Πλατεία Μακεδονίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πλατεία Μακεδονίας
Χάρτης
Είδοςπλατεία
Γεωγραφικές συντεταγμένες41°59′46″N 21°25′54″E
Διοικητική υπαγωγήΣκόπια
ΧώραΒόρεια Μακεδονία
Commons page Πολυμέσα
Η κύρια όψη της πλατείας

Η Πλατεία Μακεδονίας είναι η κεντρική πλατεία των Σκοπίων. Η πλατεία είναι η μεγαλύτερη στη Βόρεια Μακεδονία με συνολικό εμβαδό 18.500 τ.μ.. Βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της πόλης, δίπλα στον ποταμό Αξιό. Η ανεξαρτησία της χώρας από τη Γιουγκοσλαβία ανακηρύχθηκε εδώ από τον πρώτο πρόεδρο της χώρας, Κίρο Γκλιγκόροφ. Η ανάπλαση της πλατείας είναι μέρος του έργου «Σκόπια 2014».

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2007 η κυβέρνηση της πΓΔΜ ανακοίνωσε σχέδια ανακατασκευής της πλατείας, το οποίο μαζί με το Παλιό Θέατρο καταστράφηκε ολοκληρωτικά από τον σεισμό του 1963.

Στις 2 Μαΐου 2010 ανεγέρθηκαν δύο μνημεία, του Γκότσε Ντέλτσεφ και του Ντάμε Γκρούεφ, κοντά στην πέτρινη γέφυρα. Ο Δήμος Σένταρ ανήγειρε άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου πάνω στον Βουκεφάλα, του οποίου τα αποκαλυπτήρια έγιναν στις 8 Σεπτεμβρίου 2011, ημέρα 20ης επετείου ανεξαρτησίας από τη Γιουγκοσλαβία.

Οι τρεις κύριοι δρόμοι που καταλήγουν στην πλατεία είναι η Μακσίμ Γκόρκι, η Ντίμιταρ Βλάχοφ και η οδός Μακεδονίας. Η οδός Ντίμιταρ Βλάχοφ μετατράπηκε σε πεζόδρομο το 2011. Η οδός Μακσίμ Γκόρκι, αν και δεν είναι πεζόδρομος, έχει στο πλάι ιαπωνικές κερασιές, τα άνθη των οποίων την άνοιξη σηματοδοτούν μια εβδομαδιαία σειρά ασιατικών πολιτιστικών εκδηλώσεων. Τέλος, η οδός Μακεδονίας, ο κύριος πεζόδρομος, συνδέει την πλατεία Μακεδονίας με τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό (που καταστράφηκε από τον σεισμό του 1963), όπου στεγάζεται το Μουσείο των Σκοπίων. Στην οδό Μακεδονίας βρίσκεται η οικία της Μητέρας Τερέζας, η οποία διαθέτει εκθέματα αντικειμένων από τη ζωή της Μητέρας Τερέζας. Η αρχική οικογενειακή κατοικία της Μητέρας Τερέζας βρισκόταν κοντά στην Πλατεία Μακεδονίας, ενώ σήμερα υπάρχει μια πινακίδα για την τοποθεσία. Ένας πύργος από τον Μεσαίωνα, δίπλα στο σπίτι της Μητέρας Τερέζας, παραμένει ως σήμερα. Ο πιο δημοφιλής τουριστικός περίπατος ξεκινάει από τον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό κάτω από την οδό Μακεδονίας. Το αναπαλαιωμένο παλιό θέατρο και το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο προσθέτουν επιπλέον πολιτιστικά μνημεία κατά μήκος της κύριας τουριστικής καθέτου οδού.

Πινακοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]