Πέταρ του Χουμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πέταρ Μίροσλαβλιεβιτς του Χουμ
Γενικές πληροφορίες
ΘρησκείαΧριστιανισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΜίροσλαβ Ζάβιντοβιτς του Χουμ
ΑδέλφιαΆντρια Μιροσλαβλιέβιτς του Χουμ
Τόλιεν του Χουμ

Ο Πέταρ Μίροσλαβλιεβιτς, σερβ. Петар Миросављевић (13ος αι.) από τον Οίκο των Βόισλαβλιεβιτς ήταν Σέρβος ευγενής, που κατείχε εδάφη στο Χουμ, στο πριγκιπάτο της Σερβίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος τού Μίροσλαβ Ζάβιντοβιτς πρίγκιπα της Ζαχούμλια και της αδελφής τού Κούλιν μπάνου της Βοσνίας.

Αν και ο αδελφός του Άντρια/Αντρέας έλαβε τον τίτλο τού διαδόχου του Μίροσλαβ, οι ευγενείς του Χουμ/Ζαχούμλια εξέλεξαν τον Πέταρ ως πρίγκιπα του Χουμ. Τότε ο Πέταρ εξόρισε τον Άντρια και τη χήρα μητέρα τους. Ο Άντρια διέφυγε στη Ράσκια, στην Αυλή τού Στεφάνου Νεμάνια. Εν τω μεταξύ ο Πέταρ πολέμησε με επιτυχία με τη γειτονική Βοσνία και Κροατία. Ο Στέφανος Νεμάνιτς έλαβε τη μεριά τού Άντρια και πήγε σε πόλεμο για να εξασφαλίσει το Χουμ και το πεδίο τού Πόποβο για τον Άντρια, λίγο μετά την ανάρρησή του. Ο Πέταρ νικήθηκε και διέσχισε τον ποταμό Νέρετβα, συνεχίζοντας να εξουσιάζει δυτικά και βόρεια του Νέρετβα μία περιοχή, που πριν το 1203 είχε καταληφθεί για λίγο από τον Ανδρέα Β΄ της Ουγγαρίας.

Ο πέταρ ήταν κόμης της πόλης τού Σπλιτ το διάστημα 1222-25. Ο Στέφανος Νεμάνιτς έδωσε τον τίτλο και την ανώτερη εξουσία τού Χουμ στον γιο τού Άντρια, τον Ράντοσλαβ. Ο Άντριαν αρχικά κατείχε την περιοχή τού Πόποβο με τις παράκτιες γαίες του Χουμ, περιλαμβανομένου τού Στον. Με συμφωνία, αν ο Ράντοσλαβ απεβίωνε, οι επικράτειά του θα περιερχόταν στον πατέρα του Άντρια.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Sima M. Ćirković, The Serbs, p. 37. ISBN 978-0-631-20471-8
  • Fine, John Van Antwerp (1994). The Late Medieval Balkans: A Critical Survey from the Late Twelfth Century to the Ottoman Conquest. Michigan: The University of Michigan Press. pp. 52–54. ISBN 0472100793.