Πρώτο Πρόγραμμα (Σοβιετική Ένωση)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Πρώτο Πρόγραμμα ήταν ένα τηλεοπτικό κανάλι που παραγόταν και μεταδιδόταν από τη Σοβιετική Κεντρική Τηλεόραση, τον οργανισμό τηλεοπτικών μεταδόσεων της ΕΣΣΔ. Είχε μικτό πρόγραμμα ειδήσεων και ψυχαγωγίας, με έμφαση στα γεγονότα στην ΕΣΣΔ, και επίσης περιλάμβανε περιφερειακό προγραμματισμό.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πρώτο Πρόγραμμα ιδρύθηκε στις 22 Μαρτίου του 1951, όταν, ως μέρος της αναδιοργάνωσης του τηλεοπτικού συστήματος, ο Τηλεοπτικός Σταθμός της Μόσχας άλλαξε το όνομα για να αντικατοπτρίσει τη σχεδιαζόμενη επέκταση. Επισήμως ήταν γνωστό ως το Πρώτο Πρόγραμμα της ΚΤ ΕΣΣΔ (ρωσικά: Первая программа ЦТ СССР).

Το κανάλι, το οποίο είχε μετέδιδε στο πρότυπο SECAM D/K, ξεκίνησε να μεταδίδει διαφημίσεις για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1980. Το κανάλι εξέπεμπε μέχρι το 1991. Το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, μετονομάστηκε σε Πρώτο Κανάλι της Κεντρικής Τηλεόρασης (ρωσικά: Первый канал ЦТ) και, στη συνέχεια, λόγω της διάλυσης της ΕΣΣΔ, μετονομάστηκε σε Πρώτο Κανάλι της Τηλεόρασης Οστάνκινο.

Μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, οι συχνότητες του προγράμματος μεταφέρθηκαν στους νέους ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς στις πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες, ενώ στην ΡΣΟΣΔ, το κύριο κανάλι της Τηλεόρασης Οστάνκινο ανέλαβε το σήμα του.

Προγράμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το περιοδικό Μικρό Μπλε Φως έγινε βάση των εορτασμών της Σοβιετικής Ένωσης στην Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, στην Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας και στη Διεθνή Ημέρα των Εργατών. Αυτά τα προγράμματα μεταδίδονται μέχρι σήμερα στο Russia 1.

Το τμήμα ειδήσεων δεν απασχολούσε δημοσιογράφους ειδήσεων μέχρι το 1989, όταν άρχισαν να μεταδίδουν τα μικρότερα δελτία (τα κύρια προγράμματα ειδήσεων στις 18:30 και 21:00 μεταδίδονταν μόνο από έμπειρους δημοσιογράφους μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα).