρη, το πυλωρικό άντρο (άνοιγμα προς το σώμα του στομάχου) και τον πυλωρικό σωλήνα (άνοιγμα προς το δωδεκαδάκτυλο). Ο πυλωρικός σωλήνας καταλήγει ως το πυλωρικό στόμιο, το οποίο σηματοδοτεί τη διασταύρωση μεταξύ του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου. Το στόμιο περιβάλλεται από έναν σφιγκτήρα, μια ζώνη μυών, που ονομάζεται πυλωρικός σφιγκτήρας. Η λέξη πυλωρός σημαίνει «φύλακας της πύλης».[1]

Δομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πυλωρός είναι το πιο απομακρυσμένο τμήμα του στομάχου που συνδέεται με το δωδεκαδάκτυλο. Χωρίζεται σε δύο μέρη, το άντρο, το οποίο συνδέεται με το σώμα του στομάχου και το πυλωρικό κανάλι, που συνδέεται με το δωδεκαδάκτυλο.[2]

Άντρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πυλωρικό άντρο είναι το αρχικό τμήμα του πυλωρού. Βρίσκεται κοντά στον πυθμένα του στομάχου, κοντά στον πυλωρικό σφιγκτήρα, ο οποίος χωρίζει το στομάχι και το δωδεκαδάκτυλο. Μπορεί προσωρινά να αποκοπεί μερικώς ή πλήρως από το υπόλοιπο στομάχι κατά τη διάρκεια της πέψης λόγω περισταλτικής συστολής του προπυλωρικού σφιγκτήρα. Οριοθετείται, μερικές φορές, από τον πυλωρικό σωλήνα με μια ελαφριά αυλάκωση.

Κανάλι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κανάλι (λατινικά: canalis pyloricus‎‎) είναι το άνοιγμα μεταξύ του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου. Το πάχος τοιχώματος του πυλωρικού σωλήνα είναι έως 3 χιλιοστά (mm) σε βρέφη μικρότερα των 30 ημερών,[3] και έως 8 mm στους ενήλικες.[4]

Σφιγκτήρας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πυλωρικός σφιγκτήρας, ή βαλβίδα, είναι ένας ισχυρός δακτύλιος λείου μυός στο άκρο του πυλωρικού σωλήνα που αφήνει την τροφή να περάσει από το στομάχι στο δωδεκαδάκτυλο. Ελέγχει την εκροή γαστρικού περιεχομένου στο δωδεκαδάκτυλο.[5] Λαμβάνει συμπαθητική νεύρωση από το κοιλιοκάκη γάγγλιο.

Ιστολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μικροσκοπική διατομή του πυλωρού

Στο μικροσκόπιο, ο πυλωρός περιέχει πολυάριθμους αδένες, συμπεριλαμβανομένων των γαστρικών κοιλοτήτων, που αποτελούν περίπου το ήμισυ του βάθους του πυλωρικού βλεννογόνου. Αποτελούνται από δύο ή τρεις κοντούς κλειστούς σωλήνες που ανοίγουν σε έναν κοινό αγωγό ή στόμιο. Αυτοί οι σωλήνες είναι κυματιστοί και έχουν περίπου το μισό μήκος του αγωγού. Ο αγωγός είναι επενδεδυμένος από στηλώδη κύτταρα, συνεχόμενα με το επιθήλιο που επενδύει την επιφάνεια της βλεννογόνου μεμβράνης του στομάχου, τους σωλήνες από κοντύτερες και πιο κυβικές κυψέλες που είναι λεπτώς κοκκώδεις. Οι αδένες περιέχουν κύτταρα βλέννας και κύτταρα G που εκκρίνουν γαστρίνη.[6]

Ο πυλωρός περιέχει επίσης διάσπαρτα βρεγματικά κύτταρα και νευροενδοκρινικά κύτταρα. Αυτά τα ενδοκρινικά κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων D, τα οποία απελευθερώνουν σωματοστατίνη,[7] είναι υπεύθυνα για τη διακοπή της έκκρισης οξέος. Οι μη γραμμωτοί μύες, οι οποίοι είναι εντελώς ακούσιοι, βρίσκονται στον πυλωρό.

Λειτουργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πυλωρός είναι ένα συστατικό του γαστρεντερικού συστήματος. Η τροφή από το στομάχι, ως χυμός, περνά μέσω του πυλωρού στο δωδεκαδάκτυλο. Ο πυλωρός, μέσω του πυλωρικού σφιγκτήρα, ρυθμίζει την είσοδο της τροφής από το στομάχι στο δωδεκαδάκτυλο.

Κλινική σημασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε καταστάσεις όπως ο καρκίνος του στομάχου, οι όγκοι μπορεί να φράξουν εν μέρει τον πυλωρικό σωλήνα. Ένας ειδικός σωλήνας μπορεί να τοποθετηθεί χειρουργικά για να συνδέσει το στομάχι με το δωδεκαδάκτυλο έτσι ώστε να διευκολύνεται η διέλευση της τροφής από το ένα στο άλλο. Η επέμβαση για την τοποθέτηση αυτού του σωλήνα ονομάζεται γαστροδωδεκαδακτυλοστομία.

Στένωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πυλωρική στένωση αναφέρεται σε έναν πυλωρό που είναι στενός. Αυτό οφείλεται σε συγγενή υπερτροφία του πυλωρικού σφιγκτήρα. Ο αυλός του πυλωρού είναι στενότερος και λιγότερη τροφή μπορεί να περάσει από μέσα. Αυτό το πρόβλημα εντοπίζεται συχνά στις πρώτες εβδομάδες της ζωής. Όταν υπάρχει, ένα νεογέννητο μωρό μπορεί να κάνει εμετό μετά το φαγητό, αλλά παρά τον εμετό παραμένει πεινασμένο. Η πυλωρική στένωση μπορεί να αντιμετωπιστεί με την εισαγωγή ενός στεντ ή μέσω χειρουργικής κοπής του πυλωρικού σφιγκτήρα, με πυλομυοτομή.[8]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Harper, Douglas. «Pylorus». Etymology Online. Ανακτήθηκε στις 27 Μαρτίου 2014. 
  2. Drake, Richard L.· Vogl, Wayne (2005). Gray's anatomy for students. Φιλαδέλφεια: Elsevier/Churchill Livingstone. σελ. 272. ISBN 978-0-8089-2306-0. 
  3. Rohrschneider, WK; Mittnacht, H; Darge, K; Tröger, J (June 1998). «Pyloric muscle in asymptomatic infants: sonographic evaluation and discrimination from idiopathic hypertrophic pyloric stenosis.». Pediatric Radiology 28 (6): 429–34. doi:10.1007/s002470050377. PMID 9634457. https://archive.org/details/sim_pediatric-radiology_1998-06_28_6/page/429. 
  4. Lin, Hsien-Ping; Lin, Yu-Chiang; Kuo, Chen-Yun (2015). «Adult idiopathic hypertrophic pyloric stenosis». Journal of the Formosan Medical Association 114 (7): 659–662. doi:10.1016/j.jfma.2012.07.001. ISSN 0929-6646. PMID 26154756. 
  5. Snell, Richard S. (2008). Clinical Anatomy by Regions. Lippincott Williams & Wilkins. σελ. 220. ISBN 978-0781764049. 
  6. Cardiac, fundus and pyloric regions of the stomach, Pyloric region. available from: http://histology.leeds.ac.uk/digestive/cardiac_pyloric.php (Τελευταία επιθεώρηση στις 16 Απριλίου 2017)
  7. Deakin, Barbara Young (2006). Wheater's functional histology : a text and colour atlas (5η έκδοση). Churchill Livingstone/Elsevier. σελ. 273. ISBN 978-0-443-068-508. 
  8. Clayden, Tom Lissauer, Graham (2007). Illustrated textbook of paediatrics (3rd έκδοση). Εδιμβούργο, Νέα Υόρκη: Mosby/Elsevier. σελίδες 207–208. ISBN 9780723433972. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • " Pylorus ", Stedman's Online Medical Dictionary στο Lippincott Williams and Wilkins