Περλ Χάρμπορ (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περλ Χάρμπορ
Pearl Harbor
ΣκηνοθεσίαΜάικλ Μπέι
ΠαραγωγήΜάικλ Μπέι και Τζέρι Μπρουκχάιμερ
ΣενάριοΡάνταλ Γουάλας
ΠρωταγωνιστέςΜπεν Άφλεκ[1], Τζος Χάρτνετ, Κέιτ Μπεκινσέιλ, Κούμπα Γκούντινγκ Τζούνιορ, Τομ Σάιζμορ, Τζον Βόιτ, Κολμ Φιόρε, Άλεκ Μπάλντουιν, Μάκο Ιβαμάτσου, Τζένιφερ Γκάρνερ, Τζέιμι Κινγκ, Σάρα Ρου, Μάθιου Ντέιβις, Γιούεν Μπρέμνερ, Ουίλιαμ Λι Σκοτ, Μάικλ Σάνον, Λίλαντ Όρσερ, Κάρι-Χιρογιούκι Ταγκάουα, Σκοτ Γουίλσον, Πίτερ Φιρθ, Νταν Ακρόιντ, Kim Coates, Άντριου Μπρινιάρσκι, Κάθριν Κέλνερ, Έρικ Κρίστιαν Όλσεν, Γκλεν Μορσάουερ, Γκράχαμ Μπέκελ, Γκάι Τόρι, Τζον Ντιλ, Τζος Γκριν, Νίκολας Φάρελ, Ραφαέλ Σμπαρτζ, Σον Φάρις, Τεντ ΜακΓκίνλεϊ, Τομ Έβερετ, Τόμας Αράνα, Τόνι Κάραν, Γουίλιαμ Φίχτνερ, Τζον Φουτζιόκα[2], Τζέσι Τζέιμς[2], Σουνγκ Κανγκ[2], Jeff Wadlow[2], Σκοτ Γουάιπερ[2], Μπεθ Γκραντ[2], Σον Γκαν[2], Daniel Mays[2], Mark Weiler[2], Τζον Πάιπερ-Φέργκιουσον[2], Max Thayer[2], Στιβ Ράνκιν[2], Φρέντερικ Κόλερ[2], Μάικλ Σέιμους Γουάιλς[2], Ίαν Μπόεν[2], Ντέιβιντ Ράουντρι[2], Πινγκ Γου[2], Ουίνστον Τσώρτσιλ[2], Ρόμπερτ Τζέιν[2], Γιούτζι Οκουμότο[2], Lindsey Ginter[2], Μπεν Ίστερ[2], Ντέιβιντ Κάουφμαν, Reiley McClendon, Μάντισον Μέισον και Σεθ Σακάι
ΜουσικήΧανς Ζίμμερ
ΦωτογραφίαΤζον Σβάρτζμαν
ΜοντάζΡότζερ Μπάρτον
Εταιρεία παραγωγήςTouchstone Pictures και Jerry Bruckheimer Films
ΔιανομήInterCom και Netflix
Πρώτη προβολή25  Μαΐου 2001 (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής)[3], 4  Ιουλίου 2001 (Σουηδία)[4], 7  Ιουνίου 2001 (Γερμανία)[5] και 2001
Διάρκεια183 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΙαπωνικά, Αγγλικά και Γαλλικά

Το Περλ Χάρμπορ (αγγλικά: Pearl Harbor‎‎) είναι πολεμική ρομαντική δραματική ταινία Αμερικανικής παραγωγής του 2001 σε σκηνοθεσία Μάικλ Μπέι, και σενάριο του Ράνταλ Γουάλας. Πρωταγωνιστούν οι Μπεν Άφλεκ, Κέιτ Μπεκινσέιλ, Τζος Χάρτνετ, Κούμπα Γκούντινγκ Τζ., Τομ Σάιζμορ, Τζον Βόιτ και Άλεκ Μπάλντουιν. Η ταινία παρουσιάζει μια μυθιστορηματική εκδοχή της επίθεσης στο Περλ Χάρμπορ από τις ιαπωνικές δυνάμεις στις 7 Δεκεμβρίου 1941, εστιάζοντας σε μια ιστορία αγάπης που διαδραματίζεται εν μέσω της επίθεσης, των συνεπειών της και της μετέπειτα επιδρομής Ντούλιτλ.

Η ταινία ήταν εισπρακτική επιτυχία, κερδίζοντας 59 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο Σαββατοκύριακο και σχεδόν 450 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως στο box office, αλλά έλαβε γενικά αρνητικές κριτικές από κριτικούς, οι οποίοι επέκριναν την ιστορία, τη μεγάλη διάρκεια, το σενάριο και τους διαλόγους, τους ρυθμούς, τις ερμηνείες και τις ιστορικές ανακρίβειες, αν και τα οπτικά εφέ και η μουσική του Χανς Ζίμμερ επαινέθηκαν. Προτάθηκε για τέσσερα Βραβεία Όσκαρ, κερδίζοντας στην κατηγορία Καλύτερης Μοντάζ Ήχου. Ωστόσο, ήταν επίσης υποψήφια για έξι βραβεία Χρυσά Βατόμουρα, συμπεριλαμβανομένης της Χειρότερης Ταινίας. Αυτό σηματοδότησε την πρώτη (και μέχρι σήμερα, μοναδική) εμφάνιση μιας ταινίας που προτάθηκε για Χειρότερη Ταινία, ενώ παράλληλα κέρδισε ένα Όσκαρ. Είναι επίσης η μοναδική ταινία που σκηνοθέτησε ο Μπέι που κέρδισε Όσκαρ.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δύο προικισμένοι νέοι πιλότοι, ο Ρέιφ ΜακΚόλεϊ και ο Ντάνι Γουόκερ, είναι φίλοι από την παιδική ηλικία. Και οι δύο αποφασίζουν να ενταχθούν στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ . Ο Ρέιφ ερωτεύεται την Έβελιν, μια νεαρή νοσοκόμα, κατά τη διάρκεια των εξετάσεων της για να μπει στην αεροπορία. Αλλά το ειδύλλιό τους θα είναι βραχύβιο γιατί ο Ρέιφ θέλει να καταταγεί. Η Έβελιν και ο Ντάνι μεταφέρονται στη Χαβάη ενώ ο Ρέιφ εντάσσεται στην Αγγλία για να πολεμήσει την Luftwaffe του Τρίτου Ράιχ του Χίτλερ, μαζί με τους Άγγλους στο Eagle Squadrons, κατ' εντολή του ανώτερου του Διοικητή Ντούλιτλ. Λίγους μήνες και γράμματα αργότερα, κατά τη διάρκεια μιας αποστολής, το αεροπλάνο του Ρέιφ καταρρίπτεται και εκείνος χάνεται. Ο Ντάνι πηγαίνει να πει τα θλιβερά νέα στην Έβελιν, όπου και οι δύο καταρρέουν, με την Έβελιν και τον Ντάνι μοιράζονται τη θλίψη τους και μια αγάπη γεννιέται από τα μυστικά τους. Τότε η Έβελιν μένει έγκυος από τον Ντάνι. Την ημέρα που η Έβελιν ακούει αυτά τα νέα, ο Ρέιφ επιστρέφει. Επέζησε από τη συντριβή του καθώς τον παρέλαβε ένα γαλλικό αλιευτικό σκάφος. Είναι χαρούμενος που βλέπει ξανά την Έβελιν, αλλά η κατάσταση έχει αλλάξει και ο Ρέιφ καταλαβαίνει ότι τον έχει αντικαταστήσει ο Ντάνι. Τσακώνονται οι δύο τους σε ένα μπαρ και μετά από μερικές μπουνιές, τρέπονται σε φυγή για να γλιτώσουν από τη στρατιωτική αστυνομία. Ο Ντάνι του εξηγεί την κατάσταση αλλά η φιλία τους αμφισβητείται έντονα. Στο μεταξύ, οι Ιάπωνες εξαπολύουν αιφνιδιαστική επίθεση στο Περλ Χάρμπορ. Τα ξημερώματα της Κυριακής 7 Δεκεμβρίου 1941, ενώ οι στρατιώτες κοιμόντουσαν ακόμα, τα ιαπωνικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τη Χαβάη και εκτόξευσαν τις τορπίλες και τα μαχητικά τους στα πλοία στο λιμάνι.

Αεροφωτογραφία της ναυτικής βάσης των ΗΠΑ στο Περλ Χάρμπορ, της Χαβάης, κατά την επίθεση της 7ης Δεκεμβρίου 1941 από τους Ιάπωνες.

Ο Ρέιφ ξεχνά τα προβλήματά του για μια στιγμή και πηγαίνει να πολεμήσει δίπλα στον Ντάνι για να βοηθήσει τους συντρόφους τους. Φτάνουν σε ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο. Θα είναι οι μόνοι δύο πιλότοι που κατάφεραν να απογειωθούν. Η επίθεση τελείωσε, ο Πρόεδρος Φρανγκλίνος Ρούζβελτ και το Κογκρέσο κήρυξαν κατάσταση πολέμου και το Αμερικανικό Γενικό Επιτελείο οργάνωσε μια συμβολική αντεπίθεση με βομβαρδιστικά (B-25) που απογειώθηκαν από αεροπλανοφόρα: αυτή ήταν η επιδρομή Ντούλιτλ. Οι δύο φίλοι είναι εθελοντές και εκπαιδεύονται για να απογειωθούν από έναν διάδρομο με τα βομβαρδιστικά από έναν πολύ σύντομο αεροδιάδρομο 142 μέτρα αντί για το 1,5 χλμ που συμβολίζει αυτόν στον οποίο θα βρεθούν αντιμέτωποι κατά τη διάρκεια της αποστολής ξεκινώντας από το αεροπλανοφόρο.

Ο αμερικανικός στόλος καθοδόν προς την Ιαπωνία εντοπίζεται από τους εχθρούς και η αποστολή πρέπει να ξεκινήσει νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα. Τα αεροπλάνα βρίσκονται πολύ μακριά από τις ιαπωνικές ακτές και το πρόβλημα των καυσίμων προκύπτει μόλις φύγουν τα βομβαρδιστικά. Παρόλα αυτά, τα αεροπλάνα απογειώνονται και βομβαρδίζουν το Τόκιο σε διάφορες στρατηγικές και στρατιωτικές τοποθεσίες ενώ δέχονται αντιαεροπορικά πυρά.

Μόλις ολοκληρωθεί η αποστολή, η αμερικανική αποστολή πρέπει να επιστρέψει στην Κίνα. Αλλά τα καύσιμα αρχίζουν να εξαντλούνται πολύ πριν εμφανιστούν οι κινεζικές ακτές και η προσγείωση αποδεικνύεται πολύ περίπλοκη όταν ιαπωνικές περιπολίες εισέβαλαν στους ορυζώνες που εντοπίστηκαν για την προσγείωση. Το αεροπλάνο με πιλότο τον Ρέιφ συντρίβεται καθώς οι Ιάπωνες φτάνουν στο σημείο της συντριβής. Μετά από αυτό, το αεροπλάνο του Ντάνι καταρρίπτεται και αυτός τραυματίζεται στη συντριβή. Οι επιζώντες αιχμαλωτίζονται, αλλά καταφέρνουν να απελευθερωθούν και να δραπετεύσουν. Ο Ντάνι σκοτώνεται παρεμβαίνοντας ανάμεσα σε έναν Ιάπωνα στρατιώτη και τον Ρέιφ, δέχοντας έτσι τις δύο σφαίρες που προορίζονταν για τον φίλο του. Πριν πεθάνει ο Ντάνι, ο Ρέιφ του ανακοινώνει ότι η Έβελιν είναι έγκυος και ότι είναι ο πατέρας. Στη συνέχεια οι πιλότοι διασώζονται από Κινέζους στρατιώτες.

Όταν επιστρέφει από την αποστολή, η Έβελιν περιμένει τον Ρέιφ και τον Ντάνι στη ζώνη προσγείωσης. Τότε εμφανίζεται ένα φέρετρο να βγαίνει από το αεροπλάνο επαναπατρισμού στη θέση του Ντάνι.

Αρκετό καιρό αργότερα ο γιος του Ντάνι παίζει κοντά στον τάφο του πατέρα του κάτω από τα μάτια του Ρέιφ και της Έβελιν. Ο Ρέιφ παίρνει το παιδί σε μια βόλτα με αεροπλάνο.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]