Πογκόλο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πογκόλο (Pogolo) ή
Πογκόρο (Pogoro)
Γυναίκα των Πογκόρο που έχει περιδέραια, βραχιόλια, σκουλαρίκια τα οποία είναι κατασκευασμένα στην Αφρική και μια μικρή κολοκύνθη με γεωργικές καλλιέργειες.
Πληθυσμός 185.000 (εκτίμ. 1987)[1]
Άνθρωπος Πογκόλο (Pogolo) ή Πογκόρο (Pogoro)
Άνθρωποι Ουαπογκόλο (Wapogolo)
Γλώσσα Πογκόλο, Τσιπογκόλο
(Pogolo, Chipogolo)[2]

Οι Πογκόλο (Pogolo) ή Πογκόρο (Pogoro)[Σημ. 1] (εναλλακτικές ονομασίες:[1] Chipogolo, Chipogoro, Cipogolo, Pogolu, Pogora, Pogoro, Shpogolu), είναι μια εθνοτική και γλωσσική ομάδα που βρίσκεται στις Περιφέρειες Ιρίνγκα (Iringa Region) και Μορογκόρο (Morogoro Region) (στις Περιοχές Ουλάνγκα (Ulanga District) και Κιλομπέρο (Kilombero District)) στην Τανζανία.[3][1]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Στα Σουαχίλι, η εναλλαγή μεταξύ των γραμμάτων «λ» και «ρ» είναι εντελώς φυσιολογική, καθότι το γράμμα «ρ» εισήχθη στα Σουαχίλι από τα Αραβικά. Στην καθομιλουμένη της ηπειρωτικής χώρας, υπάρχει μόνο το «λ» το οποίο ποικίλει σε ήχο μεταξύ του «λ» και του «ρ». Συνεπώς, οι Σουαχίλι της ενδοχώρας, τείνουν να χρησιμοποιούν το «λ» αντί του «ρ», ενώ πολλοί κάτοικοι των ακτών, μιμούμενοι τους Άραβες, χρησιμοποιούν το «ρ» εκεί που θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν το «λ».[Παρ. Σημ. 1]
Παραπομπές σημειώσεων
  1. D. V. Perrott (1972). «Introduction». Teach Yourself Books, Swahili. New York: David McKay Company Inc. σελ. 3. ISBN 0-340-05823-4. 

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 http://www.ethnologue.com/18/language/poy/, τελευταία επίσκεψη: 14 Οκτωβρίου 2016
  2. http://linguasphere.info/?page=linguascale&linguacode=99-AUS-s[νεκρός σύνδεσμος] 99-AUS-s
  3. https://joshuaproject.net/people_groups/14425/TZ, τελευταία επίσκεψη: 14 Οκτωβρίου 2016

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Green, M. (2003). Priests, Witches and Power: Popular Christianity after Mission in Southern Tanzania. Cambridge: Cambridge University Press.