Παράνομο φορτίο (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Παράνομο φορτίο
(Prime Cut)
ΣκηνοθεσίαΜάικλ Ρίτσι
ΠαραγωγήJoe Wizan
ΣενάριοRobert Dillon
ΠρωταγωνιστέςΛι Μάρβιν, Τζιν Χάκμαν, Σίσι Σπέισεκ, Gregory Walcott, Angel Tompkins, Bill Morey, Janit Baldwin, Howard Platt και Les Lannom
ΜουσικήΛάλο Σίφριν
ΦωτογραφίαGene Polito
ΕνδυματολόγοςPatricia Norris
Εταιρεία παραγωγήςCinema Center Films
ΔιανομήNational General Pictures
Πρώτη προβολή16  Ιουνίου 1972 (Κάνσας Σίτι)[1], 28  Ιουνίου 1972 (Νέα Υόρκη)[1], 8  Ιουλίου 1972 (Ιαπωνία)[1], 8  Σεπτεμβρίου 1972 (Γαλλία)[1], 14  Σεπτεμβρίου 1972 (Ηνωμένο Βασίλειο)[1], 15  Σεπτεμβρίου 1972 (Γερμανία)[1], 28  Σεπτεμβρίου 1972 (Ολλανδία και Νορβηγία)[1], 5  Οκτωβρίου 1972 (Σουηδία)[1], 27  Οκτωβρίου 1972 (Ουρουγουάη)[1], 3  Νοεμβρίου 1972 (Πόρτο)[1], 20  Νοεμβρίου 1972 (Δανία)[1], 24  Νοεμβρίου 1972 (Δημοκρατία της Ιρλανδίας)[1], 19  Ιανουαρίου 1973 (Γάνδη)[1], 11  Μαΐου 1973 (Φινλανδία)[1] και 4  Φεβρουαρίου 1974 (Τουρκία)[1]
Διάρκεια88 λεπτά[2]
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής[2]
ΓλώσσαΑγγλικά

Το Παράνομο φορτίο (αγγλικά: Prime Cut), είναι αστυνομική περιπέτεια του 1972 αμερικανικής παραγωγής σε σκηνοθεσία Μάικλ Ρίτσι και σενάριο του Ρόμπερτ Ντίλον. Πρωταγωνιστούν οι Λι Μάρβιν, Τζιν Χάκμαν και η Σίσι Σπέισεκ στην πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση.

Η ταινία θεωρήθηκε ότι είχε πολύ τολμηρή διάθεση για την εποχή της που βασίζεται στη βία και την υπόδειξη μιας ομοφυλοφιλικής σχέσης μεταξύ δύο αδελφών. Η απεικόνιση της γυναικείας σκλαβιάς περιλαμβάνει μια σκηνή όπου απεικονίζονται γυμνές νεαρές κοπέλες σε ένα στάβλο που δημοπρατούνται όπως τα βοοειδή. Σημειώνεται, επίσης για την απεικόνιση της διαδικασίας σφαγής του βοείου κρέατος και για μια σκηνή καταδίωξης που περιλαμβάνει μια θεριζοαλωνιστική μηχανή σε ένα ανοικτό χωράφι.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία ξεκινά με την διαδικασία εκφόρτωσης των βοοειδών και την μεταφορά τους σε σφαγείο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή λουκάνικων. Ένα ρολόι χεριού και ένα παπούτσι εμφανίζονται σε μια γραμμή μετάφορας κρεάτος μέσα στο σφαγείο, καθιστώντας σαφές ότι ένα ανθρώπινο πτώμα υποβάλλεται σε επεξεργασία μεταξύ των βοοειδών. Ένα μηχάνημα που λειτουργεί για την παραγωγή λουκάνικων σταμάταει από τον «Γουίνι», ο οποίος έχει προγραμματίσει το μηχάνημα χρησιμοποιώντας το ρολόι του, και στη συνέχεια ολοκληρώνει ένα πακέτο συσκευασίας από λουκάνικα, όπου μετά αναγράφει πάνω στο πακέτο μια διεύθυνση αποστολής στο Σικάγο.

Ο Γουίνι που είναι αδερφός του Μέρι Αν, είναι υπεύθυνος παραγωγής του σφαγείου στο Κάνσας Σίτι, του Κάνσας. Τα συγκεκριμένα λουκάνικα που ο Γουίνι συσκεύασε έγιναν από το τεμαχισμένο σώμα ενός εισπρακτόρα της ιρλανδικής μαφίας του Σικάγου που είχε σταλεί στο Κάνσας Σίτι για να εισπράξει 500.000 δολάρια από τον Μέρι Αν.

Αφού ο επικεφαλής της μαφίας του Σικάγου λάβει το πακέτο, θα έρθει σε επαφή με τον Νικ Ντέβλιν, έναν εκτελεστή με τον οποίον έχει συνεργαστεί στο παρελθόν, και θα του προτείνει να πάει στο Κάνσας Σίτι για την είσπραξη των οφειλών. Λέει στον Ντέβλιν για τα λουκάνικα και ότι ένας άλλος εκτελεστής είχε σταλεί προηγουμένως στο Κάνσας Σίτι και βρέθηκε να επιπλέει στον ποταμό Μισούρι.

Ο Ντέβλιν θα συμφωνήσει με την αμοιβή των 50.000 δολαρίων και ζητά και κάποια επιπλέον μπόνους. Παίρνει μαζί του έναν έμπειρο οδηγό και άλλα τρία νεότερα μέλη της ιρλανδικής μαφίας ως βοήθους, συμπεριλαμβανομένοντας τον νεαρό Ό Μπράιαν, ο οποίος θα πει στον Ντέβλιν να συναντήσει την μητέρα του, καθώς ο ίδιος θα φεύγει από το Σικάγο.

Φθανόντας στο Κάνσας Σίτι, ο Ντέβλιν θα αποκαλύψει στους άλλους ότι έχει παλιά γνωριμία με τον Μέρι Ανν, καθώς διατηρούσε σχέση με την Κλαράμπελ, η οποία είναι η γυναίκα του Μέρι Αν. Στο Κάνσας Σίτι σε ένα πανδοχείο, ο Ντέβλιν βρίσκει τον Γουίνι σε ένα δωμάτιο στον πάνω όροφο. Εκείνος αφού τον χτυπά, του λέει να ενημερώσει τον Μέρι Αν ότι ήρθε στην πόλη για να εισπράξει το χρέος.

Την επομένη μέρα ο Ντέβλιν και οι άντρες του θα πάνε με το αυτοκίνητο τους στο αγροκτήμα και θα βρουν τον Μέρι Ανν σε έναν αχυρώνα, όπου διασκέδαζει τους φιλοξενουμένους του σε μια δημοπρασία λευκής σαρκός. Ο Ντέβλιν απαιτεί τα χρήματα από τον Μέρι Ανν, και του λέει ότι θα έρθει την επόμενη μέρα για να τα πάρει. Ο Μέρι Ανν του λέει ότι το Σικάγο είναι «μια γριά χοιρομητέρα, ικετεύοντας για μια κρέμα» και αρνείται να καταβάλει το χρέος.

Δεδομένου ότι βρισκόνται σε ένα στάβλο με βοοειδή και με γυμνές νεαρές κοπέλες που προσφέρονται για δημοπρασία, μια από αυτές, η Πόπυ, ικετεύει τον Ντέβλιν να την βοηθήσει. Ο Ντέβλιν θα την πάρει μαζί του «για λογαριασμό του». Στην επιστροφή στο ξενοδοχείο, η Πόπυ λέει στον Ντέβλιν την ιστορία της και ότι μεγαλώσε σε ένα ορφανοτροφείο στο Μιζούρι με την στενή φίλη της, Βάιολετ, πριν αυτοί την φέρουν ως σκλάβα στην δημοπρασία.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ρότζερ Ίμπερτ των Chicago Sun-Times έδωσε ως επί το πλείστον θετική κριτική στην ταινία, βαθμολογώντας την με 3 από τα 4 αστέρια του. Έγραψε: Το "Παράνομο φορτίο" (Prime Cut) είναι πολύ διαφορετικό από τη συνηθισμένη ταινία γκάνγκστερ· έχει συνδυαστεί σχεδόν σαν κόμικ, με όλα τα καλά και κακά που συνεπάγεται...[3]

Στον ιστότοπο συγκέντρωσης κριτικών Rotten Tomatoes η ταινία έχει ποσοστό αποδοχής 71% βασισμένες σε 14 κριτικές, με μέσο όρο 6.3 στα 10. [4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 1,11 1,12 1,13 1,14 www.imdb.com/title/tt0069121/releaseinfo.
  2. 2,0 2,1 prime-cut-0.
  3. «Prime Cut Movie Review & Film Summary (1972) - Roger Ebert». Rogerebert.com. Chicago Sun-Times. Ανακτήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2017. 
  4. «Παράνομο φορτίο». Rotten Tomatoes (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 22 Αυγούστου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]