Πάθος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το πάθος (εκ του πάσχω[1]) είναι συναίσθημα που χαρακτηρίζεται από έντονο ενθουσιασμό και επιτακτική επιθυμία για κάποιον ή κάτι. Το πάθος μπορεί να κυμαίνεται από έντονο ενδιαφέρον ή θαυμασμό για μια ιδέα, πρόταση, ενθουσιώδη απόλαυση μιας δραστηριότητας· σε έντονη έλξη, ενθουσιασμό ή συναίσθημα προς ένα άτομο. Χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στο πλαίσιο του ρομαντισμού ή της σεξουαλικής επιθυμίας, αν και γενικά συνεπάγεται ένα βαθύτερο ή πιο περιεκτικό συναίσθημα από αυτό που υπονοεί ο όρος πόθος.

Ο τυπικός ορισμός είναι "Φυσική ενστικτώδης κατάσταση του νου που απορρέει από τις συνθήκες, τη διάθεση ή τις σχέσεις με τους άλλους". [2] Ο William James περιγράφει τα συναισθήματα ως «σωματικές αντηχήσεις όπως έκπληξη, περιέργεια, αρπαγή, φόβος, θυμός, πόθος, απληστία και ούτω καθ εξής»[3]. Όλα αυτά είναι συναισθήματα που επηρεάζουν την ψυχική μας αντίληψη. Το σώμα μας βρίσκεται σε αυτήν την τελευταία κατάσταση, η οποία προκαλείται από την ψυχική αγάπη κάποιου. Αυτή η κατάσταση δίνει σήματα στο σώμα μας που προκαλούν σωματικές εκφράσεις.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «3958. paschó». Strong's Concordance. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Ιουλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2017. 
  2. «The definition of emotion». 
  3. James, William (11 Ιανουαρίου 2016). «What is an Emotion?».