Πομπωνία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Πομπωνία, λατιν.: Pomponia, είναι το όνομα γυναικών από το γένος των Πομπωνίων της Αρχαίας Ρώμης. Αυτή η οικογένεια ήταν μία από τις παλαιότερες οικογένειες της Ρώμης. Διάφορες γυναίκες που έφεραν αυτό το όνομα, έζησαν κατά τη Μέση και Ύστερη Ρωμαϊκή Δημοκρατία και τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Η παλαιότερη γνωστή Πομπωνία ήταν μητέρα ενός διάσημου Ρωμαίου στρατηγού. Η δεύτερη και η τρίτη είχαν σχέση μεταξύ τους, αλλά η σχέση μεταξύ αυτών των γυναικών, αν υπάρχει, δεν είναι γνωστή. Κατάγονταν από τον Πομπώνιο, τον πρώτο γιο του Νουμά Πομπίλιου, του δεύτερου βασιλιά της Ρώμης.

Πομπωνία Ι, μητέρα του Σκιπίωνα Αφρικανού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πομπωνία Ι (π. 212 π.Χ.) ήταν Ρωμαία, που έζησε τον 3ο αι. π.Χ. Καταγόταν από μία ρωμαϊκή οικογένεια ευγενών, που ήταν από την τάξη των πληβείων και ήταν εξέχοντες ιππότες ή από την τάξη των ιππέων. Ήταν κόρη τού υπάτου Mάνιου Πομπώνιου Μάθωνα, υπάτου το 233 π.Χ. [1] (ο οποίος φαίνεται να απεβίωσε το 211 π.Χ.) και παντρεύτηκε πιθανώς γύρω στο 237 π.Χ. τον Πόπλιο Κορνήλιο Σκιπίωνα, δεύτερο γιο τού Ρωμαίου τιμητή Λεύκιου Κορνήλιου Σκιπίωνα, από μία επιφανή οικογένεια πατρικίων. Ο σύζυγός της αργότερα έγινε στρατηγός και πολιτικός κατά τη διάρκεια του Β' Καρχηδονιακού Πολέμου και σκοτώθηκε σε μάχη στην Ιβηρική το 211 π.Χ. Από το γάμο της η Πομπωνία ήταν μητέρα τουλάχιστον δύο γιων, τού διάσημου Ρωμαίου στρατηγού Πόπλιου Κορνήλιου Σκιπίωνα Αφρικανού (236 π.Χ.-184 π.Χ./183 π.Χ.) και τού Λεύκιου Κορνήλιου Σκιπίωνα Ασιατικού (άκμασε το. 183 π.Χ.). Οι σύντομες αναφορές τού Τ. Λίβιου για την Πομπωνία την δείχνουν, ότι ήταν μία αφοσιωμένη θρησκευόμενη γυναίκα, πολύ απασχολημένη με τα οικιακά της καθήκοντα. [2]

Πομπωνία ΙΙ, αδελφή του Τίτου Πομπώνιου Αττικού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πομπωνία ΙΙ ήταν μία Ρωμαία, που έζησε τον 1ο αι. π.Χ. και ήταν μοναδική αδελφή τού φίλου τού Κικέρωνα, τού Ρωμαίου από την τάξη των ιππέων Τίτου Πομπώνιου Αττικού. Ήταν θεία της Καικιλίας Αττικής και προγιαγιά της Βιψανίας Αγριππίνας (πρώτης συζύγου τού μελλοντικού Ρωμαίου Αυτοκράτορα Τιβέριου).

Ο Κικέρων με την αποτελεσματική του μεσολάβηση μπόρεσε να κανονίσει η Πομπωνία να παντρευτεί τον μικρότερο αδελφό του Κόιντο Τούλλιο Κικέρωνα. Ο Κόιντος και η Πομπωνία παντρεύτηκαν το 68 π.Χ. Η Πομπωνία γέννησε τον Κόιντο με το ίδιο όνομα.

Ο Κόιντος και η Πομπωνία είχαν έναν μακρύ, δυστυχισμένο γάμο και διαφωνούσαν συνεχώς. Η Πομπωνία ήταν μία γυναίκα με ισχυρό χαρακτήρα. Η συνεχής έριδά τους αναστάτωνε πολύ τον Κικέρωνα, και αυτό το ανέφερε στις επιστολές του προς τον Αττικό. Ο Κικέρων προσπάθησε να βοηθήσει την κουνιάδα και τον αδελφό του να λύσουν τα προβλήματά τους, αλλά ο Κικέρων φυσικά υποστήριζε τον αδελφό του.

Όταν ο νεότερος Κόιντος Τούλλιος Κικέρων μεγάλωσε, προσπάθησε (ενθαρρυμένος από τους θείους του) να συμφιλιώσει τους γονείς του, αλλά δεν τα κατάφερε. Η Πομπωνία και ο πρεσβύτερος Κόιντος διαζεύχθηκαν αργότερα το 45 π.Χ. ή στις αρχές τού 44 π.Χ.

Τον Δεκέμβριο τού 43 π.Χ. ο Κικέρων, ο Κόιντος και ο μικρός Κόιντος εκτελέστηκαν με εντολή τού Ρωμαίου Μάρκου Αντώνιου, ενός της Β΄ Τριανδρίας.

Ως πράξη ευπρέπειας, ο Μ. Αντώνιος παρέδωσε τον Φιλόλογο, πρώην δούλο και προδότη τού Κικέρωνα, στην Πομπωνία. Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, η Πομπωνία τιμώρησε τον Φιλόλογο για την προδοσία του με τρομερές τιμωρίες, οι οποίες περιλάμβαναν τον εξαναγκασμό του να κόψει κομμάτια από τη σάρκα του, στη συνέχεια να τα ψήνει και να τα τρώει. [3] [4]

Πομπωνία ΙΙΙ, μητέρα της Βιψανίας Αγριππίνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πομπωνία ΙΙΙ Καικιλία Αττική (Caecilia Attica), που συνήθως ονομάζεται Καικιλία Αττική (γεννημένη το 51 π.Χ.), ήταν κόρη τού Tίτου Πομπώνιου Αττικού, η πρώτη σύζυγος τού στρατηγού Mάρκου Βιψάνιου Αγρίππα και μητέρα της Βιψανίας Αγριππίνας. Ήταν επίσης ανιψιά της Πομπονίας ΙΙ, κουνιάδας τού Κικέρωνα.

Πομπωνία ΙV, σύζυγος του Αύλου Πλαύτιου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πομπωνία IV Γραικίνα (Graecina) ήταν μία Ρωμαία, που έζησε τον 1ο αι. Ήταν σύζυγος τού Ρωμαίου στρατηγού Aύλου Πλαύτιου, μακρινού συγγενή τής Ιουλίας Λιβίας (κόρης τού Δρούσου Ιουλίου Καίσαρα) και εγγονή τού Αυτοκράτορα Τιβέριου. Διάσημες εικασίες τη συσχετίζουν με τον πρώιμο Χριστιανισμό στη Ρώμη, όπως στο μυθιστόρημα και την ταινία Πού πας; (Quo Vadis?).

Πομπωνία V, εστιάδα παρθένα επί Καρακάλλα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πομπονία V Ρουφίνα (Rufina) ήταν Εστιάδα Παρθένα υπό τον Αυτοκράτορα Καρακάλλα (βασ. 211–217). Ο Καρακάλλας διέταξε το τέλος της, επειδή παραβίασε τον όρκο τής αγνότητας. [5]

Πομπωνία VI, κόρη της Αννίας Αυρηλίας Φαυστίνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Pomponia Ummidia

Η Πομπωνία VI Ουμμιδία (Ummidia) ήταν κόρη της Aννίας Αυρηλίας Φαυστίνας, απόγονος τού Ρωμαίου Αυτοκράτορα Μάρκου Αυρήλιου και σύζυγος τού υπάτου Φλάβιου Αντιοχιανού. Για την κουνιάδα της Πομπωνία Γρατιδία και την ανιψιά της Πομπωνία Βάσσα, δείτε το άρθρο του αδελφού της Πομπώνιος Βάσσος (ύπατος το 259 & 271).

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology, page 972 (V. 2)». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Ιουλίου 2006. Ανακτήθηκε στις 3 Αυγούστου 2007. 
  2. «Sil. Ital. xiii. 615 ; comp. Gellius. vii. 1». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Οκτωβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουνίου 2023. 
  3. http://www.ancientlibrary.com/smith-bio/2826.html
  4. Plutarch – Cicero
  5. http://www.ancientlibrary.com/smith-bio/2826.html