Πιέτρο ντι Καμποφρεγκόζο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πιέτρο ντι Καμποφρεγκόζο
Ένα grosso του Πιέτρο ντι Καμποφρεγκόζο.
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1412
Γένοβα
Θάνατος14  Σεπτεμβρίου 1459
Γένοβα
Αιτία θανάτουλιθοβολισμός
Συνθήκες θανάτουανθρωποκτονία
Χώρα πολιτογράφησηςΔημοκρατία της Γένοβας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςBartolomea Fregoso
ΤέκναΜπατίστα Β΄ ντι Καμποφρεγκόζο
ΓονείςΜπαττίστα Α΄ ντι Καμποφρεγκόζο
ΑδέλφιαΠάολο Φρεγκόζο
Μπαττιστίνα Φραγκόζο
ΟικογένειαΟικογένεια Φρεγκόζο
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΔόγης της Γένοβας (1450–1458)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Πιέτρο ντι Καμποφρεγκόζο (1417 – 14 Σεπτεμβρίου 1459) ήταν Δόγης της Γένοβας από το 1450 ως το 1458.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν εγγονός του Τομάσο ντι Καμποφρεγκόζο, ενώ, ταυτόχρονα, ήταν βασάλος των Βισκόντι ως άρχοντας του Γκάβι. Νυμφευμένος με την Μπαρτολομέα Γκριμάλντι, απέκτησε μαζί της έξι γιους, ένας εκ των οποίων, ο Μπατίστα Β΄, διετέλεσε, επίσης, Δόγης της Γένοβας.

Εκλέχθηκε Δόγης στις 8 Σεπτεμβρίου του 1450, διαδεχόμενος τον ξάδερφό του, Λοντοβίκο ντι Καμποφρεγκόζο. Η περίοδός του στην εξουσία ήταν μία από τις χειρότερες για τις ανατολικές αποικίες της Δημοκρατίας της Γένοβας. Στη διάρκεια της περιόδου αυτής, η Γένοβα απώλεσε τον έλεγχο του Πέρα στην Τουρκία, της Κάφα στην Κριμαία και της Χίου στην Ελλάδα, ενώ το επικερδές εμπόριο με τις περιοχές αυτές είχε αρχίσει να παρακμάζει. Το 1458, έπειτα από συγκρούσεις με Τούρκους και Αραγωνέζους στρατιώτες, και με την παράταξη των Γιβελλίνων να είναι παρούσα στη Γένοβα, ο Πιέτρο ζήτησε τη βοήθεια του Βασιλιά Καρόλου Ζ΄ της Γαλλίας. Ωστόσο, αυτό είχε ως άμεση συνέπεια την υποταγή της Γένοβας στη Γαλλία, κάτι που διήρκεσε ως το 1461, ενώ ο Πιέτρο, τον ίδιο καιρό, είχε απομακρυνθεί από την εξουσία.

Έπειτα από μια άκαρπη απόπειρα εξέγερσης κατά των Γάλλων, ο Πιέτρο λιθοβολήθηκε από τον πληθυσμό της πόλης της Γένοβας πλησίον της Πόρτα Σοπράνα στις 14 Σεπτεμβρίου 1459. Υπήρξε ο πρώτος Μεγάλος Μαγίστρος του Στρατιωτικού Τάγματος του Αγίου Γεωργίου.

Τέχνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Πιέτρο ντι Καμποφρεγκόζο υποδύεται ο Αλί Ερσίν Γιενάρ στην ταινία του 2012 με τίτλο Fetih 1453. Στη συγκεκριμένη ταινία, ο Πιέτρο, ο οποίος δεν αναφέρεται με το όνομά του, διατάζει τον Τζιοβάννι Τζιουστινιάνι (Τσενγκίζ Τσοσκούν) να αναλάβει την ηγεσία του γενουάτικου στρατεύματος που θα ενισχύσει τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία η οποία ετοιμάζεται για πόλεμο ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, έπειτα από οθωμανική επιδρομή σε γενουάτικο πλοίο το οποίο έπλεε στον Βόσπορο.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Προκάτοχος
Λοντοβίκο ντι Καμποφρεγκόζο
Δόγης της Γένοβας
8 Σεπτεμβρίου 1450 – Ιανουάριος 1458
Διάδοχος
Υποτέλεια στον Κάρολο Ζ΄ της Γαλλίας