Ο Μπαμπάς της Νύφης (ταινία, 1950)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Μπαμπάς της Νύφης
(Father of the Bride)
ΣκηνοθεσίαΒινσέντε Μιννέλλι
ΠαραγωγήPandro S. Berman
ΣενάριοΦράνσις Γκούντριτς
Άλμπερτ Χακετ
Έντουαρντ Στρίτερ (Μυθιστόρημα)
Βασισμένο σεFather of the Bride
ΠρωταγωνιστέςΣπένσερ Τρέισι, Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Τζόαν Μπένετ, Don Taylor, Μπίλι Μπερκ, Λίο Τζ. Κάρολ, Μορόνι Όλσεν, Μέλβιλ Κούπερ, Τέιλορ Χολμς, Ρας Τάμπλιν, Φρανκ Ορθ, Πολ Χάρβεϊ, Ρίτσαρντ Αλεξάντερ, Γουίλιαμ Μπέιλι, Μπες Φλάουερς, Φίλο ΜακΚάλαγκ, Χάρολντ Μίλερ, Ντάγκλας Σπένσερ, Μαριέτα Κάντι, Φέι Μπέικερ και Όλιβερ Μπλέικ
ΜουσικήΆντολφ Ντόιτς
ΦωτογραφίαΤζον Άλτον
ΜοντάζΦέρις Γουέμπστερ
ΕνδυματολόγοςΓουόλτερ Πλάνκετ
Εταιρεία παραγωγήςMetro-Goldwyn-Mayer
ΔιανομήMetro-Goldwyn-Mayer και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 16/5/1950
Διάρκεια92 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Το Ο Μπαμπάς της Νύφης (Αγγλ. Father of the Bride) είναι Αμερικανική κωμική ταινία του 1950, σε σκηνοθεσία Βινσέντε Μινέλι[1][2]. Πρωταγωνιστούν οι Σπένσερ Τρέισι, Τζόαν Μπένετ, Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Ντον Τέιλορ, Μπίλι Μπερκ και Λίο Τζ. Κάρολ. Πρόκειται για κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος του Έντουαρντ Στρίτερ, το οποίο διασκεύασαν για τη μεγάλη οθόνη οι Φράνσις Γκούντριτς και Άλμπερτ Χάκετ. Η ταινία προτάθηκε για τρία βραβεία Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

Η ταινία έλαβε την 83η θέση στη λίστα με τις 100 καλύτερες κωμωδίες όλων των εποχών που θεσπίστηκε από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά το γάμο της κόρης του Κέι (Ελίζαμπεθ Τέιλορ), ο δικηγόρος Στάνλεϊ Μπανκς (Σπένσερ Τρέισι) αναλογίζεται την ημέρα που του ανακοινώθηκε ο αρραβώνας της κόρης του με τον Μπάκλεί Ντάνσταν (Ντον Τέιλορ) τρεις μήνες πριν. Η ανακοίνωση αυτή, έκανε τον Στάνλεϊ να αισθανθεί άβολα, αλλά σύντομα διαπίστωσε ότι η κόρη του έχει πλέον φτάσει σε ηλικία γάμου. Παρόλα αυτά ενώ η Έλι (Τζόαν Μπένετ), σύζυγος του Στάνλεϊ ξεκινάει τις προετοιμασίες για το γάμο της Κέι, ο ίδιος παραμένει άγρυπνος τις νύχτες έχοντας το φόβο για το μέλλον της κόρης του. Η εμμονή του Στάνλεϊ για την τύχη της κόρης του, τον καθιστούν πρωταγωνιστή μιας σειράς κωμικοτραγικών καταστάσεων.

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία γυρίστηκε με προϋπολογισμό 1.2 εκατομμυρίων δολαρίων κάνοντας εισπράξεις 6 εκατομμυρίων παγκοσμίως[3].

Σίκουελ και επανεκτελέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την επόμενη χρονιά γυρίστηκε η συνέχεια της ταινίας με τίτλο Ο Πεθερός της Νύφης (Father`s Little Dividend, 1951). Κατά τη δεκαετίας του '60 γυρίστηκε μια τηλεοπτική σειρά με θέμα την ταινία. Το 1991 γυρίστηκε η επανεκτέλεση της ταινίας με πρωταγωνιστές τους Στιβ Μάρτιν και Ντάιαν Κίτον, ενώ το 1995 γυρίστηκε κι η επανεκτέλεση της συνέχειας της ταινίας με τίτλο Ο Μπαμπάς της Νύφης Παθαίνει Αμόκ (Father of the Bride Part II) επίσης με πρωταγωνιστές τους Κίτον και Μάρτιν.

Υποψηφιότητα:

  • Καλύτερης Ταινίας - Πάντρο Σ. Μπέρμαν
  • Α’ Ανδρικού Ρόλου – Σπένσερ Τρέισι
  • Διασκευασμένου Σεναρίου – Φράνσις Γκούλντριτς & Άλμπερτ Χάκετ

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Variety film review; May 10, 1950, page 6.
  2. Harrison's Reports film review; May 13, 1950, page 75.
  3. James Curtis, Spencer Tracy: A Biography, Alfred Knopf, 2011 p599

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]