Ο Κρονκ έχει κέφια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Κρονκ έχει κέφια
Kronk's New Groove
Εξώφυλλο ελληνικού DVD
ΣκηνοθεσίαΈλλιοτ Μ. Μπουρ
Σαούλ Άντριου Μπλίνκοφ
ΠαραγωγήΠρούντανς Φέντον
Τζον Α. Σμιθ
ΣενάριοΤομ Ρότζερς
ΙστορίαΆντονι Λεόντις
Μάικλ ΛαΜπας
Βασισμένο σεΟ Αυτοκράτορας έχει κέφια
Ηθοποιοί φωνήςΠάτρικ Γουαμπάρντον
Τρέισι Ούλμαν
Έρθα Κιτ
Τζον Γκούντμαν
Γουέντι Μαλίκ
Τζον Μαχόνι
Τζον Φίντλερ
Ντέιβιντ Σπέιντ
Μπομπ Μπέργκεν
Έλι Ράσελ Λινέτζ
Πάτι Ντατς
Τζέσι Φλάουερ
Τζεφ Μπένετ
Έιπριλ Γουίντσελ
ΑφήγησηΝτέιβιντ Σπέιντ
ΜουσικήΤζανίνι Τεσόρι
ΜοντάζΦίλιπ Μαλάμουθ
Άρθουρ Ντ. Νόντα
Εταιρεία παραγωγήςDisneyToon Studios
Walt Disney Pictures
ΔιανομήWalt Disney Studios Home Entertainment
Πρώτη προβολή13 Δεκεμβρίου 2005
Διάρκεια72 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
ΠροηγείταιΟ Αυτοκράτορας έχει κέφια

Ο Κρονκ έχει κέφια (πρωτότυπος τίτλος: Kronk's New Groove) είναι μια Αμερικανική κωμική ταινία μιούζικαλ κινουμένων σχεδίων που κυκλοφόρησε απευθείας σε βίντεο στις 13 Δεκεμβρίου 2005 από την The Walt Disney Company. Αποτελεί τη συνέχεια της ταινίας κινουμένων σχεδίων του 2000 Ο Αυτοκράτορας έχει κέφια και οι ηθοποιοί Ντέιβιντ Σπέιντ, Τζον Γκούντμαν, Έρθα Κιτ, Πάτρικ Γουαμπάρντον και Γουέντι Μαλίκ χαρίζουν και πάλι τις φωνές τους στους χαρακτήρες, μαζί με τις προσθήκες των Τζον Μαχόνι και Τρέισι Ούλμαν. Ήταν επίσης η τελευταία ταινία του Τζον Φίντλερ, ο οποίος απεβίωσε έξι μήνες πριν την κυκλοφορία της.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αυτοκράτορας Κούζκο διηγείται την ιστορία του Κρονκ, ο οποίος τώρα είναι ο σεφ της Mudka's Meat Hut, και δυσφορεί με την επικείμενη επίσκεψη του πατέρα του. Ο πατέρας του Κρονκ πάντα απέρριπτε τον μικρό Κρονκ για το ενδιαφέρον που έδειχνε στη μαγειρική και ευχόταν ότι θα νοικοκυρευόταν βρίσκοντας μια καλή σύζυγο και θα ζούσε σε ένα μεγάλο σπίτι στον λόφο.

Σε μια αναδρομή στο παρελθόν, ο Κρονκ λέει την ιστορία του πώς έφτασε πολύ κοντά στο να αποκτήσει και τα δύο. Χωρίς να το θέλει, έγινε συνεργός της Ύζμα (της κακιάς από την πρώτη ταινία η οποία μεταμορφώθηκε σε γάτα στο τέλος της, αλλά τώρα είναι και πάλι άνθρωπος έχοντας ακόμα ουρά γάτας) βοηθώντας την να πωλήσει νερό της αποχέτευσης ως φίλτρο νεότητας. Με αυτό το κόλπο, αποκτά πολλά χρήματα και αγοράζει το σπίτι των ηλικιωμένων που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου, χτίζοντας το δικό του μεγάλο σπίτι εκεί. Εν τέλη, η Ύζμα αποκαλύπτεται ότι το φίλτρο που πουλάει είναι ψεύτικο και οι ηλικιωμένοι την κυνηγούν και την στριμώχνουν σε μια γέφυρα πάνω από ένα ποτάμι με κροκόδειλους. Για να αποφύγει την επίθεσή τους, η Ύζμα μεταμορφώνεται σε κουνέλι αλλά ένας γύπας που περνάει από εκεί, την αρπάζει. Όταν ο Κρονκ συνειδητοποιεί ότι οι ηλικιωμένοι πώλησαν ό,τι είχαν και δεν είχαν για να πάρουν ένα φίλτρο που δεν λειτουργεί, τους επιστρέφει το δικό του σπίτι.

Ο Κρονκ, ως σύμβουλος στην κατασκήνωση Chippamunka για τους «Μικρούς Σκίουρους», γνωρίζει και ερωτεύεται την επίσης σύμβουλο Μις Μπέρντγουελ. Όταν ένα από τους «σκίουρους» στην ομάδα του Κρονκ, ο Τίπο, κλέβει για να κερδίσει το πρωτάθλημα και γίνεται αντιληπτός, ο Κρονκ προστατεύει το μικρό αγόρι με αποτέλεσμα αυτό να του κοστίσει την αγάπη της Μις Μπέρντγουελ.

Ο πατέρας του Κρονκ καταφθάνει και επικρατεί μια σύγχυση καθώς οι φίλοι του θέλουν να τον βοηθήσουν και παρουσιάζονται στον πατέρα ως σύζυγοι και παιδιά του Κρονκ. Στο τέλος ο Κρονκ συνειδητοποιεί ότι οι φίλοι του είναι ο πραγματικός του πλούτος, κάτι που επιτέλους κάνει και τον πατέρα του να τον αποδεχτεί αλλά και να κερδίσει πίσω την αγάπη της Μις Μπέρντγουελ.

Στο μεταξύ, ακριβώς έξω από το σπίτι, η Ύζμα βρίσκεται στη φωλιά του γύπα μαζί με δύο αυγά, τα οποία εκκολάπτονται και της επιτίθενται.

Ηθοποιοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ελληνική μεταγλώττιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία έλαβε αρνητικές κριτικές και στην ιστοσελίδα συλλογής κριτικών Rotten Tomatoes συγκεντρώνει ποσοστό 0% με μέσο όρο 4.5/10 βασισμένα σε 6 κριτικές. Πολλοί κριτικοί δήλωσαν ότι η ταινία «έχει εξαιρετικές ερμηνείες φωνής από τους ηθοποιούς, αλλά αδύναμη πλοκή και όχι πάρα πολλά για να σε βάλουν σε ρυθμό». Άλλοι δήλωσαν ότι η ταινία δείχνει πως ο Κρόνκ «δουλεύει καλύτερα σε μικρές δόσεις» και δεν θα έπρεπε να επικεντρωθεί η ταινία σε αυτόν.[1]

Βραβεία Annie[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία ήταν υποψήφια το 2006 για τα παρακάτω βραβεία Annie:[2]

  • Καλύτερη παραγωγή σπιτικής ψυχαγωγίας
  • Καλύτερη ιστορία σε παραγωγή κινουμένων σχεδίων
  • Καλύτερο σενάριο σε παραγωγή κινουμένων σχεδίων

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Kronk's New Groove (2005)». Rotten Tomatoes. Ανακτήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2018. 
  2. «33rd Annual Annie Nominations and Awards Recipients». International Animated Film Society ASIFA Hollywood. Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]