Πράσινη διαφήμιση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η πράσινη διαφήμιση έχει στόχο να αντιμετωπίσει το αποτύπωμα άνθρακα καθώς και άλλες αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την κοινωνία, οι οποίες σχετίζονται με την παραγωγή και τη διανομή διαφόρων τύπων διαφημιστικού υλικού. Σαν αποτέλεσμα, ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις δεσμεύονται να μειώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που σχετίζονται με την παραγωγή και τη διανομή των διαφημίσεων.

Περιβαλλοντικές επιπτώσεις της διαφήμισης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η έντυπες διαφημίσεις έχουν αντίκτυπο στο περιβάλλον λόγω του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα ως αποτέλεσμα της παραγωγής και της διανομής έντυπων μέσων. Ειδικότερα, οι σχετικοί παράγοντες σχετίζονται με την προμήθεια και την παραγωγή χαρτιού, μελανιού με βάση το πετρέλαιο, διαλυτών, πλαστικών και κόλλας που χρησιμοποιούνται καθώς και των ορυκτών καυσίμων που καίγονται για την κατασκευή και διανομή εφημερίδων και περιοδικών. Τα ψηφιακά μέσα έχουν επιπτώσεις λόγω των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζονται με την κατασκευή και τη λειτουργία εξυπηρετητών και συσκευών κέντρων δεδομένων, συσκευών δικτύωσης και υπολογιστών-πελατών, καθώς και των επιπτώσεων αυτών των συσκευών, όταν θα καταλήξουν να γίνουν ηλεκτρονικά απόβλητα μετά το τέλος της ωφέλιμης ζωής τους.

Το 2004, πάνω από 7 δισεκατομμύρια τόνοι αερίων του θερμοκηπίου ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με την έντυπη διαφήμιση εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες. [1] Το 2005, οι διαφημιστικές εταιρείες των ΗΠΑ δαπάνησαν πάνω από 65 δισεκατομμύρια δολάρια σε έντυπη διαφήμιση και δημιούργησαν πάνω από 250.000 διαφημιστικές σελίδες. [2] Μια και μόνη σελίδα διαφήμισης που περιλαμβάνεται σε ένα δημοφιλές περιοδικό καταναλωτών μπορεί να αντιπροσωπεύει έως και επτά τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες της αλυσίδας εφοδιασμού που σχετίζονται με την παραγωγή χαρτιού, την εκτύπωση, τη διαδικασία εφοδιασμού και την υγειονομική ταφή ή την αποτέφρωση υλικού μετά την κατανάλωση των πωληθέντων μέσων. Σύμφωνα με ένα πρόσφατο άρθρο των New York Times, κατά τον τον David J. Refkin, διευθυντή βιώσιμης ανάπτυξης στην Time Inc., ένα αντίγραφο του περιοδικού Time έχει ως αποτέλεσμα την εκπομπή 0,29 κιλών CO 2 ισοδύναμων αερίων του θερμοκηπίου.

Στις ΗΠΑ, περίπου 25 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα ή, αντίστοιχα, 10.000 τόνοι μη βιοαποικοδομήσιμου PVC αποδίδονται άμεσα σε υπαίθρια διαφημιστικά πάνελ κάθε χρόνο. Για να δώσουμε μια αναλογία, αυτό θα κάλυπτε το ισοδύναμο 16 τετραγωνικών μιλίων ή, αντίστοιχα, το κέντρο των περισσότερων μεγάλων αστικών πόλεων.

Η εμπλοκή των πολυεθνικών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εταιρείες όπως η General Electric, η Timberland και η Wal-Mart αναλαμβάνουν σημαντικές δεσμεύσεις για την ανάπτυξη και εμπορία βιώσιμων προϊόντων και επιχειρηματικών πρακτικών. Η εταιρεία εσωρούχων Victoria's Secret συμφώνησε πρόσφατα να μειώσει τον αντίκτυπο των καταλόγων της χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένο χαρτί και σταματώντας τη χρήση χαρτιού από απειλούμενα δάση. Η Moxie Sozo είναι η πρώτη γραφιστική και διαφημιστική εταιρεία που είναι ουδέτερη από άνθρακα, παράγει μηδενικά απόβλητα και τροφοδοτείται από 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ωστόσο, πολλές εταιρείες εκμεταλλεύονται το πρόβλημα της βιωσιμότητα με «πράσινο πλύσιμο» των προϊόντων τους, για να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι τα προϊόντα τους είναι όντως βιώσιμα, ενώ στην πραγματικότητα αυτό δεν είναι παρά μια στρατηγική μάρκετινγκ για την απόκτηση καλύτερων δημοσίων σχέσεων. [3] Στην περίπτωση της εταιρείας SunChips, η εκστρατεία αειφορίας δεν μπόρεσε να εντυπωσιάσει τους καταναλωτές που είδαν τη νέα κομποστοποιήσιμη συσκευασία της ως μια θορυβώδη σακούλα που παρεμπόδιζε την τηλεοπτική τους εμπειρία. Αυτή η αντίδραση οδήγησε στην επαναφορά της παλιότερης συσκευασίας. Ίσως, δεν μπόρεσε να πείσει τους καταναλωτές για τα περιβαλλοντικά οφέλη της σακούλας που είχε ως βάση το καλαμπόκι. [4]

Το 2006, η εταιρεία κοσμημάτων John Hardy ξεκίνησε ένα πιλοτικό έργο αναδάσωσης μπαμπού στη Nusa Penida, ένα μικρό νησί στα ανοικτά των ακτών του Μπαλί, όπου βρίσκονται τα εργαστήρια της εταιρείας. Ο πρωταρχικός στόχος είναι η απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα με τη φύτευση μπαμπού, ένα πολυετές, ταχέως αναπτυσσόμενο ξυλώδες γρασίδι. Προκειμένου να αντισταθμιστεί το διαφημιστικό αποτύπωμα της εταιρείας 451 τόνων CO 2, θα φυτευτεί μια περιοχή ισοδύναμη με τέσσερα γήπεδα ποδοσφαίρου.

Πρώτη εταιρεία αειφόρου διαφήμισης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η 360 Agency Berlin ήταν η πρώτη εταιρεία αειφόρου διαφήμισης που ιδρύθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο το 2015. Η εταιρεία έλαβε την απόφαση να προωθεί αποκλειστικά βιώσιμες και ηθικές μάρκες. Για πρώτη φορά μια διαφημιστική εταιρεία δήλωσε ότι είναι πλήρως υπεύθυνη για τα προϊόντα και τις μάρκες που προωθεί, γεγονός που αποτελεί την ταυτότητά της μακροπρόθεσμα. [5]

Το 2020, μια ομάδα πολιτών ξεκίνησε την εκστρατεία www.sustainableads.eu Αρχειοθετήθηκε 2021-06-15 στο Wayback Machine. για την απαγόρευση διαφημίσεων που δεν είναι βιώσιμες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. EIA - Emissions of Greenhouse Gases in the U.S. 2006-Overview
  2. NY Times Advertisement
  3. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Μαρτίου 2020. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουνίου 2021. 
  4. «Green Marketing Myopia and the SunChips Snacklash». Harvard Business Review. 26 Οκτωβρίου 2010. 
  5. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Μαρτίου 2020. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουνίου 2021.