Πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων της Πορτογαλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πορτογαλική πινακίδα αυτοκινήτου (2020 - σήμερα)
Πινακίδα της περιόδου 2005-2020
Πινακίδα της περιόδου 1992-1997
Πορτογαλική πινακίδα αυτοκινήτου έως το 1992

Οι πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων της Πορτογαλίας έχουν απλό και διαδοχικό σύστημα αρίθμησης. Το σύστημα δεν έχει σχέση με γεωγραφικές ή διοικητικές περιοχές. Είναι ένα σταδιακό σύστημα αρίθμησης που αποτελείται από τρεις ομάδες των δύο χαρακτήρων, που χωρίζονταν μεταξύ τους, έως το 2020, με παύλες.

Σύστημα αρίθμησης, μορφή και χρωματισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτο σύστημα αρίθμησης ξεκίνησε το 1937 με το AA–10–00 και το οποίο έληξε τον Φεβρουάριο του 1992. Οι πινακίδες ήταν μαύρου χρώματος και οι χαρακτήρες λευκοί.

Το 1992 η αρίθμηση έγινε 00–01–AA. Το σχέδιο άλλαξε, οι πινακίδες έγιναν λευκού χρώματος και οι χαρακτήρες μαύρο. Την ίδια χρονιά, προστέθηκε, στα αριστερά της πινακίδας, η ευρωπαϊκή μπλε λωρίδα με τον κωδικό της Πορτογαλίας «P». Το 1998 προστέθηκε μια κίτρινη λωρίδα στη δεξιά πλευρά με τον μήνα και το έτος που ταξινομήθηκε για πρώτη φορά το όχημα (π.χ. 99/11 για τον Νοέμβριο του 1999, το έτος βρίσκεται πάνω από τον μήνα).

Το 2005 η αρίθμηση άλλαξε σε 00–AA–01. Αυτή η τελευταία ακολουθία εξαντλήθηκε στις αρχές του 2020 και ανακοινώθηκε η αντικατάσταση του.

Το 2020 ξεκίνησε η ακολουθία AA 01 AA. Επιπλέον τα γράμματα W και Y, που δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ πριν καθώς και το γράμμα K που χρησιμοποιήθηκε μόνο για μια βραχύβια σειρά για εισαγόμενα οχήματα, προστέθηκαν. Με την αλλαγή στη νέα μορφή, η κίτρινη λωρίδα που περιέχει την ημερομηνία πρώτης εγγραφής διακόπτεται επειδή οι αρχές σε άλλες χώρες παρερμήνευαν την ημερομηνία εγγραφής ως ημερομηνία λήξης[1]. Επιπλέον, οι παύλες που χωρίζουν την κάθε ομάδα αριθμών ή γραμμάτων έχουν αφαιρεθεί από τη νέα μορφή πινακίδας.

Ειδικές πινακίδες κυκλοφορίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πινακίδα του Πορτογαλικού Στρατού
Εθνική Φρουρά της Πορτογαλίας
Διπλωματική πινακίδα
Πινακίδα ρυμουλκούμενου
Πινακίδα οχήματος για εξαγωγή
  • Οι ακολουθίες MG–00–00, ME–00–00 και MX–00–00 χρησιμοποιούνται μόνο από οχήματα του πορτογαλικού στρατού.
  • Η ακολουθία AP–00–00 χρησιμοποιείται μόνο από οχήματα του πορτογαλικού ναυτικού.
  • Η ακολουθία AM–00–00 χρησιμοποιείται μόνο από οχήματα της πορτογαλικής αεροπορίας.
  • Η Πορτογαλική Εθνική Ρεπουμπλικανική Φρουρά (Guarda Nacional Republicana) χρησιμοποιεί την ειδική ακολουθία GNR A–01 έως GNR Z–9999 στην οποία το γράμμα μετά το GNR προσδιορίζει τον τύπο του οχήματος (π.χ. B για θωρακισμένο όχημα, J για εκτός δρόμου, L για περιπολικό, T για κυκλοφορία κ.λπ.)
  • Τα διπλωματικά οχήματα χρησιμοποιούν τις ακολουθίες 000–CD000 (διπλωμάτες), 000–CC000 (προξενικό προσωπικό) και 000–FM000 (μη διπλωματικό προσωπικό της πρεσβείας) στις οποίες η πρώτη ομάδα των τριών αριθμών προσδιορίζει τη χώρα, με κόκκινους χαρακτήρες σε λευκό φόντο και χωρίς Ευρωπαϊκή μπλε λωρίδα.
  • Τα ρυμουλκούμενα χρησιμοποιούν μια άλλη ακολουθία που αποτελείται από δύο ομάδες χαρακτήρων που χωρίζονται με μια παύλα. Το πρώτο με ένα ή δύο γράμματα είναι ο κωδικός της περιφερειακής έδρας. Ο δεύτερος είναι ένας διαδοχικός αριθμός εγγραφής με έως και έξι ψηφία.
  • Τα οχήματα για εξαγωγή χρησιμοποιούν μια αντίστροφη ακολουθία των ρυμουλκούμενων, πρώτα ο αριθμός κυκλοφορίας και δεύτερος ο κωδικός του γραφείου ταξινόμησης. Σε αυτά τα οχήματα τα γράμματα "EXP" τοποθετούνται στην κίτρινη λωρίδα πάνω από την ημερομηνία.

Κωδικοί περιοχών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ρυμουλκούμενα και τα οχήματα προς εξαγωγή έχουν τα ακόλουθα γράμματα κωδικού περιοχής στις πινακίδες κυκλοφορίας τους:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. FAQ´s – Perguntas e Respostas - Regulamento da Matrícula, Instituto da Mobilidade e dos Transportes I.P.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]