Πετροκούναβο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πετροκούναβο
Πετροκούναβο
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα
Ομοταξία: Θηλαστικά
Τάξη: Σαρκοφάγα
Οικογένεια: Μουστελίδες
Νεογνά πετροκούναβου που βρέθηκαν σε αγρόκτημα στο χωριό Ορλίντσι, Βουλγαρία.

Το πετροκούναβο (Martes foina) είναι σαρκοφάγο θηλαστικό της οικογένειας των Μουστελιδών που ζει μοναχικά (με μοναδική εξαίρεση την εποχή του ζευγαρώματος) σε ποικιλία οικοτοπών. Είναι είδος κυρίως δασόβιο χωρίς όμως αυτό να να το αποθαρρύνει να ζει και σε βραχώδεις τοποθεσίες κοντά σε κατοικημένες περιοχές ή ακόμα και σε στέγες σπιτιών.

Καταγράφεται ως το λιγότερο απειλούμενο είδος (Least concern, LC) από τη Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης, λόγω της ευρείας κατανομής του, του μεγάλου πληθυσμού του και της παρουσίας του σε μια σειρά από προστατευόμενες περιοχές.[1] Εξωτερικά είναι παρόμοιο με το δενδροκούναβο, αλλά διαφέρει από αυτό από το μικρότερο μέγεθος και τις προτιμήσεις του οικοτόπου του. Ενώ το δενδροκούναβο περιορίζεται στα δάση, το πετροκούναβο είναι ένα πιο γενικευμένο και προσαρμόσιμο είδος, που εμφανίζεται σε έναν αριθμό ανοιχτών και δασικών οικοτόπων.[2]

Γεωγραφική εξάπλωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Απαντάται στην Δυτική, Κεντρική και Νότια Ευρώπη, στη Μ. Ασία και Κεντρική Ασία. Στη χώρα μας βρίσκεται σε ολόκληρη την Ηπειρωτική και Νησιωτική Ελλάδα ελεύθερα αν και υπάρχουν περιπτώσεις που χρησιμοποιούνται σε εμπορία κατοικίδιων ζώων.[3]

Πληθυσμιακή κατανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην περίοδο της κατοχής το κυνήγι του κουναβιού απέφερε ένα σημαντικό εισόδημα εξαιτίας της γούνας του και γι’ αυτό το λόγο υπήρχαν οργανωμένες ομάδες που τα κυνηγούσαν συστηματικά με αποτέλεσμα να μειωθεί αρκετά ο αριθμός τους. Πλέον αυτή η δραστηριότητα έχει σταματήσει να εξασκείται έντονα ενώ επιτρέπεται μόνο από 15/9 έως 28/2 και έτσι εχει εξασφαλιστεί η προστασία και αφετέρου ο πολλαπλασιασμός-αναπαραγωγή του είδους [4].

Περιγραφή του ζώου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόκειται για ένα ζωο μεσαίου μεγέθους (μήκος σώματος εως 50 εκατοστά ,μήκος ουράς μέχρι 26 εκατοστά και βάρος κοντα στα 2,5 κιλα).Διαθέτει μια πυκνή γούνα χρώματος κάστανο καθώς και μια χοντρή φουντωτή ουρά. Το χρώμα και το μήκος του τριχώματος του μεταβάλλεται ανάλογα την εποχή. Το κυριότερο διαγνωστικό του στοιχείο όμως είναι ο χρωματισμός του λαιμού, που διαφέρει από το υπόλοιπο σωμα, καθώς είναι λευκός [5].

Συνήθειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι ζώο που ζει μονήρες. Είναι είδος νυκτόβιο αν και μπορεί να κινείται και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορεί να αναρριχηθεί στα δέντρα σε τοίχους και φράχτες εύκολα, χάρη γαμψά νύχια του ενώ ταυτόχρονα η μεγάλη του ουρά το βοηθάει στο να διατηρεί την ισορροπία του κατα την διάρκεια των αναρριχήσεων .Τρέφεται κυρίως με τρωκτικά αν και συχνά συναντάται να καταναλώνει και πουλιά αλλά και σπανιοτερα φυτικεσ ινες.

Αναπαραγωγική περίοδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι μονογαμικό είδος και ζευγαρώνει κατά τον Ιούλιο-Αύγουστο. Τα δύο φύλα ζουν χωριστά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, εκτός από την περίοδο του ζευγαρώματος. Το θηλυκό μετά από περίοδο εγκυμοσύνης 9 περίπου μηνών γεννά τον Μάρτιο-Απρίλιο, 3-5 μικρά. Το πετροκούναβο δεν διασταυρώνεται με το κουνάβι (Martes martes)[6].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Tiit Maran (Foundation Lutreola, Tallinn Zoo); Kranz, Andreas; Alexei Abramov (Zoological Institute, Russian Academy of Sciences; Foundation), Anwaruddin Choudhury (The Rhino; Herrero, Juan (2015-03-03). «IUCN Red List of Threatened Species: Martes foina». IUCN Red List of Threatened Species. https://www.iucnredlist.org/en. 
  2. Loy, Anna; Spinosi, Ornella; Carlini, Rossella (2004-01). «Cranial morphology ofMartes foinaandM. martes(Mammalia, Carnivora, Mustelidae): The role of size and shape in sexual dimorphism and interspecific differentiation». Italian Journal of Zoology 71 (1): 27–34. doi:10.1080/11250000409356547. ISSN 1125-0003. https://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/11250000409356547. 
  3. http://ikee.lib.auth.gr/record/74645/files/gri-2007-521.pdf (μεταπτυχιακή διατριβή του Παπακώστα Μαλαματή Αγαθάγγελου/σελ 7,8,9)
  4. https://greekhunter.gr/thiramata/petrokoynavo
  5. https://voltastintripoli.blogspot.com/2014/03/martes-foina.html
  6. https://www.ihunt.gr/%CF%80%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CE%B1%CE%B2%CE%BF-martes-foina/