Περιοχή Μοντούλι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 3°17′46″S 36°27′00″E / 3.29611°S 36.45000°E / -3.29611; 36.45000

Περιοχή Μοντούλι ή
Επαρχία Μοντούλι
(Monduli District)
Τοπική ονομασία Wilaya ya Monduli
Χάρτης της Τανζανίας (σε ανοικτό γκρι) όπου φαίνονται:
α. η Περιφέρεια Αρούσα (σε ανοικτό πράσινο) και
β. η Περιοχή Μοντούλι (σε σκούρο πράσινο, πριν από τον διαχωρισμό της [το 2007]).
Χάρτης της Περιφέρειας Αρούσα. Σε κόκκινο διακρίνεται η Περιοχή Μοντούλι (πριν από τον διαχωρισμό της [το 2007]).
Χάρτης της Περιφέρειας Αρούσα. Σε κόκκινο διακρίνεται η Περιοχή Μοντούλι (μετά από τον διαχωρισμό της [το 2007]). Οι ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι έχουν πράσινη διαγράμμιση. Οι ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι έχουν πράσινη διαγράμμιση.
Χώρα Τανζανία
Ζώνη Βόρεια
Περιφέρεια Αρούσα
(Arusha Region)
Επαρχιακός Επίτροπος Idd Hassan Kimanta[1]
Πρωτεύουσα Μοντούλι
(Monduli)
Επιφάνεια 6.992,67 km²[2]
2.699,88 mi²
Πληθυσμός 158.929 (2012)[2]
Πυκνότητα Πληθυσμού 22,7 / km² (2012)
58,9 / mi² (2012)
Ζώνη Ώρας Ανατολικής Αφρικής +3
Ταχυδρομικός Κώδικας 23xxx
Κωδικός κλήσης 027
Δικτυακός Ιστότοπος Περιφέρειας arusha.go.tz

Η Περιοχή Μοντούλι (Αγγλικά: Monduli District, Σουαχίλι: Wilaya ya Monduli), είναι μία από τις επτά επαρχίες στην Περιφέρεια Αρούσα (Arusha Region) της Τανζανίας. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Στα βόρεια συνορεύει με την Κένυα (Kenya), ανατολικά με την Αγροτική Περιοχή Αρούσα (Arusha Rural District), νοτίως με την Περιφέρεια Μανυάρα (Manyara Region) και δυτικά με τις περιοχές Νγκορονγκόρο (Ngorongoro District) και Καράτου (Karatu District). Η διοικητική της πρωτεύουσα είναι η πόλη του Μοντούλι (Monduli).

Σύμφωνα με την Εθνική Απογραφή της Τανζανίας του 2002, ο πληθυσμός στην Επαρχία Μοντούλι (Monduli District) ήταν 185.237 άτομα,[3] ενώ το 2012 -μετά από τον διαχωρισμό- ήταν 158.929 άτομα.[2]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2007, η Επαρχία Μοντούλι (Monduli District), διαχωρίστηκε στην Επαρχία Μοντούλι (Monduli District) και την Επαρχία Λονγκίντο (Longido District).

Η ονομασία «Μοντούλι» («Monduli») προέρχεται από το Τμήμα Monduli Juu. Παλαιότερα, υπήρχε ένας πλούσιος Μαασάι ονόματι «Μοντούλι» («Monduli»), ο οποίος ζούσε στην περιοχή κατά την εποχή της Γερμανικής αποικιοκρατίας.

Οι Γερμανοί αποίκισαν τις περιοχές (πρώην Τανγκανίκα, Ρουάντα και Μπουρούντι), κατά τη δεκαετία του 1880. Έφεραν την αναγκαστική εργασία και τις εδαφικές απαλλοτριώσεις, όπως επίσης τον Χριστιανισμό καθώς και την Ευρωπαϊκή παιδεία, εκπαίδευση, επιστήμες, μαθηματικά, κατασκευές ακόμα και τα Γερμανικά.

Η Τανγκανίκα, απέκτησε την ανεξαρτησία της στις 9 Δεκεμβρίου 1961, υπό την ηγεσία του Πρωθυπουργού Julius Nyerere. Τον Απρίλιο του 1964, η Τανγκανίκα και το πρώην Βρετανικό προτεκτοράτο της Ζανζιβάρης, ενώθηκαν και δημιούργησαν την σημερινή Τανζανία, υπό τον Πρόεδρο Nyerere.

Διοικητικές υποδιαιρέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκλογικές περιφέρειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για τις βουλευτικές εκλογές, η Επαρχία Μοντούλι (Monduli District) χωρίζεται σε εκλογικές περιφέρειες. Κατά τις εκλογές του 2010 η Περιοχή Μοντούλι (Monduli District) είχε μία εκλογική περιφέρεια, την Εκλογική Περιφέρεια Μοντούλι.

Τομείς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τμήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Επαρχία Μοντούλι (Monduli District) διαιρείται διοικητικά σε 15 Τμήματα:[2][3][Σημ. 1]

  • Engaruka
  • Engutoto
  • Esilalei
  • Lepurko
  • Lolkisale
  • Majengo
  • Makuyuni
  • Meserani
  • Moita
  • Monduli Juu
  • Monduli Mjini
  • Mswakini
  • Mto wa Mbu (που σημαίνει: ποτάμι με κουνούπια)[4]
  • Selela
  • Sepeko

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Περιοχή Μοντούλι (Monduli District), είναι πλησίον της πόλης Αρούσα (Arusha) και του Όρους Μέρου (Mount Meru). Τα Όρη Μοντούλι (Monduli Mountains) διατρέχουν εντός της περιοχής. Η περιοχή περιλαμβάνει πεδιάδες, δάση και όρη. Το διάσημο ηφαίστειο Ολντοΐνιο Λένγκαϊ (Oldoinyo Lengai), που στην γλώσσα των Μαασάι σημαίνει το «Βουνό του Θεού», βρίσκεται μεταξύ των Ορέων Μοντούλι (Monduli Mountains). Το ηφαίστειο αυτό κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά των τοπικών Μαασάι και είναι ένα εντυπωσιακό γεωγραφικό ορόσημο.[5]

Τουρισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Περιοχή Μοντούλι (Monduli District), είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές τουριστικό σημείο. Ο οποιοσδήποτε είναι σε θέση να περιπλανηθεί στους λόφους και τις πεδιάδες, παρατηρώντας την άγρια πανίδα. Πολλοί, συνήθως, επισκέπτονται την περιοχή, ώστε να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι, πώς ζουν οι αυτόχθονες Μαασάι. Τους δίνεται η ευκαιρία, να κάνουν πεζοπορία με έναν χωρικό Μασάι και να διανυκτερεύσουν σε κάποια μπόμα. Η Κόκκινη Αγορά είναι μια μικρή αγορά που γίνεται κατά το Σάββατο, στο χωριό Monduli Juu.[5] Στην αγορά, οι χωρικοί έχουν τη δυνατότητα αγοράς όλων των αναγκαίων, όπως: ρουχισμό, τρόφιμα και ζώα. Τοπικά τουριστικά αξιοθέατα περιλαμβάνουν τη Λίμνη Μανυάρα (Lake Manyara), Όρος Μέρου (Mount Meru), Όρος Κιλιμαντζάρο (Kilimanjaro), Σερενγκέτι (Serengeti) και Κρατήρα Νγκορονγκόρο (Ngorongoro Crater). Αυτά τα αξιοθέατα, βοηθούν στο να καταφθάνουν επισκέπτες στην περιοχή Μοντούλι.[5]

Οι κάτοικοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι άνθρωποι που διαμένουν στην Περιοχή Μοντούλι (Monduli District) είναι από την φυλή Μαασάι. Πρόκειται για νομάδες οι οποίοι εκτρέφουν πρόβατα και βοοειδή. Οι κύριες γλώσσες είναι Σουαχίλι και Μαασάι.[5] Το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων στην περιοχή, είναι γεωργοί που ζουν σε καλύβες κατασκευασμένες από λάσπη. Οι κάτοικοι είναι φιλικοί και ζουν ειρηνικά ο ένας δίπλα στον άλλον. Οι γυναίκες κάνουν την περισσότερη φροντίδα με τα παιδιά και τις καλλιέργειες, ενώ οι άνδρες και οι έφηβοι περιφέρονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, στα χωράφια με τα ζώα.[5] Ο χορός είναι για τους Μαασάι, σημαντικός σε ένα μεγάλο τμήμα της περιοχής και των ανθρώπων της. Οι άντρες της περιοχής τείνουν να έχουν περισσότερο τον έλεγχο στη ζωή της οικογένειας. Η περιοχή αριθμεί περίπου 4,6 εκατομμύρια ζώα, η πλειοψηφία των οποίων είναι κτηνοτροφικά.[5]

Θρησκεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κυρίαρχη θρησκεία στην περιοχή είναι ο Χριστιανισμός, μαζί με φυλετικές πεποιθήσεις.

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κυρίαρχος παράγοντας της Οικονομίας στην περιοχή είναι η γεωργία, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 45% του ΑΕΠ. Αυτός περιλαμβάνει τόσο τις εμπορικές όσο και τις ιδιωτικές γεωργικές εκμεταλλεύσεις.[5] Ο δεύτερος μεγαλύτερος τομέας της οικονομίας είναι ο Τουρισμός, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το 20% του ΑΕΠ της περιφέρειας. Το 2007, το ΑΕΠ της περιφέρειας, αντιπροσώπευε περίπου το 4,5% του ΑΕΠ της χώρας.[5]

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πόλη Μοντούλι (Monduli), που βρίσκεται στην Περιοχή Μοντούλι (Monduli District), είναι to εκπαιδευτικό κέντρο για τις γύρω περιοχές.[5] Σχολεία Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπως το Monduli Teachers' College και το MaaSae Girls' Advanced Lutheran Secondary School βρίσκονται στο Irkisongo, Moringe Sokoine, Engutoto, Orkeeswa και στη Manyara. Έχει ήδη δεσμευτεί εδαφική έκταση για το προτεινόμενο Λουθηρανικής χρηματοδότησης υποκατάστημα Tumaini University στη Makumira πλησίον της Αρούσα (Arusha).[5] Επίσης στην περιοχή βρίσκεται και η Tanzania Military Academy. Η εκπαίδευση είναι σημαντική και είναι το πρόβλημα αναφορικά με την εκπαίδευση όλων των παιδιών, λόγω του γεγονότος ότι πολλά από αυτά εργάζονται με την οικογένειά τους στα χωράφια, βοσκώντας τα ζώα της οικογένειας.[5]

Άγρια πανίδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εντός της περιοχής Μοντούλι, υπάρχει μια ποικιλία άγριας ζωής. Υπάρχουν σε αφθονία, ζώα όπως ύαινες, ελέφαντες, αγριόχοιροι καθώς και πολλά έντομα.[5]

Υγεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ασθένειες στην περιοχή είναι ένα πρόβλημα. Πολλοί, υποφέρουν από διάφορες ασθένειες, όπως την ελονοσία. Η πλειοψηφία των ασθενειών είναι κουνουπο-γενείς και είναι δύσκολο να αποφευχθούν. Ωστόσο, λόγω του υψομέτρου στην περιοχή, τα κουνούπια δεν είναι τόσο διαδεδομένα. Το Μοντούλι (Monduli) έχει ένα νοσοκομείο, ένα κέντρο υγείας και 22 ιατρεία.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Χάριν της μετάφρασης, προτιμήθηκε να διατηρηθούν τα τμήματα με την Αγγλική-Σουαχίλι γραφή έναντι της Ελληνικής τους γραφής. Ο λόγος που γίνεται αυτό, είναι διότι ορισμένες ονομασίες δεν μπορούν να αποδοθούν 100% με την Ελληνική γραφή, π.χ. τόσο η Αγγλική-Σουαχίλι ονομασία Mto wa Mbu όσο και η ονομασία Mto wa Bu, στα Ελληνικά γράφονται ως «Μ-το-ουά-μπου». Η αναγραφή λοιπόν της Αγγλικής-Σουαχίλι ονομασίας, μας βοηθά στη συγκεκριμένη περίπτωση, να δούμε ότι η Ελληνική ονομασία προφέρεται ως «Μ-το-ουά-Μ-μπου» και όχι ως «Μ-το-ουά-Μπου» (γιατί δεν είναι Mto wa Bu αλλά Mto wa Mbu). Υπάρχουν αρκετές τέτοιες περιπτώσεις, οπότε η παράλληλη παράθεση της Αγγλικής-Σουαχίλι ονομασίας, διευκολύνει στην Ελληνική ανάγνωση της ονομασίας. Επιπλέον, όπου υπάρχει ονομασία σε Ελληνική γραφή, παρατίθεται απαραιτήτως (εντός παρενθέσεως) και η Αγγλική-Σουαχίλι ονομασία, ώστε να διευκολυνθεί περαιτέρω, ο μη εξοικειωμένος (με τις Σουαχίλι ονομασίες) αναγνώστης.
Παραπομπές σημειώσεων


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. http://allafrica.com/stories/201606270320.html, τελευταία επίσκεψη: 14 Οκτωβρίου 2016
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Thomas Brinkhoff (12 Σεπτεμβρίου 2014). «Monduli (District)». City Population. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουλίου 2016. 
  3. 3,0 3,1 «2002 Population and Housing General Report: Arusha: Monduli». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Μαρτίου 2004. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουλίου 2016. 
  4. In English, the Swahili "Mto wa Mbu" means river of mosquitoes.
  5. 5,00 5,01 5,02 5,03 5,04 5,05 5,06 5,07 5,08 5,09 5,10 5,11 Designed by CEBA (2014). «Monduli District Council». Powered by Arusha Region Office. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Ιανουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουλίου 2016. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]