Πλασμίδιο Ti

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το πλασμίδιο Ti (Ti = Τumor inducing στα αγγλικά) είναι ένα πλασμίδιο που βρίσκεται στο βακτήριο Agrobacterium tumefaciens («αγροβακτήριο το ογκοποιό»).

Ενσωματώνεται στο γενετικό υλικό των φυτικών κυττάρων (ένα μικρό τμήμα του, το T-DNA) και δημιουργεί όγκους (εξογκώματα) στο σώμα των φυτών εξαιτίας ορισμένων γονιδίων που φέρει "tumor inducing factor"

Χρησιμοποιείται στη διαδικασία παραγωγής διαγονιδιακών φυτών ανθεκτικών στα έντομα (ποικιλίες Bt) με τους εξής τρόπους:

  1. Με την απομόνωση του πλασμιδίου Ti από το εδαφόβιο βακτήριο Agrobacterium tumefaciens
  2. Με τη χρήση κατάλληλης περιοριστικής ενδονουκλεάσης για το άνοιγμα του πλασμιδίου Ti στη περιοχή που υπάρχουν τα γονίδια τα οποία προκαλούν τους όγκους στα φυτά. Έτσι, απενεργοποιούνται τα γονίδια αυτά και ενσωματώνεται, με τη βοήθεια της DNA δεσμάσης, στο πλασμίδιο το γονίδιο που κωδικοποιεί την τοξίνη έχοντας ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ανασυνδυασμένου πλασμιδίου Ti.
  3. Με την εισαγωγή του ανασυνδυασμένου πλασμιδίου Ti σε αδιαφοροποίητα φυτικά κύτταρα τα οποία αναπτύσσονται σε ειδικές εργαστηριακές καλλιέργειες μέσω των μετασχηματισμένων βακτηρίων Agrobacterium tumefaciens (συγκαλλιέργεια). Κατ΄ αυτόν τον τρόπο πραγματοποιείται η ενσωμάτωση του γονιδίου που κωδικοποιεί την τοξίνη στο γονιδίωμα των φυτικών κυττάρων και η δημιουργία γενετικά τροποποιημένων φυτικών κυττάρων.

[1][2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]