Πρωθυπουργός του Μπαρμπάντος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πρωθυπουργός του Μπαρμπάντος
Διακριτικά του Πρωθυπουργού
Κάτοχος
Μία Μότλεϊ

από 25 Μαΐου 2018
ΠροσφώνησηΗ Αξιότιμη
ΚατοικίαΑυλή Ιλάρο
ΈδραΜπρίτζταουν
Διορισμός απόΠρόεδρος
Διάρκεια θητείαςΠέντε χρόνια (άπαξ ανανεώσιμη)
Αρχικός κάτοχοςΈρολ Μπάροου
Δημιουργία30 Νοεμβρίου 1966
ΜισθόςBDS $213,334 ετησίως

Ο πρωθυπουργός του Μπαρμπάντος είναι ο αρχηγός της κυβέρνησης του Μπαρμπάντος. Ο πρωθυπουργός διορίζεται από τον Πρόεδρο σύμφωνα με τις διατάξεις του Συντάγματος. Ως υποψήφιος κάτοχος της εκτελεστικής εξουσίας, ο πρόεδρος είναι υπεύθυνος για τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών και την ανακήρυξη ενός εκ των υποψηφίων ως πρωθυπουργού.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σερ Γκράντλει Χέρμπερτ Άνταμς διορίστηκε ο πρώτος πρωθυπουργός (Premier) του Μπαρμπάντος την 1η Φεβρουαρίου 1953 όταν τo Μπαρμπάντος πέτυχε την πλήρη αυτοδιοίκηση. Όταν τo Μπαρμπάντος διαπραγματεύτηκε την πλήρη πολιτική ανεξαρτησία από τη Βρετανία στις 30 Νοεμβρίου 1966, το αξίωμα μετονομάστηκε σε Πρωθυπουργό (Prime Minister). Παρά τη μετονομασία, οι λειτουργίες του γραφείου δεν άλλαξαν σημαντικά.

Διορισμός και θητεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως πρώην βρετανική αποικία, το Μπαρμπάντος έχει υιοθετήσει σε μεγάλο βαθμό τα βρετανικά πολιτικά μοντέλα και ακολουθεί το σύστημα διακυβέρνησης του Γουέστμινστερ, ή του Υπουργικού Συμβουλίου, στο οποίο η εκτελεστική εξουσία είναι υπεύθυνη έναντι του νομοθετικού σώματος. Ο πρωθυπουργός διοριζόταν ιστορικά από τον γενικό κυβερνήτη μέχρι το 2021 και από τον Πρόεδρο του Μπαρμπάντος στη συνέχεια, για να υπηρετήσει μια πενταετή θητεία στο κοινοβούλιο. Ο πρόεδρος πρέπει να προσπαθήσει να βρει έναν υποψήφιο αποδεκτό για την πλειοψηφία στη Βουλή. Εάν δεν βρεθεί τέτοιος υποψήφιος, ο πρόεδρος πρέπει να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει πρόωρα εκλογές.

Οι εν ενεργεία πρωθυπουργοί που χάνουν την έδρα τους σε βουλευτικές εκλογές δεν μπορούν είναι πρωθυπουργοί. Εάν ο πρωθυπουργός πεθάνει, όπως συνέβη σε τρεις περιπτώσεις, ο πρόεδρος διορίζει έναν αντικαταστάτη από το Κοινοβούλιο για να υπηρετήσει το υπόλοιπο της πενταετούς θητείας του Κοινοβουλίου. Ο πρωθυπουργός πρέπει επίσης να υποστηριχθεί, ή τουλάχιστον να γίνει αποδεκτός, από την πλειοψηφία στη Βουλή. Αν οποιαδήποτε στιγμή ο πρωθυπουργός χάσει την «εμπιστοσύνη» της Βουλής, πρέπει να παραιτηθεί, μαζί με όλο το Υπουργικό Συμβούλιο. Στην πράξη, αυτό συνήθως μειώνει τον διορισμό του πρωθυπουργού σε τυπικό χαρακτήρα, καθώς ο κοινοβουλευτικός αρχηγός του πλειοψηφικού πολιτικού κόμματος ή του συνασπισμού διορίζεται πάντα. Εάν, ωστόσο, δεν υπάρχει τέτοιο πλειοψηφικό κόμμα ή συνασπισμός, είτε λόγω εκλογικού κατακερματισμού είτε λόγω κομματικών ανακατατάξεων μετά από εκλογές, ο ρόλος του προέδρου γίνεται πολύ πιο σημαντικός.

Ο πρωθυπουργός του Μπαρμπάντος είναι τεχνικά ο «πρώτος μεταξύ ίσων», του οποίου η ψήφος στις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου δεν έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από αυτή οποιουδήποτε άλλου υπουργού. Στην πράξη, ο πρωθυπουργός κυριαρχεί στην κυβέρνηση. Άλλοι υπουργοί διορίζονται από τον πρόεδρο, αλλά μετά από «συμβουλή» του πρωθυπουργού και μπορεί να απολυθούν από τον πρωθυπουργό ανά πάσα στιγμή (αν και υποθετικά, ο έλεγχος του πρωθυπουργού στους υπουργικούς διορισμούς μπορεί να μετριάζεται από την πραγματικότητα της πολιτικής συνασπισμού: ο ηγέτης ή οι ηγέτες των εταίρων του συνασπισμού μπορεί να επιμείνουν να έχουν λόγο επί του θέματος).

Υποχρεώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρωθυπουργός συμβουλεύει τον πρόεδρο, διορίζει υπουργούς, ελέγχει την πλειοψηφία στη Βουλή της Συνέλευσης και διορίζει 12 γερουσιαστές. Αν και ο πρωθυπουργός διορίζεται από τον Πρόεδρο του Μπαρμπάντος, είναι σχεδόν πάντα ο αρχηγός του κόμματος της πλειοψηφίας.

Διατελέσαντες πρωθυπουργοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Κατάλογος πρωθυπουργών του Μπαρμπάντος

Υπήρξαν τρεις πρωθυπουργοί πριν από την ανεξαρτησία και υπήρξαν οκτώ πρωθυπουργοί μετά την ανεξαρτησία. Ο εν ζωή πρώην πρωθυπουργός του Μπαρμπάντος είναι ο Φρέντελ Στιούαρτ. Η σημερινή κάτοχος του αξιώματος είναι η Μία Μότλεϊ, η οποία είναι και η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]