Πρέσα θερμομεταφοράς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πρέσα θερμομεταφοράς.

Η πρέσα θερμομεταφοράς είναι μια ηλεκτρική μηχανή που χρησιμοποιείται κυρίως για να μεταφερθεί ένα αποτυπωμένο σχέδιο, από το χαρτί ή άλλο ειδικό υπόστρωμα, σε μια επίπεδη επιφάνεια, με την εφαρμογή θερμότητας και πίεσης για ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα.

Οι πρέσες θερμομεταφοράς χρησιμοποιούνται κυρίως για αποτύπωση σχεδίων σε υφάσματα και ρούχα. Ωστόσο, ειδικά σχεδιασμένες πρέσες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να αποτυπωθούν σχέδια σε κούπες, πιάτα, παζλ, καπέλα και άλλα προϊόντα.

Τα τελευταία χρόνια, σχεδόν όλες οι πρέσες θερμομεταφοράς που κατασκευάζονται, έχουν ηλεκτρονικά όργανα ελέγχου του χρόνου και της θερμοκρασίας εφαρμογής.

Τύποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πρέσες θερμομεταφοράς[1] μπορεί να είναι χειροκίνητες, αυτόματες ή ημι-αυτόματες.

Το μεγαλύτερο ποσοστό πρεσών στην αγορά είναι επίπεδου τύπου, διαθέτουν δηλαδή μόνο μια επίπεδη επιφάνεια όπου τοποθετείται το αντικείμενο προς εκτύπωση.

Κατασκευαστικά, οι επίπεδες πρέσες αποτελούνται από δύο πλάκες, μία θερμαινόμενη (συνήθως η άνω πλάκα) και μία σταθερή (κάτω πλάκα). Κατά περίπτωση, η κάτω πλάκα μπορεί να κινείται με τη βοήθεια ενός "συρταρωτού" μηχανισμού. Η άνω πλάκα συνήθως ανοίγει προς τα πάνω (όπως ένα βιβλίο ή ένα όστρακο), αλλά υπάρχουν και πρέσες που είναι κατασκευασμένες έτσι ώστε η άνω πλάκα να κινείται (με τη βοήθεια ενός άξονα) προς τα δεξιά ή αριστερά σε σχέση με την κάτω.

Οι αυτόματες πρέσες καθώς και ορισμένες ημι-αυτόματες κινούνται με τη βοήθεια ενός αεροσυμπιεστή (κομπρεσέρ) ή με τη συμβολή ηλεκτροκινητήρα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Πρέσες θερμομεταφοράς: 4+1 είδη για εκτυπώσεις ακριβείας σε κάθε αντικείμενο». 3me. Απρίλιος 2022. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Μαΐου 2022. Ανακτήθηκε στις 10 Ιουνίου 2022.