Πηνελόπη Κουγιανού-Γκόλντμπεργκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πηνελόπη Κουγιανού-Γκόλντμπεργκ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1963
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ
Πανεπιστήμιο Στάνφορντ[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταοικονομολόγος
καθηγήτρια πανεπιστημίου
ΕργοδότηςΠανεπιστήμιο Γέιλ
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΕταίρος της Οικονομετρικής Εταιρείας (2004)[2]
μέλος στην Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών
Υποτροφία Γκούγκενχαϊμ[3]
Ιστότοπος
www.econ.yale.edu/~pg87/

Η Πηνελόπη («Πένυ») Κουγιανού-Γκόλντμπεργκ (Pinelopi Koujianou Goldberg, γενν. 1963) είναι Ελληνοαμερικανίδα οικονομολόγος, καθηγήτρια των Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Γέιλ και από το 2018 Επικεφαλής Οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πηνελόπη Κουγιανού γεννήθηκε στην Αθήνα και, μολονότι εισάχθηκε πρώτη στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, πραγματοποίησε τις σπουδές της στα Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, στη Γερμανία. Στη συνέχεια εξεπόνησε τη διδακτορική διατριβή της στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση, παίρνοντας το διδακτορικό της το 1992. Σήμερα διατηρεί διπλή υπηκοότητα, της Ελλάδας και των ΗΠΑ.

Δίδαξε ως επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον και εργάστηκε ως καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια έως το 2001. Από το 2001 μέχρι το 2007 δίδαξε στο Γέιλ, ενώ την περίοδο 2007-2010 επέστρεψε με έδρα καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα που πήρε ποτέ τη θέση του αρχισυντάκτη στο περιοδικό American Economic Review, ένα από τα κορυφαία επιστημονικά περιοδικά οικονομικής έρευνας παγκοσμίως[4], θέση που διατήρησε μέχρι το 2017.

Οι δεκάδες δημοσιεύσεις της επικεντρώνονται σε θέματα εφαρμοσμένης μικροοικονομικής θεωρίας, διεθνούς εμπορίου και βιομηχανικής οργανώσεως. Πιο πρόσφατα έχει μελετήσει την επίδραση της φιλελευθεροποιήσεως του εμπορίου πάνω στην ανάπτυξη και την κατανομή εισοδήματος, καθώς και τα αποτελέσματα της επιβολής των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας σε αναπτυσσόμενες χώρες.[5]

Επικεφαλής Οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 27 Απριλίου 2018 η Πηνελόπη Κουγιανού-Γκόλντμπεργκ επιλέχθηκε ως η επόμενη Επικεφαλής Οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας.[6], καθιστάμενη έτσι το πρώτο ελληνικής καταγωγής πρόσωπο που καταλαμβάνει αυτή την κορυφαία θέση μετά τη δημιουργία της το 1972, και τη δεύτερη μόλις γυναίκα μετά την Ανν Όσμπορν Κρούγκερ. Επιφανείς οικονομολόγοι έχουν υπηρετήσει από αυτή τη θέση κατά το παρελθόν, με γνωστότερο ίσως τον Τζόζεφ Στίγκλιτς. Η Κουγιανού-Γκόλντμπεργκ θα αναλάβει καθήκοντα σε αυτή τη θέση τον Νοέμβριο του 2018, διαδεχόμενη τους Shanta Devarajan (που ασκεί προσωρινά τα καθήκοντα) και Πωλ Ρόουμερ. Μέχρι τότε θα διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Γέιλ.

Μέλος εταιρειών και Ακαδημιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κουγιανού-Γκόλντμπεργκ είναι εταίρος της Οικονομετρικής Εταιρείας, ερευνητικός πανεπιστημιακός εταίρος (Faculty Research Associate) του Εθνικού Γραφείου Οικονομικών Ερευνών, μέλος της διοικήσεως του Γραφείου Ερευνών και Οικονομικής Αναλύσεως της Ανάπτυξης (BREAD)[7], αλλά και Research Affiliate του Κέντρου Διεθνούς Αναπτύξεως (IGC) της Σχολής Οικονομικών του Λονδίνου. Μεταξύ άλλων διακρίσεων, έχει τιμηθεί το 2003 με το βραβείο του Ιδρύματος Μποδοσάκη για τις Κοινωνικές Επιστήμες, το οποίο απονέμεται σε ερευνητές ελληνικής ιθαγένειας κάτω των 45 ετών.

Η Κουγιανού-Γκόλντμπεργκ είναι επίσης ακαδημαϊκός, ως μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών

Επιλεγμένες δημοσιεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]