Ο Βασιλιάς των Λιονταριών (franchise)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Βασιλιάς των Λιονταριών (franchise)
ΔημιουργόςThe Walt Disney Company
Έντυπες εκδόσεις
ΒιβλίαThe Lion King: Six New Adventures
Ταινίες και τηλεόραση
Ταινίες
Τηλεοπτικές σειρέςTimon & Pumbaa (1995-1999)
The Lions Guard (2016 έως σήμερα)
Θεατρικές παρουσιάσεις
ΜιούζικαλΟ Βασιλιάς των Λιονταριών
Παιχνίδια
Βιντεοπαιχνίδια
Ακουστικά

Το Ο Βασιλιάς των Λιονταριών (αγγλικά: The Lion King) είναι franchise της Disney, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται ταινίες και άλλα μέσα. Δημιουργήθηκε το 1994, μετά την μεγάλη επιτυχία της ταινίας Ο Βασιλιάς των Λιονταριών, σε σκηνοθεσία Ρότζερ Άλερς και Ρομπ Μίνκοφ. Την ταινία ακολούθησαν άλλες δύο ταινίες απευθείας-σε-βίντεο: Ο Βασιλιάς των Λιονταριών II: Το Βασίλειο του Σίμπα (1998) και Ο Βασιλιάς των Λιονταριών 3: Χακούνα Ματάτα (2004). Εκτός από τις ταινίες έχουν ακολουθήσει τηλεοπτικές σειρές, μικρού μήκους ταινίας και αρκετά βιντεοπαιχνίδια. Μία ταινία ριμέικ κυκλοφόρησε το 2019.

Επίσης, η πρώτη ταινία μεταφέρθηκε και στο Μπρόντγουεϊ, με τον ίδιο τίτλο, το οποίο είναι το τρίτο στην ιστορία του Μπρόντουγεϊ, σε διάρκεια προβολών, κέρδισε μάλιστα και πολλά βραβεία Tony.[1][2] Πολύ επιτυχημένο υπήρξε και το soundtrack της πρώτης ταινίας το οποίο πούλησε πάνω από 7 εκατομμύρια αντίτυπα, στις ΗΠΑ. Το τραγούδι του δίσκου Can You Feel the Love Tonight, κέρδισε και Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού. Η πρώτη ταινία κέρδισε συνολικά 2 Όσκαρ και 2 Χρυσές Σφαίρες,[3] μεταξύ άλλων διακρίσεων.

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ταινίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Βασιλιάς των Λιονταριών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ο Βασιλιάς των Λιονταριών είναι η πρώτη ταινία της σειράς και κυκλοφόρησε στις 15 Ιουνίου του 1994. Τη σκηνοθεσία υπέγραψαν οι Ρομπ Μίνκοφ και Ρότζερ Άλερς, με την παραγωγή να γίνεται από την Walt Disney Feature Animation και να είναι η 32η μεγάλου μήκους ταινία της Disney. Η ταινία αυτή ανήκει στην περίοδο, τη λεγόμενη, Αναγέννηση της Disney.[4] Η πλοκή της ταινίας έχει επηρεαστεί αρκετά από το σαιξπηρικό έργο Άμλετ.[5]

Ο Βασιλιάς των Λιονταριών II: Το Βασίλειο του Σίμπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ο Βασιλιάς των Λιονταριών II: Το Βασίλειο του Σίμπα είναι η δεύτερη ταινία και σίκουελ της πρώτης, η οποία κυκλοφόρησε απευθείας-σε-βίντεο. Η σκηνοθεσία έγινε από τον Ντάρελ Ρούνεϊ. Κυκλοφόρησε στις 27 Οκτωβρίου του 1998, από την Walt Disney Studios Home Entertainment. Όπως και η προηγούμενη ταινία, έτσι κι αυτή βασίστηκε αρκετά σε έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, αυτή τη φορά στο Ρωμαίος και Ιουλιέτα.[6]

Ο Βασιλιάς των Λιονταριών 3: Χακούνα Ματάτα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ο Βασιλιάς των Λιονταριών 3: Χακούνα Ματάτα είναι η τρίτη ταινίας της σειράς, η οποία κι αυτή κυκλοφόρησε απευθείας-σε-βίντεο. Κυκλοφόρησε στις 10 Φεβρουαρίου του 2004, από την Walt Disney Home Entertainment. Η ταινία επικεντρώνεται στον Τιμόν και τον Πούμπα και πώς αυτοί βίωσαν τα γεγονότα των δύο προηγούμενων ταινιών.

Ο Βασιλιάς των Λιονταριών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα ριμέικ κινουμένων σχεδίων για υπολογιστή σε σκηνοθεσία από τον Τζον Φαβρώ και παρήχθη μέσω της εταιρείας παραγωγής του Fairview Entertainment. Στη φωνή της ταινίας συμμετέχουν ο Ντόναλντ Γκλόβερ ως Σίμπα, Τσιούετελ Έτζιοφορ ως Σκαρ, Μπιγιονσέ ως Νάλα, Άλφρι Γούνταρντ ως Σαράμπι, Τζον Όλιβερ ως Ζάζου, Τζον Κάνι ως Ραφίκι, Μπίλλυ Άιχνερ και Σεθ Ρόγκεν ως Τιμόν και Πούμπα και ο Τζέιμς Ερλ Τζόουνς επανέλαβε τον ρόλο του ως Μουφάσα. Το ριμέικ κυκλοφόρησε στις 19 Ιουλίου 2019.

Μουφάσα: Ο Βασιλιάς των Λιονταριών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια επόμενη ταινία βρίσκεται σε εξέλιξη με τον Μπάρι Τζένκινς ως σκηνοθέτη και με τον Τζεφ Νέιθανσον να επιστρέφει ως σεναριογράφος.[7][8] Ενώ έχει αναφερθεί ως πρίκουελ, η ταινία έχει περιγραφτεί πως διαδραματίζεται μετά τα γεγονότα της ταινίας του 2019, ενώ παράλληλα εξερευνά τα χρόνια διαμόρφωσης του Μουφάσα.[7][8] Ο Αάρον Πιέρ θα κάνει τη φωνή του νεαρού Μουφάσα και ο Κέλβιν Χάρισον Τζρ. θα κάνει την φωνή του νεαρό Σκαρ.[9] Η ταινία, με τίτλο Μουφάσα: Ο Βασιλιάς των Λιονταριών, έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει το 2024.[10]

Τηλεοπτικές σειρές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τιμόν & Πούμπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Τιμόν & Πούμπα είναι μια spin-off κινουμένων σχεδίων που ακολουθεί τις περιπέτειες του Τιμόν και του Πούμπα (και περιστασιακά, των άλλων δευτερευόντων χαρακτήρων της ταινίας). Η εκπομπή διεξήχθη για τρεις σεζόν, προβάλλοντας στο κοινοπρακτικό μπλοκ The Disney Afternoon και CBS στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο BBS στον Καναδά από τις 8 Σεπτεμβρίου 1995 έως την 1η Νοεμβρίου 1998. Από τις 8 Φεβρουαρίου 2009 (μετά την τελική προβολή του στο πλέον ανενεργό Toon Disney πριν αντικατασταθεί από το Disney XD), αυτή η εκπομπή δεν ήταν πλέον στον αέρα, αλλά επέστρεψε μαζί με μερικά άλλα αγαπημένα στις 23 Μαρτίου 2012, για περιορισμένο χρονικό διάστημα , ως μέρος του νέου τηλεοπτικού καναλιού Disney Junior. Η σειρά χρησιμοποιεί γρήγορη κωμωδία slapstick προκειμένου να μεταφέρει μαθήματα ζωής στους μικρούς θεατές.[11]

Η Φρουρά των Λιονταριών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια δεύτερη τηλεοπτική εκπομπή με τίτλο Η Φρουρά των Λιονταριών έκανε πρεμιέρα στο Disney Junior και στο Disney Channel. εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως τηλεοπτική ταινία με τίτλο Η Φρουρά των Λιονταριών: Η Μεγάλη Επιστροφή, η οποία έκανε το ντεμπούτο της στις 22 Νοεμβρίου 2015, ακολουθούμενη από μια σειρά που ξεκίνησε να προβάλλεται στις 15 Ιανουαρίου 2016. Η Φρουρά των Λιονταριών είναι η συνέχεια του Βασιλιά των Λιονταριών και διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος της ταινίας του 1998, Ο Βασιλιάς των Λιονταριών II: Το Βασίλειο του Σίμπα, με τα δύο τελευταία επεισόδια της 3ης σεζόν να λαμβάνουν χώρα μετά τα γεγονότα αυτής της ταινίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Henry, Sally. «THE LION KING Becomes 3rd-Longest Running Broadway Show of All Time; Passes CATS» (στα αγγλικά). BroadwayWorld.com. http://www.broadwayworld.com/article/THE-LION-KING-Becomes-3rd-Longest-Running-Broadway-Show-of-All-Time-Passes-CATS-20151031. Ανακτήθηκε στις 2018-07-30. 
  2. League, The Broadway. «The Lion King – Broadway Musical – Original | IBDB». www.ibdb.com. Ανακτήθηκε στις 30 Ιουλίου 2018. 
  3. «HFPA - Awards Search». 3 Μαρτίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 30 Ιουλίου 2018. CS1 maint: Unfit url (link)
  4. Greydanus, Steven D.. «Quo Vadis Disney? Notes on the End of the Disney Renaissance, circa 2001 | Decent Films - SDG Reviews» (στα αγγλικά). Decent Films. http://www.decentfilms.com/sections/articles/quovadisdisney.html. Ανακτήθηκε στις 2018-07-30. 
  5. The Lion King: Platinum Edition (Disc 2), Origins (DVD). Walt Disney Home Entertainment. 15 Ιουνίου 1994. 
  6. «The Lion King 2: Simba's Pride - ComingSoon.net» (στα αγγλικά). ComingSoon.net. 2004-08-28. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2014-07-28. https://web.archive.org/web/20140728152413/http://www.comingsoon.net/news/dvdreviewsnews.php?id=6179. Ανακτήθηκε στις 2018-07-30. 
  7. 7,0 7,1 Jr, Mike Fleming (29 Σεπτεμβρίου 2020). «'The Lion King' Follow-Up Set With 'Moonlight' Director Barry Jenkins To Helm For Walt Disney Studios». Deadline (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2023. 
  8. 8,0 8,1 Lang, Rebecca Rubin,Brent· Rubin, Rebecca· Lang, Brent (29 Σεπτεμβρίου 2020). «'The Lion King' Follow-Up in the Works With Director Barry Jenkins». Variety (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2023. 
  9. Wiseman, Andreas (26 Αυγούστου 2021). «'The Lion King' Prequel: Kelvin Harrison Jr. & Aaron Pierre To Lead Cast For Disney & Barry Jenkins». Deadline (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2023. 
  10. Chapman, Wilson (9 Σεπτεμβρίου 2022). «'Lion King' Prequel Gets Official Title, Footage Shown at D23». Variety (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2023. 
  11. «Disney The Lion King's Timon & Pumbaa Production Animation cel COA». eBay (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]