Πιστέψτε με: Η Απαγωγή της Λίζα ΜακΒέι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πιστέψτε με: Η Απαγωγή της Λίζα ΜακΒέι
Αφίσα της ταινίας
ΕίδοςΔράμα (Αληθινή ιστορία)
ΣκηνοθεσίαΤζιμ Ντόνοβαν
ΣενάριοΚριστίνα Γουόλς
ΠρωταγωνιστέςΚέιτι Ντάγκλας
Ρόσιφ Σάδερλαντ
Ντέιβιντ Τζέιμς Έλιοτ
Συνθέτης(ες)Κίγκαν Τζεσάμι
Μπράιαν Μίτσελ
ΧώραΚαναδάς
Ηνωμένες Πολιτείες
ΓλώσσαΑγγλικά
Παραγωγή
Εκτέλεση παραγωγήςΤσαρλς Τριμέιν
Τζεφ Βάντεργαλ
Διάρκεια87 λεπτά
ΔιανομήLifetime (ΗΠΑ)
Προβολή
Τηλεοπτικός σταθμόςShowcase (Καναδάς)
Lifetime (ΗΠΑ)
Προβολή30 Σεπτεμβρίου 2018

Το Πιστέψτε με: Η Απαγωγή της Λίζα ΜακΒέι (πρωτότυπος τίτλος: Believe Me: The Abduction of Lisa McVey) είναι Καναδο-Αμερικανική τηλεοπτική εγκληματολογική δραματική ταινία παραγωγής 2018, η οποία έκανε την πρεμιέρα της στο κανάλι Lifetime στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο κανάλι Showcase στον Καναδά.[1] Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Κέιτι Ντάγκλας, Ρόσιφ Σάδερλαντ και Ντέιβιντ Τζέιμς Έλιοτ, ενώ τη σκηνοθεσία έκανε ο Τζιμ Ντόνοβαν. Η ταινία αποτυπώνει την αληθινή ιστορία της Λίζα ΜακΒέι, η οποία απήχθη και υπέστη σεξουαλική κακοποίηση για 26 ώρες από τον κατά συρροή δολοφόνο Μπόμπι Τζο Λονγκ το 1984.[2]

Επιπρόσθετα με την τηλεοπτική της προβολή, η ταινία έλαβε και μία ειδική κινηματογραφική προβολή στην Τάμπα, στον ίδιο κινηματογράφο όπου ο Μπόμπι Τζο Λονγκ συνελήφθη το 1984. Στην προβολή της ταινίας παρευρίσκετο και η πραγματική Λίζα ΜακΒέι Νόλαντ.[3]

Μετέπειτα, η ταινία κυκλοφόρησε στη διαδικτυακή πλατφόρμα του Netflix.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η 17χρονη Λίζα ΜακΒέι ζει με τη γιαγιά της, η οποία δεν δείχνει να νοιάζεται για τη φροντίδα της εγγονής της, και τον σύντροφό της, Μόρις, στον Κόλπο της Τάμπα στη Φλόριντα. Ο Μόρις κακοποιεί σεξουαλικά τη Λίζα, κάτι το οποίο η γιαγιά της γνωρίζει αλλά παραβλέπει. Ένα βράδυ καθώς επιστρέφει από τη δουλειά, η Λίζα πέφτει θύμα απαγωγής από τον Μπόμπι Τζο Λονγκ, ο οποίος τη βιάζει στο αμάξι του πριν την πάει στο διαμέρισμά του. Η γιαγιά της Λίζα αναφέρει στην αστυνομία την εξαφάνισή της αλλά η ίδια υποθέτει πως απλά η εγγονή της το έχει σκάσει από το σπίτι.

Ο Μπόμπι κρατά αιχμάλωτη τη Λίζα στο διαμέρισμά του δεμένη και με κλειστά μάτια, ενώ τη βιάζει επανειλημμένα. Όταν αποκαλύπτεται πως ο Μπόμπι έχει πληγωθεί από πολλές γυναίκες στο παρελθόν, η Λίζα χρησιμοποιεί αντίστροφη ψυχολογία για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του. Στο μεταξύ, αφήνει τα αποτυπώματά της σε διάφορες επιφάνειες στο δωμάτιο του μπάνιου και τρίχες από τα μαλλιά της κάτω από το κρεβάτι του. Επίσης, απομνημονεύει όσα περισσότερα μπορεί σχετικά με τον Μπόμπι και το διαμέρισμά του όταν καταφέρνει να αφαιρέσει για λίγο το ρούχο που της δένει τα μάτια ενώ εκείνος κοιμάται.

Έπειτα από 26 ώρες, ο Μπόμπι λέει στη Λίζα πως πρέπει να την ξεφορτωθεί. Την πηγαίνει σε μία απομονωμένη δασώδη περιοχή και στρέφει ένα όπλο στο κεφάλι της αλλά, όταν την ακούει να τον παρακαλάει για τη ζωή της, την αφήνει να φύγει ενώ εκείνος το σκάει με το αμάξι. Η Λίζα απομνημονεύει το περιβάλλον που την άφησε κι έπειτα τρέχει προς το σπίτι της. Εισβάλλει στο σπίτι λέγοντας στη γιαγιά της τι της συνέβη, αλλά εκείνη και ο Μόρις δεν την πιστεύουν και την ξυλοκοπούν για πέντε ώρες. Τελικά, η γιαγιά της καλεί την αστυνομία και η Λίζα πηγαίνει για κατάθεση.

Στο αστυνομικό τμήμα, μία ομάδα ντετέκτιβ δουλεύει πάνω σε μία υπόθεση όπου εννέα γυναίκες βρέθηκαν δολοφονημένες τους τελευταίους μήνες. Ο Λοχίας Λάρι Πίνκερτον, ο οποίος ειδικεύεται στα σεξουαλικά εγκλήματα, αναλαμβάνει την υπόθεση της Λίζα λαμβάνοντας υπόψη πόσες λεπτομερείς πληροφορίες είναι σε θέση να παρέχει εκείνη, όταν άλλοι ντετέκτιβ βρίσκουν την ιστορία της μη πειστική. Ο Πίνκερτον πιστεύει τη Λίζα, όπως πιστεύει επίσης πως ο απαγωγέας της είναι και ο κατά συρροή δολοφόνος που ψάχνουν. Στέλνει τα ρούχα της Λίζα να εξεταστούν από τον ιατροδικαστή, ο οποίος ανακαλύπτει σε αυτά ίνες που ταιριάζουν με τις ίνες που βρέθηκαν και στα πτώματα των εννέα γυναικών.

Με τον καιρό, ο Πίνκερτον και η Λίζα δένονται κι εκείνη του εκμυστηρεύεται και το τι συμβαίνει στο σπίτι, κάτι το οποίο οδηγεί στη σύλληψη του Μόρις. Ο Πίνκερτον απομακρύνει τη Λίζα από το σπίτι της γιαγιάς της και την πηγαίνει σε ένα ασφαλές σπίτι για νεαρούς ενήλικες. Τις επόμενες μέρες, ξεκινώντας από το σημείο στο οποίο απήχθη, η Λίζα δείχνει στον Πίνκερτον όλη τη διαδρομή της απαγωγής της ανακαλώντας τα στριψίματα που έκανε ο Μπόμπι καθώς οδηγούσε προς το διαμέρισμά του. Σύντομα, ανακαλύπτει το δέντρο όπου την παράτησε και η αστυνομία αρχίζει έρευνα σε περιοχή εύρους δύο μιλίων από το σημείο.

Ένα μέλος της ομάδας του Πίνκερτον ερευνά την περιοχή και εντοπίζει ένα αυτοκίνητο παρόμοιο με αυτό που περιέγραψε η Λίζα πως οδηγούσε ο Μπόμπι. Καταφέρνει να φωτογραφίσει τον Μπόμπι και μέσω της φωτογραφίας, η Λίζα τον αναγνωρίζει. Αργότερα, η ιατροδικαστική ομάδα ψάχνει το διαμέρισμά του και βρίσκει όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που άφησε πίσω η Λίζα όσο βρισκόταν εκεί. Στις 16 Νοεμβρίου 1984, ο Μπόμπι συλλαμβάνεται έξω από έναν κινηματογράφο, ενώ η Λίζα επαινείται για το θάρρος που επέδειξε και την πολύτιμη βοήθειά της στην εξιχνίαση της υπόθεσης.

Ο Πίνκερτον προσφέρει στη Λίζα να μείνει στο σπίτι του, αλλά εκείνη αρνείται ευγενικά και πηγαίνει να ζήσει μαζί με τους θείους της, Κάρολ και Τζιμ. Πριν φύγει, αποχαιρετά τον Πίνκερτον και του λέει πως οι δυο τους δεν θα χαθούν. Έπειτα, αποκαλύπτεται πως η Λίζα έζησε ευτυχισμένα με τη θεία της, τον θείο της και την αδελφή της, Λόρι, για πολλά χρόνια, ενώ μεγαλώνοντας έγινε αναπληρώτρια λοχίας στο τμήμα σεξουαλικών εγκλημάτων, βοηθώντας στην προστασία νεαρών ατόμων από καταστάσεις παρόμοιες με αυτές που πέρασε η ίδια.

Ο Μπόμπι Τζο Λονγκ εκτελέστηκε στη φυλακή με θανάσιμη ένεση το 2019.

Ηθοποιοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βραβεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία κέρδισε το 2020 δύο Καναδικά Βραβεία Screen στις κατηγορίες Καλύτερης Τηλεοπτικής Ταινίας και Καλύτερου Σεναρίου για Τηλεοπτική Ταινία (Κριστίνα Γουόλς),[4] ενώ ήταν υποψήφια στις κατηγορίες Καλύτερη Ερμηνεία σε Τηλεοπτική Ταινία ή Μίνι Σειρά (Ντάγκλας), Καλύτερη Υποστηρικτική Ερμηνεία για Άντρα Ηθοποιό σε Δραματική Σειρά ή Πρόγραμμα (Σάδερλαντ), Καλύτερη Σκηνοθεσία σε Τηλεοπτική Σειρά (Ντόνοβαν) και Καλύτερη Φωτογραφία σε Δραματικό Πρόγραμμα ή Σειρά (Σάσα Μόρικ).[5]

Το 2019, η Ντάγκλας ήταν υποψήφια στα βραβεία ACTRA στην κατηγορία της Καλύτερης Ερμηνείας από Γυναίκα Ηθοποιό.[6] Η ταινία έλαβε επίσης τρεις υποψηφιότητες στα βραβεία Directors Guild of Canada στις κατηγορίες Καλύτερης Παραγωγής Σχεδιασμού σε Τηλεοπτική Ταινία (Χέλεν Κοτσόνις), Καλύτερου Μοντάζ σε Τηλεοπτική Ταινία (Λίζα Γκρουτενμπόερ) και Καλύτερης Μίξης Ήχου σε Τηλεοπτική Ταινία (Μπράιαν Έιμερ, Μάικλ Μπονίνι).[7]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Lloyd Sowers (27 Σεπτεμβρίου 2018). «'Believe Me': Hillsborough deputy's survival story now a Lifetime movie». Fox13 News. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2021. 
  2. Kelly Schremph (30 Σεπτεμβρίου 2018). «Is 'Believe Me' Based On A True Story? The Lifetime Movie Follows Lisa McVey's Harrowing Tale Of Survival». Bustle. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2021. 
  3. «Movie based on survivor of Tampa serial killer premieres». Fox13 news. 2 Οκτωβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2021. 
  4. «MEDIA RELEASE: Cineflix Productions' Believe Me: The Abduction of Lisa McVey Wins at the Canadian Screen Awards». CineFlix Media. 27 Μαΐου 2020. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2021. 
  5. «CINEFLIX RECEIVES 16 CANADIAN SCREEN AWARD NOMINATIONS». CineFlix Media. 18 Φεβρουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2021. 
  6. Kelly Townsend (16 Ιανουαρίου 2019). «Tantoo Cardinal among ACTRA Toronto 2019 nominees». Playback. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2021. 
  7. Connie Thiessen (12 Σεπτεμβρίου 2019). «Jasmin Mozaffari's Firecrackers leads DGC Award nominations». Broadcast Dialogue. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]