Πουργκάζ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Πουργκάζ
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος1239
Χώρα πολιτογράφησηςΈρζια
Πληροφορίες ασχολίας

Ο Πουργκάζ ή Ινιάζορ Πουργκάζ (έρζυα: Пургаз (Инязор Пургаз), ρωσικά: Пургас, Purgas) ήταν ηγέτης των Έρζυα στο πρώτο μισό του 13ου αιώνα. Ήταν  Μεγάλος Δούκας (ινιάζορ) του Ερζιανικού Πριγκιπάτου του Πουργκάζ. Ήταν σύμμαχος της Βουλγαρίας του Βόλγα, και αντιστάθηκε στην επέκταση της Ρωσίας του Σούζνταλ στην περιοχή. Αργότερα, έγινε σύμβολο της Ερζιανικής ανεξαρτησίας και θρυλικό άτομο.

Ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα Πουργκάζ αναφέρθηκε στα ρωσικά χρονικά αρκετές φορές. Τον Ιανουάριο του 1229 ο στρατός απώθησε μια επιδρομή των ρώσων πριγκίπων Γιαροσλάβ Βσεβολόντοβιτς, Βασίλι Κονσταντίνοβιτς και Βσεβολόντ Κονσταντίνοβιτς. Στη συνέχεια, ο Πουργκάζ νίκησε τον πρίγκιπα των Μόκσα, τον Πουρές.[εκκρεμεί παραπομπή] Τον Απρίλιο του 1229 προσπάθησε να ανακτήσει το Νίζνι Νόβγκοροντ από τους Ρώσους, το οποίο παλαιότερα ήταν ο οικισμός των Έρζυα Ομπράν Ος. Τα στρατεύματά έκαψαν τον οικισμό, αλλά η ακρόπολη παρέμεινε ασφαλής. Αρκετούς μήνες αργότερα νικήθηκε από τον Πουρές. Είναι γνωστό ότι κατά τη διάρκεια της βασίλειας του Πουργκάζ Ρώσοι αγρότες κατέφυγαν στο πριγκιπάτο του.

Το καλοκαίρι του 1237 αντιστάθηκε με επιτυχία στην προέλαση των Μογγόλων, αλλά το φθινόπωρο-χειμώνα του 1238-1239 νικήθηκε.

Ύστερη αντίληψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τον 13ο αιώνα, ο Πουργκάζ είχε θεοποιηθεί ως  μυθικός ήρωας και άρχισε να αποκαλείται Βασιλιάς της Μορδοβίας. Στους επόμενους αιώνες, ο Πουργκάζ συνέχισε να θεωρείται ως ήρωας των Έρζυα.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]