Πανεπιστήμιο Carlos ΙΙΙ της Μαδρίτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πανεπιστήμιο Carlos ΙΙΙ της Μαδρίτης
ΡητόHomo homini sacra res
Ίδρυση1989
ΤοποθεσίαΙσπανία
Ιστότοποςhttps://www.uc3m.es

Το Πανεπιστήμιο Carlos III της Μαδρίτης (στα ισπανικά: Universidad Carlos III de Madrid-UC3M) ιδρύθηκε το 1989 και είναι ένα από τα έξι δημόσια πανεπιστήμια της αυτόνομης Κοινότητας της Μαδρίτης μαζί με το Complutense (ΕΔΚ), το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης (UAM), το Πολυτεχνείο της Μαδρίτης (UPM), το Πανεπιστήμιο του Alcalá (UAH) και το Πανεπιστήμιο Rey Juan Carlos (URJC).

Είναι ένα ίδρυμα με περιορισμένο αριθμό θέσεων φοίτησης (περίπου 17.000 φοιτητές), που χαρακτηρίζεται από αυστηρότητα, και από τη στενή σχέση μεταξύ φοιτητών και καθηγητών. Από τη στιγμή της ίδρυσής του, πάντα επιδίωκε να παραμείνει πιστό στις αρχές που ανακηρύχθηκαν από το Ίδρυμα Libre de Enseñanza. Αποτελείται από τρεις πανεπιστημιουπόλεις, που βρίσκονται στην επαρχία (Leganes, Getafe, Colmenarejo). Προσφέρει περίπου 40 πανεπιστημιακούς τίτλους, οι οποίοι κατανέμονται στους ακόλουθους τομείς: τον τεχνικό,το νομικό, τον κοινωνικό-οικονομικό και τον ανθρωπιστικό, χωρίς, όμως, να ξεχνάμε και άλλους τομείς, όπως εκείνον της επικοινωνίας (Δημοσιογραφικής και Οπτικοακουστικής Επικοινωνίας), της Βιβλιοθηκονομίας και Τεκμηρίωσης.

Το Πανεπιστήμιο Carlos III διακρίνεται από τα άλλα πανεπιστήμια της Μαδρίτης για ορισμένα χαρακτηριστικά: είναι το μοναδικό ισπανικό πανεπιστήμιο όπου όλα τα διδακτορικά που προσφέρει έχουν χαρακτηριστεί ως "ποιοτικά"· όλοι οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθήσουν τουλάχιστον ένα μάθημα που διδάσκεται στη σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών· το 98% των αποφοίτων του βρίσκει εργασία μέσα στο πρώτο έτος μετά την αποφοίτησή τους· οι μαθητές αξιολογούν κάθε καθηγητή στο τέλος κάθε τριμήνου· το ίδρυμα διαθέτει μεγάλα και σύγχρονα εργαστήρια και μια υποδειγματική βιβλιοθήκη, που παρέχει, επίσης, υπηρεσίες βιβλιοθηκών πολυμέσων, και όλα αυτά είναι κατανεμημένα σε λειτουργικά κτίρια στις τρεις πανεπιστημιουπόλεις· διαθέτει πρόσβαση σε δίκτυο Wi-Fi σε όλο το πανεπιστήμιο και προσφέρει πάνω από χίλια σημεία πρόσβασης στο Διαδίκτυο στις διάφορες αίθουσες υπολογιστών. Έχει, επίσης, μια από τις μεγαλύτερες προσφορές πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων σε σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Τα τρία πανεπιστημιακά κέντρα του (colegios mayores) αποτελούν κέντρο πολιτιστικής δραστηριότητας δεδομένου, ότι κάθε χρόνο περνούν από εκεί καλλιτέχνες, πολιτικοί και διανοούμενοι υψίστης σημασίας. Επιπλέον, κατέχει την πρωτοπορία σχετικά με την εφαρμογή της διαδικασίας της Μπολόνια .

Σύνθημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σύνθημα του πανεπιστημίου είναι "Homo homini sacra res" ("Ο άνθρωπος είναι κάτι ιερό για τον άνθρωπο"), παραφράζοντας το διάσημο ρητό του Πλαύτου , "Homo homini lupus est" ("ο άνθρωπος είναι λύκος για τον άνθρωπο").

Ο νέος πρύτανης, που εξελέγη στις 27 Απριλίου του 2007, είναι ο καθηγητής στατιστικής, Ντανιέλ Πένια. Στο παρελθόν, ο πρώην σοσιαλιστής αντιπρόεδρος Gregorio Peces-Barba, ένας από τους συντάκτες του Συντάγματος του 1978, είχε διατελέσει πρύτανης του πανεπιστημίου για 18 χρόνια.

Η Πανεπιστημιούπολη Getafe[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τμήμα Κοινωνικών και Νομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Carlos III στην πανεπιστημιούπολη της Χετάφε.

Αυτή η πανεπιστημιούπολη βρίσκεται στην βόρεια περιοχή της πόλης Χετάφε της Μαδρίτης. Είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος από τις τρεις πανεπιστημιουπόλεις. Αποτελείται από 17 κτίρια, δύο σχολές, δύο βιβλιοθήκες, και τρεις καφετέριες. Σύμφωνα με την αρίθμηση του πανεπιστημίου, η σχολή Κοινωνικών και Νομικών Επιστημών βρίσκεται στα κτίρια από τον αριθμό 1 έως το 13, το κτίριο με αριθμό 15 ανήκει στη σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών, και τα κτίρια με τους αριθμούς 14, 16 και 17 ανήκουν στην σχολή Επικοινωνίας.

Η Πανεπιστημιούπολη Leganés[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανώτατη Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Carlos III στο San Nicasio

Βρίσκεται στην πόλη Leganés και περιλαμβάνει την Ανώτατη Πολυτεχνική Σχολή. Μέσα στα κτίρια θα συναντήσετε μια βιβλιοθήκη με αναγνωστήριο, εξειδικευμένο αρχείο, οπτικοακουστικό υλικό, και εργαστήρια εκμάθησης γλώσσας. Επίσης, διαθέτει ένα αμφιθέατρο και ένα αθλητικό κέντρο.

Η Πανεπιστημιούπολη του Colmenarejo[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερική εικόνα της Πανεπιστημιούπολης του Colmenarejo

Η πανεπιστημιούπολη Colmanerejo βρίσκεται στην περιοχή Σιέρα, δυτικά της Μαδρίτης. Σε αυτό το κέντρο, διδάσκονται μερικά μαθήματα από τις σχολές Κοινωνικών και Νομικών Επιστημών, Ανθρωπιστικών Επιστημών, Επικοινωνίας και Τεκμηρίωσης, και από την Ανώτατη Πολυτεχνική Σχολή. Μεταξύ των υπηρεσιών της, περιλαμβάνει τη Βιβλιοθήκη, "Menéndez Pida", που διαθέτει ένα εξειδικευμένο αρχείο με 30.000 τόμους, χώρους μελέτης, έρευνας και εργασίας, βιβλιοθήκη εφημερίδων, συλλογές ταινιών, μαθήματα ξένων γλωσσών, ταξιδιωτικές και τοπικές μελέτες.