Πέτρος Αλκυόνιος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Πέτρος Αλκυόνιος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1487[1][2][3]
Βενετία[4]
Θάνατος1527[1]
Ρώμη[4]
Χώρα πολιτογράφησηςΒενετική Δημοκρατία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςλατινική γλώσσα[5][6]
Ιταλικά[6]
νέα ελληνική γλώσσα[6]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακλασικιστής
ακαδημαϊκός
αναγεννησιακός ανθρωπιστής[4]
καθηγητής[7]
κλασικός φιλόλογος[7]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Πέτρος Αλκυόνιος (Pietro Alcionio ή Petrus Alcyonius, περ. 14871527) ήταν Ιταλός ουμανιστής και κλασικιστής λόγιος από τη Βενετία, υπό την προστασία του Πάπα Κλήμεντα Ζ΄. Είναι γνωστός ως ο μεταφραστής του Αριστοτέλη στα λατινικά. Τραυματίστηκε στη διάρκεια της Λεηλασίας της Ρώμης (1527) και πέθανε αργότερα τον ίδιο χρόνο.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η καταγωγή του είναι άγνωστη. Μία επιστολή του Έρασμου από τα 1516, όπου επαινείται η ευφράδεια του Αλκυόνιου, αποτελεί την αρχαιότερη σωζόμενη αναφορά στον λόγιο. Ο Αλκυόνιος σπούδασε ελληνική φιλολογία στη Βενετία υπό τον Μάρκο Μουσούρο από την Κάντια. Εργάστηκε ως διορθωτής του τυπογράφου Μανούτιου. Το 1521 εξέδωσε στη Βενετία τη λατινική μετάφραση αρκετών έργων του Αριστοτέλη. Ο Ισπανός λόγιος Σεπούλβεδα βρήκε πολλά λάθη στα έργα αυτά.

Το 1522 ο Αλκυόνιος διορίστηκε καθηγητής Ελληνικών στη Φλωρεντία, υπό την επιρροή του Ιουλίου των Μεδίκων. Ο προστάτης του έγινε Πάπας με το όνομα Κλήμης Ζ΄ και ο Αλκυόνιος τον ακολούθησε στη Ρώμη, όπου και παρέμεινε μέχρι το θάνατό του. Από τις πολλές μεταφράσεις που έκανε, σώθηκαν μόνο εκείνες του Αριστοτέλη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Simon Finch Rare Books Ltd, 2003. Catalogue, 52: Aristotelis libros de Generatione... Venice: Bernardinus Vitales, April 1521 Catalogue 52

Επιπλέον βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Kenneth Gouwens, 1998. Remembering the Renaissance: Humanist Narratives of the Sack of Rome Includes text of Alcionio's Orations on the Sack of Rome ISBN 90-04-10969-2